Rahaga igas klubis õnne ja edu ei osta

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Keržakov taandati sarnaselt Igor Denissoviga meeskonna duubelrivistusse.
Aleksandr Keržakov taandati sarnaselt Igor Denissoviga meeskonna duubelrivistusse. Foto: AFP/SCANPIX

Alles hiljuti kurtis Madridi Reali jalgpalliklubi tähtmängija Cristiano Ronaldo, et ta ei ole klubis õnnelik. Väidetavalt oli üheks põhjuseks raha ning mängumees polnud rahul, et maailmas on pallureid, kes teenivad temast suuremat palka. Viimati on töötasud tekitanud paksu verd Venemaa tippklubis Peterburi Zenit.

Tänapäeva tippjalgpallis keerleva raha hulk kasvab pidevalt ning seoses sellega tõusevad palgad ja üleminekusummad. Samas on enamasti tegemist avalikkusele küllaltki hästi teada olevate summadega, mis omakorda on potentsiaalne probleemiallikas.

Zenit lõi septembri alguses laineid, kui 80 miljoni euro eest osteti mitmete suurklubide huviorbiidis olnud Hulki ja Axel Witsel, loomulikult said meestest sealse liiga ühed suurema palgaga jalgpallurid. Zeniti venelastest tähtmängijad pole aga olukorraga rahul ning Venemaa koondise kapteni Igor Denissovi sõnul ei saa üks tippklubi niimoodi toimida.

«Sellest on eriti kahju, et igal pool räägitakse aina rahast, kuigi see ei mängi praeguses olukorras peamist rolli. Kõige tähtsam on hoopis meeskonna õigetel alustel ülesehitamine,» põhjendas poolkaitsja oma pahameelt Sport-Expressile.

Eriline kohtlemine

Terve karjääri Zenitis mänginud ja Venemaa koondises kapteni rolli täitva 28-aastase Denissovi teenistuseks on idanaabrite meedia andmetel kolm miljonit eurot aastas. Lisaks klubi juhtkonna kritiseerimisele nõudis ta väidetavalt nüüd kahe miljoni eurost palgatõusu ja selle tulemusena kupatati mees hoopis klubi duubelrivistusse.

«Kindlasti ostis meeskond head mängijad, kes Zeniti tulevikus aitavad. Kuid on nad meie senistest mängijatest tõesti nii palju tugevamad ja paremad, et saavad meeskonnakaaslastest kolm korda suuremat palka?» rääkis Denissov ajalehele Sport-Express.

Denissovi kõrval pole olukorraga rahul ka 29-aastane ründaja Aleksandr Keržakov, kes on Venemaa viimase kahe aasta meistri kahe eelmise hooaja suurim väravakütt. Ka tema taandati karistuseks duubelrivistusse.

«Kõige olulisem on meeskonna juhtimise stiil. Tuleb austada ka kohalikke mängijaid ning eriti neid, kes on samast linnast pärit, kuna nemad on alati meeskonna tuumaks,» pahandas Denissov.

Kui paljudes Venemaa klubides on viimasel ajal rõhku pandud välismaalt palgatud palluritele, siis Zenitis on põhiraskust enamasti kandnud kodumaised mehed.

«Mitte üheski teises tippliigas ei kohta seda, et võõrleegionärid saavad erilise kohtlemise osaliseks. Seal on asjad just vastupidised, kuna nad peavad olema igatpidi kohalikest paremad, et meeskonda pääseda,» sõnas Denissov.

Samas pole suure raha eest välismängijate ostmine võõras ka Lääne-Euroopa rikastele suurklubidele ja viimasel kümnendil on selles vallas üks silmapaistvamaid meeskondi olnud inglaste Londoni Chelsea. Ka Chelsea on ostnud lugematul hulgal võõrleegionäre ja maksnud neile kosmilist palka, kuid kindlasti ei kujutaks siinjuures ette olukorda, et mõni mängumees teeniks seal mitu korda rohkem kui tippvormis John Terry ja Frank Lampard.

Venemaa puhul on samas palju räägitud ka sellest, et välismaalastele makstakse seal suuremat tasu, kui nad kusagil mujal teeniksid, kuna vastasel juhul ei nõustuks nad seal mängima. Piltlikult öeldes makstakse neile Venemaal elamise eest peale.

Alusetud nõudmised

Nii on Venemaa klubid mõnes mõttes keerulises seisus. Loomulikult tahetakse lisaks kohalikele staaridele oma ridades näha ka välismaiseid tipptegijaid, kuid selleks tuleb rahakotti tuulutada rohkem, kui nende lääne kolleegidel samade meeste eest.

Zeniti omanikuks on aga energiahiid Gazprom ja nende jaoks on maailma tippnimede meeskonda meelitamine kindlasti ka au küsimus. Suurklubide mängijaid rahulolevana hoida on peen kunst ning ilmselgelt astuti Peterburis praegu sellega ämbrisse.

«Klubi tunneb, et Denissovi nõudmised on alusetud, kuna ta pole mitte ainult Zeniti, vaid ka terve Venemaa kõrgliiga üks kõrgema palgaga mängijaid. Tema leping kestab 2015. aastani ja tema palk on vastavuses summadega, mida teenivad tema tasemel mehed Euroopa suurklubides,» teatas Zenit olukorra peale oma kodulehel.

Denissovi praeguses lepingus on punkt, mis lubab tal 12 miljoni euro suuruse pakkumise korral klubist lahkuda ning mängumehe sõnul on selline võimalus olemas, kui praegusele olukorrale lahendust ei leita. Siiski eelistaks ta enda sõnul mängida ka tulevikus oma senise tööandja ridades.

Venemaa meedia andmetel on praegu Zeniti duubelrivistusse tagandatud Denissovi palkamise vastu juba huvi tundnud Inglismaa suurklubid Manchester United, Manchester City, Londoni Arsenal ja Liverpool.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles