Mätas viskas oda 83 meetrit… pärast võistlust

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Risto Mätas tegi pärast viskeid efektseid õhulende, ent soovitud tulemuseni ei küündinud.
Risto Mätas tegi pärast viskeid efektseid õhulende, ent soovitud tulemuseni ei küündinud. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti odaviskajad jagasid EM-pileteid keskpäraste tulemustega. Tiitlivõistlusele sõitev kolmik sai ilmselt paika.
 


«Tegin pärast võistluse lõppu veel kaks viset, neist üks oli 83 meetrit,» sõnas Eesti odaviske praegune esinumber Risto Mätas. «Selline vise annab enesekindlust, aga samas ajab ka vihale!» Pole raske mõista, miks ilus odakaar spordimeest vihastas – lootis ta ju jõuda sellise tulemuseni võistluse käigus, kuid seal sai ta kirja kõigest 78.16.

Eile Tallinnas peetud heitjate seeriavõistluse etapp oli tavapärasest kaalukam – selle võistluse põhjal määrati kindlaks kolm odaviskajat, kes osalevad juuni lõpus Helsingi EMil. Kahe katsevõistluse tulemusena sõidavad tiitlivõistlusele Mätas, Tanel Laanmäe ja Marko Jänes.

Mätas ise oli EM-pileti kindlustamises veendunud juba enne võistlust, seepärast ei pakkunud lihtsalt võitmine talle erilist rahuldust. «Eesmärgid olid teised, soovisin kaugemale visata ja täita olümpia A-normi,» tõdes ta. «Pinged on suured, seepärast ei suuda ma võistluses korralikult visata. Hea tulemuse tegemiseks on tegelikult kõik olemas, isegi ilmastikutingimused olid seekord head.»

Mätas on tänavu palju võistelnud, aga tulemustes pole kvalitatiivset hüpet veel toimunud. Mehe enda sõnul näitavad aga kõik märgid, et korraliku tulemuse sünniks on aeg küps – tervis on korras ja hea tulemus tema sees olemas. «Ma ei oskagi öelda, miks võistlusel ei õnnestu oma tulemust ära teha. Võib-olla segab liiga suur tahtmine,» mõtiskles Mätas. «Järgmise võistluse teen Balti matšil, sinna peaks kokku tulema päris hea seltskond. Vahepeal tuleb aga teha tehnikatrenne. Viimasel ajal pole selleks võimalust olnud.»

Mätas treenib tavaliselt üksinda, mõned korrad on teda abistanud kogenud Toomas Merila. Viimastel nädalatel pole aga tervisega kimpus olnud juhendaja saanud teda aidata. «Loodetavasti saan enne EMi ikkagi Merilaga koos harjutada,» lausus Mätas.

Eilne võistlus ei pakkunud küll päris tipptasemel tulemust, ent oli tähelepanuväärne seetõttu, et koguni kaheksa meest ületasid 70 meetri joone. Mätase järel napsas teise koha 74.18 visanud Ranno Koorep, kolmas oli Ahti Peder 73.76ga ja neljas Marko Jänes 73.68ga.

Kuna Laanmäe viskas möödunud teisipäeval Tartus peetud esimesel katsevõistlusel 75.83, jäi ta eilsest võistlusest kõrvale. Mees oli oma Helsingi-piletis kindel, sest teadis, et üks neljast EM-normi täitnud mehest Mihkel Kukk ei saa vigastuse pärast kaasa võistelda.

Kuke võistlemist ja treenimist segab valutav küünarliiges ning doktor Mihkel Mardna tegi talle ravieesmärgil küünarnukki süsti ja mõnda aega peab ta nüüd käele rahu andma.

EM-piletid pole siiski veel lõplikult jagatud. Kui mõni üllatusmees suudab lähiajal visata olümpiamängude A-normi 82 meetrit, saab ta automaatselt ka EMile. Tänavu pole aga ükski odamees sellisele tasemele küündinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles