Tartu võidab vaid siis, kui tagamehed ärkavad

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristo Saage
Kristo Saage Foto: Margus Ansu

Mis on lahti Tartu Ülikooli korvpallimeeskonna tagamängijatega? Vanameister Valmo Kriisa, Silver Leppik ja Kristo Saage on platsil justkui iseenda kahvatud varjud. See väljendub kõiges – statistikas, mängupildis ja ka meeskonna tulemustes.


Kuivad arvud räägivad selget keelt. Kriisa viskas põhiturniiril keskmiselt 9,8 punkti, finaalseeria senisest mängudes aga 4. Leppikul on samad näitajad 9,6 ja 4 ning Saagel 9,7 ja 3,6. Kui palju mänguaega saavad kolm tagameest toovad kõik keskmiselt alla viie punkti mängust, on võidust raske unistada. Seda enam, et finaalivastase Kalev/Cramo põhimeeste näitajad on hoopis paranenud.  

Tartu meeskonna peatreeneri Gert Kullamäe sõnul mängis Leppik ennast eelmise kohtumise normaalaja lõpus tabanud kolmestega pildile tagasi. Meeskond ootabki temalt eelkõige selliseid viskeid ja kui ta suudab neid tabada, on kõik korras.

«Kriisa ja Saage mäng on aga minu jaoks suur küsimärk,» tõdes Kullamäe. «Finaalseeriat ei saa võrrelda põhihooajaga, mõistagi on pinged palju suuremad. Samas on tegemist kogenud mängumeestega, kes peaksid just sellistes oludes olema märksa enesekindlamad.»

Kalevi peatreener Aivar Kuusmaa kinnitas, et tal on Tartu kolme tagamängija mannetu tegutsemise kohta seletus olemas. Ta vihjas asjaoludele, mis pole pidevalt korvpalli jälgivate inimeste jaoks uudiseks. Leppik on pisut ühekülgne mängija, kelle takistamisel tuleb kinni võtta parem käsi ja takistada vabalt kolmeste viskamist.

Saage on samuti mees, kes eelistab isegi läbimurde lõpetuseks sammu tagasi astuda ja eemalt visata, Kriisa on aga viimaste kuudega minetanud oma kunagise kiiruse – ilmselt on see seletatav vanusega.

Kuusmaa märkis, et samade meeste head esitused hooaja jooksul ei lugevat midagi – pikas seerias saavad kõik mängijate omadused hästi selgeks ning see muudab kaitses tegutsemise lihtsamaks.

Kuigi Kalevi peatreeneri sõnul on hinges tunne, mis lubab tänaseks seeria lõppu, ei oota ta kerget jalutuskäiku. «Olen jätkuvalt seda meelt, et teisipäevases kohtumises oleks pidanud mõnigi Tartu mees olema enne viimast veerandaega vigadega pingil,» rääkis Kuusmaa. «Samamoodi jätkates peame võitmiseks olema neist paremad 10–15 punkti.»

Teisipäevases mängus oli kalevlaste mustaks hobuseks tagamees Reimo Tamm. Kuusmaa annab endale aru, et igas mängus pole võimalik oodata temalt 15 punkti, kuid samas juhtis ta tähelepanu vähem mänguaega saanud Tamme ja Armands Škele värskusele ja teravusele. «Viimases mängus kadus meil Uljanko ka ära – seega peaks varu jätkuma,» lisas ta.      

Tänases seeria neljandas mängus pole Kullamäel alternatiive, ta peab lootma, et seni allapoole oma tavapärast taset tegutsenud meestest suudab vähemalt keegi ennast koguda ning mängujuht Sten-Timmu Sokule ja tsentri kohal vapralt võitlevale Vallo Allingule abi pakkuda.

«Kõige tähtsam on häälestada mehed võitluseks. Seeria üldseisule pole vaja mõtelda, võtame mängu korraga,» rääkis Kullamäe. «Teades oma mehi, püsib alati võimalus, et keegi neist saab hoo üles.»   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles