Imelisest aastast valusate kaotusteni

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poolakast kohtunik Marcin Borski näitab Enar Jäägerile punast kaarti ja selle otsuse tagajärjel pidi Eesti suurema osa kohtumisest mängima vähemuses.
Poolakast kohtunik Marcin Borski näitab Enar Jäägerile punast kaarti ja selle otsuse tagajärjel pidi Eesti suurema osa kohtumisest mängima vähemuses. Foto: Reuters/ScanPix

2012. aasta EM-valiksarjas läbi aegade parima tulemuse välja mänginud Eesti jalgpallikoondis pole MM-tsüklis kahe kohtumisega suutnud veel punktiarvet avada. Kui avamatšis jäädi taktikalises heitluses Rumeeniale alla, siis Türgiga kohtudes toimis mänguplaan hästi, kuni tõelises põrgukatlas jäädi vähemusse.

«Ma ei saa öelda, et keegi mõtleb eelmise valiksarja ilusatele hetkedele. Mängijad ei mõtle kindlasti niimoodi. Teiste mõtete eest ma vastutada ei saa,» tunnistas Eesti koondise peatreener Tarmo Rüütli, kes märkis pärast matši, et eestlasi tabas enne kohtumist tagasilöök – vigastuse tõttu pidi eemale jääma Aleksandr Dmitrijev.

Teisipäeva õhtul Istanbulis Fenerbahce staadionil toimunud matši järel pakkusid 0:3 kaotusest rohkem kõneainet Enar Jäägerile 19. minutil antud punane kaart ja mõni minut varem tekkinud olukord, kus Joel Lindpere sai läbijooksul palli ning kukkus seejärel karistusalas Türgi kaitsjatega heideldes. Nii oli Eesti koondise mängijatel ja peatreeneril Tarmo Rüütlil pärast lõpuvilet poolakast kohtunikule Marcin Borskile etteheiteid.

«Ma küsisin tema käest, miks ta annab kohtumise 20. minutil sellise olukorra eest punase kaardi. Oli ju näha, et Türgi surub selles kohtumises, ja niimoodi võeti meilt üldse mängimise võimalus ära,» kurjustas Poolas Krakowi Wislas palliv puurilukk Sergei Pareiko, kes käis pärast lõpuvilet ka kohtunikele oma seisukohti selgitamas.

Kui penalti olnuks Lindpere kukkumise järel ilmselgelt pigem liiast (samas on 11 m karistuslööke antud ka tunduvalt süütumates olukordades), siis vaagides põhjuseid, miks võis kohtuniku vile vaikida, tuleks lisada, et samamoodi oli Lindpere saanud selles olukorras vastaste kaitsjatest ette ja minemas väravavahiga silmitsi. Ehk seda määruste rikkumisena käsitledes tulnuks anda nii penalti kui ka türklasele punane kaart ja see olnuks matši 11. minutil kohtuniku poolt üsnagi julge samm.

«Kohtunik oli igas mõttes kehval tasemel. Näha oli ilmset ärevust ja ebakindlust,» oli Rüütli pärast matši vilemehe suhtes väga kriitiline.

Siiski märkis kohtumise vaheajal mitu Türgi ajakirjanikku, et õiglasem olnuks siiski eestlastele penalti anda. Jälgides aga esmaspäeval türklaste matšieelset pressikonverentsi, võis sealt välja lugeda, et koondise peatreener Abdullah Avci ei ole paljude arvates sellel töökohal just õige mees.

Veel punase kaardi olukorrast rääkides – kordusest on selgelt näha, et Jääger ei läinud türklaste ründajat Buruk Yilmazi jalust maha niitma, vaid jooksu peal läksid meeste jalad lihtsalt sõlme. Kuna kohtunik aga selle peale vilistas ja Jääger oli selles situatsioonis eestlaste viimane kaitsja, tuli vastavalt reeglitele näidata ka punast kaarti. Pärast lõpuvilet tunnistas paremkaitsja, et see oli tal üldse esimene väljakult eemaldamine.

«Olukord, kus (Enar) Jäägerile anti punane kaart, oli umbes 24 meetri kaugusel väravast ja see oli tavaline võitlusmoment. Selles situatsioonis oleks kindlasti piisanud ka kollasest kaardist. Natuke varem oli vastaste värava all sarnane olukord, kuid siis vilet ei tulnud. Need olid kohtumise kaks võtmemomenti ja tõid vastastele ülekaalu ning andsid neile lisakäigu,» rääkis Pareiko.

Kui eelmises valiksarjas oli eestlastel samalaadsetes olukordades ehk rohkem õnne, siis Eesti-sugusel meeskonnal ongi võõrsil tugeva vastase seljatamiseks vaja ideaalset õnnestumist ning vähemuses mängides on see äärmiselt keeruline.

Järgmised matšid peab Eesti juba järgmisel kuul, kui 12. oktoobril võõrustatakse Ungarit ja 16. oktoobril kohtutakse võõrsil Andorraga. Matšis ungarlastega tuleb aga arvestada, et kaasa ei saa teha mängus Türgiga punase kaardi saanud Jääger. Seega on võimalus, et sellel positsioonil võtab koha sisse Tihhon Šišov või mängitakse samasuguses formatsioonis nagu eile, kui Taijo Teniste nihkus paremale äärele ja vasakkaitsesse langes Dmitri Kruglov. «Neid tulemusi väga kauaks põdema ei jää. Eks me järgmisel kohtumisel proovime parema tulemuse välja mängida,» märkis Rüütli. «Punkte meil praegu pole. Natuke on meiesugusel meeskonnal õnne ka vaja.»

JALGPALL

D-alagrupp: Türgi – Eesti 0:3 (Väravad: 44. Emre, 60. Umut, 75. Selcuk; eemaldamine: 19. Jääger), Rumeenia – Andorra 4:0, Ungari – Holland 1:4.

Tabeliseis: 1. Rumeenia 6 punkti, 2. Holland 6,  3. Ungari 3,  4. Türgi 3,   5. Eesti 0, 6. Andorra 0.

A-alagrup: 1. Serbia 4, 2. Belgia 4, 3. Horvaatia 4, 4. Šotimaa 2, 5. Makedoonia 1, 6. Wales 0.

B-alagrupp: 1. Itaalia 4, 2. Bulgaaria 4, 3. Armeenia 3, 4. Tšehhi 1, 5. Taani 1, 6. Malta 0.

C-alagrupp: 1. Saksamaa 6, 2. Rootsi 3, 3. Iirimaa 3, 4. Austria 0, 5. Kasahstan 0, 6. Fääri saared.

E-alagrupp: 1. Šveits 6, 2. Island 3, 3. Albaania 3, 4. Küpros 3, 5. Norra 3, 6. Sloveenia 0.

F-alagrupp: 1. Venemaa 6, 2. Portugal 6, 3. Luksemburg 1, 4. Põhja-Iirimaa 1, 5. Aserbaidžaan 1, 6. Iisrael 1.

G-alagrupp: 1. Bosnia ja Hertsegoviina 6, 2. Kreeka 6, 3. Slovakkia 4, 4. Leedu 1, 5. Läti 0, 6. Liechtenstein 0.

H-alagrupp: 1. Montenegro 4, 2. Inglismaa 4, 3. Poola 4, 4. Ukraina 1, 5. San Marino 0, 6. Moldova 0.

I-alagrupp: 1. Prantsusmaa 6, 2. Hispaania 3, 3. Gruusia 3, 4. Soome 0, 5. Valgevene 0.

Hinded mängijatele

6 Sergei Pareiko – üheski väravas süüd temale ei jää. Tegi ka paar head tõrjet ja vajadusel suutis mängutempot oskuslikult alla tõmmata ja koondisekaaslastele natuke rohkem hingetõmbeaega anda.

3 Enar Jääger – punane kaart oli pigem keskväljal aset leidnud pallikaotuse tagajärg. Siiski pani tema eemaldamine kogu mängule pitseri.

4 Taavi Rähn – jäi paaris olukorras hiljaks ning ka väravate puhul ei tegutsenud kõige õnnestunumalt.

5 Ragnar Klavan – keskkaitses küllaltki korralik partii. Siiski vajaks koondis õhuvõitluses temalt suuremat tuge. Tõusis ka paaril korral hästi rünnakule, kuid head jätku siiski ei leidnud.

4 Taijo Teniste – tema äärest tulid mõlemad türklaste teise poolaja väravad. Samas näitas, et võib mõlemal äärel edukalt hakkama saada.

5 Tarmo Kink – töötas kaitses päris korralikult, sähvatas paaril korral ka ründes, kuid rohkem liikus Eestil pall teises ääres.

5 Martin Vunk – tegi palju musta tööd ja andis ründes ka mitu väga head söötu. Kui jätta kõrvale keskväljal tehtud pallikaotus, mis päädis Jäägeri punase kaardiga, siis oli üks eestlaste paremaid.

4 Konstantin Vassiljev – üks viimaste aastate kahvatumaid esitusi Eesti koondise särgis – mitu pallikaotust ja valesöötu. Samas pidi ka tema türklaste meeletu surve all tegelema rohkem kaitsetööga.

5 Joel Lindpere – tegi platsil palju tööd nii ründes kui ka kaitses, kuid mitmes olukorras jäi kiirusest puudu. Kaotas ka liiga palju kahevõitlusi.

6 Dmitri Kruglov – alustas mängu poolkaitses, kuid täitis meeskonna vähemusse jäädes edukalt vasakkaitsja kohta. Suutis oma ääre päris hästi kinni panna.

6 Andres Oper – võitles rünnakul taas hästi, luges korralikult olukordi, lõi ohtlikke situatsioone ja suutis ka pikki palle Türgi kaitsjate eest hästi endale võidelda. Siiski ei ole kiirus enam päris see, mis parematel päevadel.

5 Sander Puri – vahetusest sekkudes suutis olla äärel aktiivne, kuid olukordade tekkides peaks olema otsustavam.

4 Ats Purje – võrreldes Operiga suutis Türgi kaitsjatele tunduvalt vähem probleeme valmistada. Kiirust ja tahtmist võis tema liikumistest siiski välja lugeda.

Kaimar Saag – mängis hinde saamiseks liiga vähe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles