Uus skandaal Tour de Skil: Northug pääses liiga kerge karistusega?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petter Northug (paremal) astus ühe jalaga teisele poole rajamärgistust.
Petter Northug (paremal) astus ühe jalaga teisele poole rajamärgistust. Foto: Ekraanitõmmis NRK videost

Murdmaasuusatajate hooaja tähtsaimal võistlusel Tour de Skil lahvatas täna uus skandaal – kui pühapäeval karistati rajalt välja astunud rootslast Daniel Rickardssoni sellega, et talle määrati sama aeg, mis sõidu viimasele mehele ja ta langes seetõttu kokkuvõttes viimaseks, siis täna sai samasuguse eksimusega hakkama kahekordne olümpiavõitja Petter Northug, kes aga pääses üksnes kirjaliku hoiatusega.

Tänase 32 km vabatehnika jälitussõidu võitis ülivõimsalt Touri liider Dario Cologna, Northug sai tänu lõpuspurdile teise koha. Tähelepanelikumad aga märkasid, et spurtides astus norralane vasaku jalaga teisele poole rajamärgistust.

Mõistagi pälvis Northugi tegu enim tähelepanu rootslaste seas. «Ma ei arva, et ma midagi valesti tegin,» ütles Northug Rootsi televisioonile (SVT). «Finišisirgel oli korraga väga palju rahvast.»

SVT ekspert Anders Blomquist aga võrdles Northugi tegu Rickardssoni omaga ning tema arvates oli norralase eksimus suurem, kuna mängus olid 2. koha eest saadavad preemiasekundid. «Aga ma kardan, et žürii pigistab silma kinni,» nentis ta. «Kui nad seda teevad, tulistavad nad endale jalga – nad kaotavad usaldusväärsuse.»

Žürii esimees Karl-Heinz Lickert tunnistas Expressenile, et žürii märkas ise, et  Northug astus finišisirgel rajalt välja ning keegi neile protesti ei esitanud.

«Meie hinnangul astus ta osaliselt rajalt välja ning seejärel tuli otsustada, milline on tema karistus,» selgitas Lickert. «Meil oli kaks valikut: kas anda talle kollane kaart ehk kirjalik hoiatus või määrata talle sama aeg, mis võistluse viimasel mehel. Kuna meie arvates ei võitnud ta selle rikkumisega oluliselt aega, polnud karmim karistus mõistlik.»

Expresseni küsimusele, miks Rickardssoni nii karmilt karistati, vastas Lickert: «Oberstdorfis oli teine žürii, minul polnud sellega mingit pistmist.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles