Aava loodab uutest reeglitest abi

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmo Aava
Urmo Aava Foto: Liis Treimann

Rahvusvaheline autoliit FIA otsustas teisipäeval, et aastatel 2011 ja 2012 sõidetakse autoralli MM-sarjas klassi Super 2000 võistlusmasinatest ehitatud autodel, mille mootoritele ei tohi lisada turbot.


Järgmisel, 2010. aasta hooajal võib veel võistelda praegu kasutatavate autodega, kuid seejärel võetakse kasutusele turbodeta Super 2000 klassi masinad, millele tohib lisada vaid aerodünaamikat parandavaid osi. FIA otsuse järgi võib S2000-autodele turbo lisada alles 2013. aastal.



Ootas kiiremaid muutusi


Eesti parim rallimees Urmo Aava tunnistas, et ootas kiiremaid muutusi. «Praegune otsus tundub poolikuna, lootsin, et WRC-autod kaovad juba järgmisest hooajast,» nentis ta.



«Kokkuvõttes peaksid uuendused sarja elavdama. Odavamate ja võrdsemate autode puhul ei võitle üksnes paar masinat esikoha eest, vaid iga punktikoha nimel käib kõva rebimine.»



Autoralli viiekordne maailmameister Sebastién Loeb on varem öelnud, et lõpetab rallisõidu, kui FIA otsustab kasutusele võtta turbodeta autod. Seega on tõenäoline, et vähemalt järgmisel hooajal, kui rajal on segamini WRC- ja S2000-masinad, on prantslane võistlemas. Edaspidi aga mitte.



Uued autod on aeglasemad


Aava möönis, et S2000-autod on praegu MM-tiitli eest sõitva tehnikaga võrreldes lahjemad.



«Ilmselt on need masinad WRCst kilomeetri kohta kaks või kolm sekundit aeglasemad,» tõdes ta. «Peamiselt puudutab see kiirendust, kurvide läbimisel võib hoog olla üsna sarnane ning hääl rallimasinale omaselt vali.»



Kuigi järgmisel hooajal saab tiimi punktide eest võistelda mõlemat tüüpi autodega, on ilmne, et tegelikult kuulub ülevõim WRC-le.



«Ilmselt on tekkinud tootjaid, kes tahavad osaleda meeskondlikus arvestuses ning üritavad püüda viimaseid punktikohti,» mõtiskles Aava.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles