Armstrongi dopingujuhtum saab ametliku käigu

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lance Armstrong
Lance Armstrong Foto: SCANPIX

USA antidopinguagentuuri (USADA) komisjon soovitas ühehäälselt jalgrattur Lance Armstrongi dopingusüüdistusele anda ametliku käigu.

Armstongi süüdistatakse sooritusvõimet parandavate ainete tarbimises. Tema poolt kasutatud ainete nimistusse kuuluvad süüdistuse järgi näiteks testosteroon, EPO ja veredoping, vahendab Reuters.

Antidopinguagentuuri poolt astutud samm tähendab seda, et kui Armstrong otsustab süüdistuse edasi kaevata, pöördutakse arbitraažikohtusse.

«Kolmest liikmest koosnev komisjon vaatas juhtumi läbi ning tegi ühehäälse otsuse protsesiga vastavalt lahendamise eeskirjadele edasi liikuda,» seisab USADA avalduses.

Armstrongi advokaat Robert Luskin nimetas süüdistusi täiesti alusetuteks ning süüdistas isegi dopinguagentuuri tegevjuhti kallutatuses.

«USADA otsus süüdistada Lance Armstrongi dopingureeglite rikkumises on vale ning alusetu, kuid seda käiku võis ette näha, kuna Armstrong on olnud kuus aastat USADA tegevjuhil Travis Tygarti kinnisideeks.»

«USADA on koostanud häbiväärse, ülbe ja lugupidamatu süüdistuse, mis rikub nende endi eeskirju, rajaneb võltsteadusele ning rikub nende endi protsessireegleid. Armstrong kavatseb kasutada kõiki sedaduslikke vahendeid, et ennast kaitsta,» lisas Luskin.

Rattaäss ise ütles süüdistuste kohta kohta: «Ma ei ole kunagi dopingut kasutanud. Olen andnud karjääri jooksul üle 500 proovi ning kõik on olnud puhtad.»

USADA avalduses seisab: «Kõikidel asjaosalistel on võimalus oma õigusi kaitsta avatud arbitraažikohtu istungi ajal. Seal esitatakse kõik tõendid ning tunnistajate ütlused võetakse vande all. Sõltumatu grupp otsustajaid võtab vastu lõpliku otsuse.»

Armstrongi suurimad saavutused on seitse Tour de France’i võitu. Süüdimõistmise korral võib ta nendest võitudest ilma jääda ning saada eluaegse võistluskeelu.

Negatiivset tähelepanu on Armstrong saanud ka varem – USA justiitsministeerium uuris tema vastu esitatud süüdistusi kaks aastat, kuid loobus käesoleva aasta veebruaris süüdistust esitamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles