Albert sai kuumuses dramaatilise võidu

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Albert
Marko Albert Foto: Denise Roberts McKee, Real Racine’i juhatuse liige

Pühapäeval USAs toimunud poolpikal triatlonil esikoha võitnud Marko Albert jättis selja taha tugevad konkurendid.

«Kui ma jooksudistantsi lõpu eel liidrist möödusin, siis suutis ta vaevalt veel kõndida,» kirjeldas triatleet Marko Albert Ameerika Ühendriikides toimunud poolpika triatlonivõistluse lõpukilomeetreid. Meeletus palavuses toimunud jõuvõtul enne eestlase möödumist esikohal olnud ameeriklane Jordan Jones lõpuks üle lõpujoone ei jõudnudki.

«Õnneks algas võistlus kohaliku aja järgi juba kell seitse hommikul ning esimestel tundidel kuumakraadid ei seganudki. Jooksudistantsil läks asi aga hulluks, kuid triatlon ei olegi kunagi kerge ala olnud,» rääkis 3000 dollari suuruse auhinnaraha võitnud Albert.

Poolpikk triatlon koosneb 1900 meetrist ujumisest,
90 kilomeetri pikkusest rattasõidust ja 21,1 kilomeetrist jooksust. «Ebatavaline oli see, et isegi rattasõidul oli seekord palavust tunda,» selgitas eestlasest triatleet.

Tegemist oli Ironmani seeriasse kuuluva võistlusega ning Albert polnud selles sarjas varem võidurõõmu tunda saanud. Eriti magusaks teeb võidu aga see, et selja taha jäid mitmed maailma kõige teravamasse tippu kuuluvad mehed, kelle hulgas oli ka kolmekordne Hawaii Ironmani võitja Graig Alexander.

«Ma ei oodanud, et sellel võistlusel nii kõvad mehed starti tulevad, kuid seda parem oli võita. Ma ei ole kunagi tugevaid konkurente vältinud ning siinne võit oli kindlasti karjääris üks samm edasi,» arutles Albert.

Treeningmaht on hea
Alexander püsis rattadistantsi alguses eestlasega ühes rütmis, kuid seejärel jäi kolmekordne maailmameister maha. «Vahel on isegi nii kõvadel meestel kehv päev, kuid peab talle au andma, et ta siiski korralikult lõpetas,» tunnustas Albert 9. kohal finišeerinud ameeriklast. «Hiljem oli kuulda, et teda vaevasid rattasõidu ajal seljavalud.»

Triatleetidel ei ole tavaks võistlust pisiprobleemide tõttu pooleli jätta. «Ka mina olen üle elanud häbiväärseid hetki MK-etapil eelviimasena lõpetades, kuid pigem sörgin lõpuni kui annan alla,» selgitas Eesti triatleet. «Muidugi on inimesed erinevad ja mõni mees tuleb kehval päeval kohe alguses rajalt maha.»

Jooksudistantsi alustas eestlane liider Jordanist neli minutit hiljem ning kümme kilomeetrit enne lõppu oli vahe kolm minutit. «Minu eesmärk ei olnud teda kinni püüda, sest ega nelja minutit nii lihtsalt tagasi ei jookse. Lõpu eel ameeriklane siiski väsis ning mina keskendusin korralikult joomisele ja hingamise korras hoidmisele, et rahulikult esimesena üle lõpujoone tulla,» kirjeldas võiduajaks 3.59,23 saanud sportlane.

Kiidusõnu eestlasele jagus ka Alexanderil, kes oma Twitteri kontol nimetas Albertit «Eesti ekspressiks». Enda võistlusega polnud mees mõistagi rahul ning jalad ei töötanud nii nagu vaja.

Albertil algas nüüd eelmisel nädalal ettevalmistus
10. oktoobril toimuvaks hooaja tähtsaimaks, Hawaii Raudmehe võistluseks, kus selgitatakse välja ka ala maailmameister.

«Senised võistlused Uus-Meremaal ja Austraalias ei läinud hästi, kuid sellel aastal on mul väga hea treeningmaht olnud,» selgitas Albert. «Usun, et hooaja teises pooles saavad tulemused paremad olema.»

Eile õhtul alustas Albert koduteed, et Eestis oma treeneriga nõu pidada ja edasised plaanid paika panna. Sellel aastal on triatleedi eesmärgiks lõpetada Hawaii Raudmehe võistlus esikümnes. «Eelmisel aastal kaotasin võitjale 32 minutit ning nüüd tahaks seda vähemalt veerand tunni võrra kärpida,» rääkis eelmisel aastal suuvõistlusel 13. koha saanud Albert.

Hawaiil on veel kuumem
Pühapäevasel võistlusel jättis eestlane selja taha kokku 2200 osalejat. Võistlejaid aitas üle tuhande vabatahtliku, kes varustasid triatleete vee ja jääga ning andsid ka esmaabi. «Oleme alati valmis kõigeks, mida emake loodus meile toob,» rääkis võistluse direktor Ryan Richards kohalikule telejaamale. «Rasked tingimused ja palju abilisi hoopis tõstavad võistlejate ja korraldajate võitlusvaimu.»

Ka Albert püüti lõpujoont ületades televisiooni poolt kinni. «Sellise ilmaga jooksmine pole mitte kunagi mõnus. Lähen istun nüüd jääkuubiku sisse, et maha jahtuda,» ütles eestlane pärast ligi 35-kraadises kuumuses toimunud võistlust.

Hiljem rääkis mees, et tegelikult on Hawaiil tavaliselt veel kuumem ilm ning see käib nende spordiala juurde.

Teise koha Alberti järel sai Paul Ambrose Ameerikast ning kolmas oli austraallane Tim Reed.

Marko Albert

•    Sünniaeg: 25.06.1979
•    Sünnikoht: Tallinn
•    Treener Jüri Käen
Saavutused:
•    Ateena OM: 21. koht
•    Pekingi OM: 41. koht
•    Hawaii Ironman: 13. koht (2011. aastal)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles