Kummaline tippmark ja tühi Niit

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek Niit tunnistas, et eilne jooks sujus erakordselt raskelt.
Marek Niit tunnistas, et eilne jooks sujus erakordselt raskelt. Foto: Elmo Riig / Sakala

Anna Iljuštšenko püstitas eile kõrgushüppes hooaja tippmargi 1.91, kuid tegi seda neljandal katsel… Kas see tulemus läheb ka ametlikult kirja, ei osatud eile Viljandis toimunud Kuldliiga etapil öelda.



Veider olukord tekkis sellest, et Iljuštšenko ja ukrainlanna Vita Palmar edenesid kuni kõrguseni 1.91 eksimatult. Sarnases rütmis aeti sellel kõrgusel latt kolm korda maha. Järgnesid ümberhüpped – külaline ei saanud ka siis latist üle, Iljuštšenko oli aga edukas. Mõlema vääratuse korral oleks hakatud latti kahe sentimeetri jagu langetama.

«Kahju, et ma ei saanud enam edasi hüpata. Alles sain rütmi sisse ja juba on kõik,» lausus Iljuštšenko nukralt. «Tegelikult ei saanud ma üldse aru, kuidas ma hüppasin. Tundsin juba hoojooksu ajal, et pöörasin end liiga vara ära – järgmisel hetkel olin aga juba latist üle.»

Nagu tavaliselt, vaevas Iljuštšenkot probleem hoojooksuga. Kevadel hakkas ta kasutama uut stiili, mis treeningutel õnnestub juba hästi, kuid võistlustel muutub kogu tegevus ebastabiilseks. Just sellistes oludes kogemuste hankimiseks teeb Eesti rekordinaine enne Londoni olümpia viimase ettevalmistuse algust ühe võistluse. «Loodan pääseda Pariisi Teemantliiga etapile. Kui see ei õnnestu, valin mõne muu nädalavahetusel Euroopas toimuva jõuproovi,» rääkis Iljuštšenko.   

Helsingi EMi järel enese üleskütmiseks Viljandis 400 m jooksu Eesti rekordit lubanud Marek Niit jäi soovitud tulemusest kaugele. 46,89 andis teise koha. «Aurude pealt jooksin – võid ju tahta ükskõik mida, kui aga midagi sees pole… Ettevalmistus suveks ju sisuliselt puudub. Sügisel tegin USAs trenni kevadiste võistluste nimel. Praegu tunnen, et mõlemad reie tagalihased on konditsioonist väljas.»

Seega jäi Niidul oma lemmikalal 400 m jooksus olümpianorm täitmata. Küll aga on ta teeninud pääsmed 100 ja 200 meetri jooksudele. Juba täna USAsse tagasi lendav Niit ei osanud öelda, kumma distantsi ta Londonis valib.

«Pean treeneritega nõu, kuid mulle endale tundub, et allesjäänud ajaga oleks 100 m jaoks kergem vormi saada,» arutles ta. «Helsingi võistlus näitas ära, et 200 m jaoks ei jätku mul lõpus jõudu. Kui aga teeksin vahele uue üldkehalise tsükli, kaoks kiirus.»

Mõned sportlased ei taha aga jonni jätta ja ründavad olümpianormi viimase võimaluseni. Eile kolmikhüppes ihaldatud piirist 18 sentimeetri kaugusele jäänud Igor Sjunini ja Jaanus Uudmäe palvel korraldab Kuldliiga peaorganisaator Mati Lillialik pühapäeval Viljandis veel ühe võistluse. Võiamlik, et programmi lisatakse veel mõni ala.

Samal ajal selgitavad odaviskajad oma olümpiamehe Tallinnas. Teadupärast on B-normi täitnud neli eestlast, kes peavad eilse Viljandi jõuproovi ja pühapäeval peetava heitjate seeriavõistluse tulemuste kokkuvõttes selgitama ühe, kes pääseb nelja aasta tähtsaimale jõuproovile. OM-piletile on kõige lähemal eile 79.71 visanud Risto Mätas.

«Kindlat pole veel midagi, odavise lihtsalt on selline ala,» sõnas Mätas. «Tanel Laanmäe on heas vormis ja Mihkel Kukk näitas, et muutub paremaks. Pean ikka ise ka pühapäeval kohale minema, juhuse hoolde ei saa asja jätta.»

Laanmäe viskas eile 77.92, Kukk sai kirja hooaja parima 76.00. Mätase löömiseks peavad nad pühapäeval küündima oma hooaja tippmargini. Ülesanne on raske, kuid mitte võimatu.
«Igasuguseid katsevõistlusi on liiga palju, edaspidi tuleks seda süsteemi muuta,» leidis Mätas. «Asjad oleks võinud panna paika olümpia põhjal. Praegu viskame end tühjaks, olümpia ajaks ei jäägi midagi sisse.»

Raja võib olümpiakonkurentsist loobuda

Möödunud nädalal otsustas kergejõustikuliit, et Mikk Pahapill ja Andres Raja peavad Londoni olümpiale sõitja selgitamiseks võistlema üksikaladel. Vigastuste tõttu pole kumbki mees tänavu ühtegi mitmevõistlust läbinud.

Eilsel Kuldliiga võistlusel Viljandis kumbagi meest stardis polnud. Pahapill viibib väidetavalt treeningulaagris, Rajale teeb aga põlv valu ja sellises seisus pole võistlemine mõeldav. Raja treeneri Andrei Nazarovi sõnul oleks ilmselt mõistlik olümpiamõttest sootuks loobuda. «Mina ei saa siiski otsustada, seda peab tegema Andres ise,» märkis Nazarov ja lisas, et lähiajal pole tema hoolealust starti oodata.

Raja oleks Londonis nagunii varuvõistleja, kuna olümpial osalemise eelisõigus on mullu A-normi täitnud Pahapillil. Raja täitis mullu B-normi ja reeglite kohaselt saaks ta võistelda vaid siis, kui Pahapill loobub.
Märtsis Istanbulis sise-MMil tõkkejooksus kukkunud ja õlga vigastanud Pahapilli olümpiavalmiduse kohta puudub seni ülevaade.

Kuldliiga
Mehed:

100 m: 1. Antonio Adams
(Saint Kitts ja Nevis) 10,46.
400 m: Volodymyr Burakov (Ukraina) 46,81. 1500 m:
1. Nikolai Vedehin 3.46,17.
Odavise: 1. Aleksandr Pjatnitsa (Ukraina) 82.61, 2. Risto
Mätas 79.71. Kolmikhüpe:
1. Igor Sjunin 16.67. Kettaheide: 1. Gerd Kanter 65.16.
Naised:
100 m: 1. Tezdzhan Naimova (Bulgaaria) 11,97. 1500 m:
Jekaterina Patjuk 4.30,70.
Kõrgushüpe: 1. Anna Iljuštšenko 1.91. Kettaheide: 1. Kätlin Tõllasson 50.31. Kaugushüpe:
1. Lauma Griva (Läti) 6.67.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles