Abitreener Visnapuu aitab Rockil edulainel püsida

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Visnapuu.
Indrek Visnapuu. Foto: Siim Kumpas

Eesti korvpallimeistri Tartu Rocki peatreeneri Üllar Kerde kinnitusel on klubi edu huvides kiiduväärselt tööd teinud ka tema abiline Indrek Visnapuu, kes analüüsib vastaste tugevaid ja nõrku külgi.

Kui Tartu Rock oli eelmisel nädalal Rahvusvahelise Korvpalliliidu (FIBA) EuroCupi alagrupiturniiril alistanud Lappeenranna meeskonna, ütles Kerde muu hulgas: «Vahel olen mõelnud, et pole vahet, kes pingi juures esimese mehena ülikonnas seisab – Indrekul on kodutöö nii hästi tehtud!»

Kerde on varemgi emotsionaalseid lauseid üle huulte tulistanud. Ent Visnapuu olulisest rollist rääkides on tal tõsi taga.

«Pooldan meeskonnatööd,» mõtiskles Kerde. «See toob meile edu. Üksi ei saa hakkama. Indrek on tegutsenud väga hästi. Loomulikult arutame tema teavet mitmekesi ja edastame mängijatele.»

Korraliku ülevaate koostamiseks kulub Visnapuul koguni neli-viis tundi. «Mõnikord on päris raske videoanalüüsi alustada,» tunnistas ta Postimehele. «Aga sügavuti minek ei ole küll mingi probleem, kõik läheb lausa ludinal. Kuna olen põhjalik inimene, teen tööd võib-olla korralikumalt kui mõni teine.»

Kerde kinnitusel muutub Visnapuu elu kergemaks. Kaks kuud tagasi telliti FIBA-lt neli tuhat eurot maksev arvutiprogramm.

«Uurisin just täna, millal kaup kohale jõuab,» märkis Kerde. «Muidugi on see kallis, kuid tegime investeeringu tulevikku. Programmi saab kasutada ka ülikool.»

Visnapuu peab kõige olulisema info korvpalluritele edastama poole tunniga. «Nimetaksin videoanalüüsi ja vastastase tundmaõppimist mängijate vaimu tugevdamiseks,» arutles ta. «Selline ettevalmistus on kindlasti tähtis, aga tulemuse otsustavad korvpallurid väljakul. Palju sõltub nende tarkusest.»

Kohtumiste ajal võib näha, et Visnapuu kargab vahel justkui ussist nõelatuna pingilt püsti ja pragab mõne mängijaga. Abitreener tunnistab, et hinge teeb täis, kui mees patustab mitu korda järjest olukorras, mida talle on varem selgitatud. «Mängu ajal tekivad teised emotsioonid,» selgitas ta.

«Närviminek on inimlik,» jätkas Visnapuu. «Ma ei karju paha pärast. Mõnikord tekivad näiteks olukorrad, kus mitu mängijat peavad koostööd tegema. Mõni saab asjast teisiti aru. Mina ajan taga perfektsust – ideaalne mäng oleks siis, kui meile ei visataks ühtegi punkti. Paraku pole see võimalik.»

Ehkki vastaste kohta saab varasemast kergemini teavet hankida, sattus Rock Visnapuu sõnul tänase eurosarja mängu eel Saloniki PAOKiga raskustesse. Kreeka klubiga on liitunud kuulus snaiper Ibrahim Kutluay, ent tartlastel polnud PAOKi ja Samara meeskonna viimase kohtumise videot (see saabus eile öösel - toim).

«Alati ei ole võimalik kõige viimast infot kätte saada,» lausus Visnapuu otsekoheselt. «Venelased ei taha koostööd teha, ilmselt on nad oma mänguplaanis midagi muutnud. Aga venelasi puudutava saame kindlasti teada, sest nende järgmine kohtumine toimub Soomes Lappeenrannaga.»

Eesti koondise endise peatreeneri Heino Endeni abilisena leiba teenides sõitis Visnapuu mõnda kohtumist kohapeale vaatama. Kustumatu jälje on tema mällu jätnud värvikas reis Minskisse Valgevene ja Ungari kohtumisele. Kogetud vintsutused noort meest siiski eriti palju ei heidutanud.

«Kohapeal on tunduvalt parem mängu jälgida, aga kõike ei ole võimalik üles kirjutada,» sedastas Visnapuu. «Mul oli kaasas väike käsikaamera, nii et sain kohtumist ka filmida. Mõned kõrval istunud inimesed vaatasid, mida ma teen. Kuid keegi otseselt keelama ei tulnud,» lisas ta.

Endeni kinnitusel sujus koostöö Visnapuuga ideaalselt. «Me olime ka treenerina ja mängijana kokku puutunud,» sõnas Enden. «Indrek teadis, mis mind huvitab. Ta sobib teiseks treeneriks, sest ei häbene isiklikku arvamust öelda. Rockilgi läheb hästi. Üllar on talle oma soove selgitanud.»

EM-võistluste valikmänguks Ungariga tõi Visnapuu Endenile vajaliku materjali, paraku nuhtlesid madjarid koduväljakul eestlasi nagu kubjas tallipoissi.

«Võib-olla oli kõik liiga läbi nämmutatud,» leidis Enden takkajärele. «Meestele tundus kõik lihtne – mis seal ikka, läheme ja võtame võidu.»

Eesti alla 18-aastaste koondise loots Visnapuu täidab Rockis abitreeneri rolli meelsasti. Samas on temalgi marssalikepp põues peidus.

«Ei saa öelda, et mu treeneriambitsioonid on juba täitunud. Ent praegused kogemused tulevad hiljem kasuks,» kiikas 31-aastane Visnapuu lootusrikkalt tulevikku.

Tartu Postimehe Tartu Rocki erilehe lugejate küsimustele lubas Indrek Visnapuu vastata homme, kolmapäeval ehk tema vastuseid on siin lehel oodata lähiajal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles