Barack Obama andis triatleet Juhansonile väärt idee

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Triatleet Ain-Alar Juhanson võitleb oma tuleviku nimel hambad ristis. Pilt on tehtud sportlaste jõuluturniiril, kus ta sai teise koha.
Triatleet Ain-Alar Juhanson võitleb oma tuleviku nimel hambad ristis. Pilt on tehtud sportlaste jõuluturniiril, kus ta sai teise koha. Foto: Peeter Langovits

Ta võttis eeskuju Barack Obamast ja Eesti riigijuhist Toomas Hendrik Ilvesest ning tegutses nii, nagu ükski Eesti sportlane kunagi varem käitunud pole.


Kõik selleks, et tema unistus ellu jääks. Tema nimi on Ain-Alar Juhanson ja ta on seni iga aastaga oma eesmärgile lähemale jõudnud. Eelmisel hooajal jäi tal vajaka vaid kukesamm. Ta oli täispika triatloni MMil 13. mees. Sealhulgas parim rattur.



Just nüüd, mil eesmärk – täispika triatloni maailmameistri tiitel – juba peaaegu käeulatuses, tõusis tema ees sein üles. Nagu enamik inimesi, maadleb ka tema raske küsimusega: kust raha saada? Pea­sponsorit pole, raha pole, laagritesse minna ei saa, võistlustele minna ei saa… Kuidas edasi minna? Sussid varna riputada? Ei! Juhanson ei kavatsenudki seda teha. Ta ei kavatsenudki võitluseta alla anda.



Ja kes ikka seda teha tahaks, kui ta on oma eesmärgi nimel treeninud 10 000 tundi, ujunud 8000 kilomeetrit, läbinud rattaga 150 000 kilomeetrit ja jooksnud 33 000 kilomeetrit.



8500 vaatajat


Novembris sai Eesti parimale triatleedil selgeks, et põhisponsor SLProduction teda järgmisel hooajal finantsraskuste tõttu enam ei toeta. Küsimusi oli palju, vastuseid vähe. Juhanson pani hea sõbraga pead kokku ning mõtles, arutles, vaagis. Ja lõpuks mõtleski välja! Barack Obama ning Eesti riigijuhi Toomas Hendrik Ilvese eeskujul otsustati internetiportaali Youtube’i üles panna video, mis aitaks tal peasponsorit leida.



«Kui maailma kõige mõjuvõimsam inimene kasutab Youtube’i kanalit oma mõtete edastamiseks, siis miks mitte ise ka proovida. Arutasime võimaluste üle, kuidas teistest erineda ja uudisekünnist ületada. Ja seda nii, et positiivne mulje jääks,» selgitas Estonia huku üle elanud Juhanson ja lisas muigamisi: «Eks triatleedid ole alati innovatiivsed olnud!»



Tänaseks on mehe eesti- ja ingliskeelne video Youtube’is kogunud üle 8500 kliki. Pärast video ülespanemist sai mees palju toetuskirju ja kõnesid. Kõige enam soojendas triatleedi südant ühe piiga sõnum, kes soovis oma hoiupõrsa katki lüüa. Ikka selleks, et saaks kuidagi triatleeti aidata.



Sponsor olemas


Paljud tegid ettepaneku avada Juhansonile toetusfond. Ent see pole mehele sugugi meeltmööda. «Ma ei kavatse lastehaiglatega konkureerima hakata. Tahan profispordiga tegeleda seni, kuni see võimalik ja mõttekas on,» avaldas mees, kes ettepaneku tegijatele kategooriliselt ära ütles. «See ei käi profispordi juurde. Ma esindan oma riiki ja sponsoreid ning tahan seda võimalikult hästi teha.»



Projekti võib juba praegu, mil video on Youtube’is kõigest kuu aega üleval olnud, üsna õnnestunuks lugeda. Kontakte on tulnud ka välismaalt ning esimesele sponsorlepingule kirjutas Juhanson juba alla.



Tegemist oli sokifirmaga SLS3 Sokid ja nemad varustavad Juhansoni terve aasta spetsiaalsete sokkidega. Lisaks sellele ka väikese rahasummaga. Nemad leidsidki triatleedi tänu Youtube’i videole, lisasid ta Skype’i ning tegid oma pakkumise. Juhanson kirjeldab sponsorit sõnadega: «Väike, aga tubli.»



Loodetavasti tuleb sellele ka jätk, sest peasponsorit Juhansonil ikka veel pole.


Mehe miinimumaastaeelarve on 1,3 miljonit krooni. Praegu on koos sponsorite ning partnerite abiga kogutud 800 000 krooni. Selleks, et ta saaks oma miinimumprogrammi läbida ehk osaleda kvalifikatsioonivõistlusel Lanzarotel, põhivõistlusel Hawaii Ironmanil ja teha läbi hädavajalikud ettevalmistuslaagrid, jääb tal vajaka pool miljonit krooni.



«Ka looduses on nii, et nõrgad surevad välja ja tugevad jäävad. Olen oma toetajatele tänulik. Elu läheb edasi, midagi pole teha,» nentis möödunud suvel abieluranda sõudnud Juhanson.



Ta tunnistas, et on mõelnud ka mustemale stsenaariumile. Võimalusele, et peasponsorit leida ei õnnestugi. «Teen Eestis trenni ja kogun kuidagi raha, et Hawaiile võistlema minna. Kümmet aastat tööd ei saa nurka visata. Aasta vahelejätmine võrduks aga tippspordi lõpuga,» nentis Juhanson, keda praegu hoiavad vee peal Hawaii Ekspress, Eesti kaitsejõud ja TheTriLife.



Täna sõidab mees Hispaaniasse Lanzarotele laagrisse. Sealt edasi Ameerikasse San Diegosse, et suurendada kontakte triatlonimaailmas tegutsevate inimestega. Seal kirjutatakse temast esikaanelugu triatloni ajakirja Triathlete, mille tiraaž on 100 000.



«Eestist praegu midagi positiivset pole. Aga lootust ei tohi kaotada,» avaldas Juhanson, kes Youtube’i videos lubab: «Ma tahan seda võistlust võita! Ei, ma võidan, minust saab täispika triatloni maailmameister!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles