Euroopa edukaimad selgitavad teise finalisti

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Jalgpalli tiitlivõistluste otsustava faasi kohtumised pakuvad alati suuri duelle ning erandiks ei ole ka tänane päev, kui Varssavis lähevad EMi poolfinaalis vastamisi Euroopa läbi aegade kaks kõige edukamat rahvuskoondist, Saksamaa ja Itaalia.


Sakslaste kolm MM-tiitlit ja kolm EM-kulda ning itaallaste neli maailmameistritiitlit ja üks triumf EMil on saavutused, millele pole ühelgi teisel Vana Maailma riigil võrdväärset vastu panna. Tänaõhtuse lahingu järel on neist ühel võimalus uhket kollektsiooni täiendada.

Poolfinaali eel on mitmel puhul räägitud, et kaks suurriiki on omavahel palju kohtunud ja tähtsates matšides kipub kaalukauss ikka itaallaste poole kalduma. Mäletatavasti oldi vastamisi ka 2006. aasta MMi poolfinaalis ja siis teenis lisaajal löödud väravate abil 2:0 võidu Itaalia. Viimati suutsid sakslased aga Itaalia üle mängida 1995. aastal.

Pirlo enesekindel

«Meil on hea meeskond ning kõik liinid on võrdselt head. Saksamaa mängib samamoodi nagu kuus aastat tagasi ja on endiselt võiduhimuline. Ees ootab järjekordne poolfinaal ja olen kindel, et arvestades meie omavahelisi kohtumisi, nad kardavad meid.

Kindlasti soovivad nad vältida 2006. aastal juhtunut (2006. aastaga on sarnasusi veel, ka toona raputasid Itaalia klubijalgpalli erinevad kihlveoskandaalid, nagu tänavugi),» sõnas Itaalia koondise aju ja tänavu taas suurepäraselt tegutsev 33-aastane Andrea Pirlo uefa.com’ile.

Saksamaa tahab dikteerida

Itaallaste mäng keerleb paljuski just ümber Pirlo, kes suutis kohtumises Inglismaaga oma ametivennad selgelt üle mängida. Siiski kardetakse, et kaks päeva enam puhata saanud sakslased on täna värskemad, lisaks tuli Itaalial inglaste vastu platsil mütata koguni 120 minutit. «Isegi väsinud Pirlo on ikkagi maailma parim mängija,» oli itaallaste mängumees Alessandro Diamanti kindel, et probleeme neil ei teki.

«Tahame peale suruda oma rütmi, oluline on saada initsiatiiv enda kätte ja seeläbi suruda Itaalia rohkem oma väljakupoolele. Peame tegutsema, mitte otsima vastukäike,» arvas sakslaste loots Joachim Löw.

Samas on sakslased EMidel olnud alati heas löögihoos. Nii on nad mänginud kümnel finaalturniiril ja koguni kuus korda jõudnud finaali. Viimasel kümnendil on sakslased olnud aga üldse ühed raevukamad tiitliründajad nii MMidel ja EMidel, samas on nad ikka ja jälle pidanud ihaldatud trofeest ilma jääma. Alates 2002. aastast ühe MM-hõbeda, kaks MM-pronksi ning ühe EM-hõbeda võitnud sakslased soovivad tänavu kindlasti lõpetada alates 1996. aastast kestnud tiitlipõua.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles