Kilk: neljapaati tuleks kindlasti koos hoida

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Jämsä (vasakul), Allar Raja, Tõnu Endrekson ja Kaspar Taimsoo EMi kuldmedalitega.
Andrei Jämsä (vasakul), Allar Raja, Tõnu Endrekson ja Kaspar Taimsoo EMi kuldmedalitega. Foto: Fred Killing

Eelmisel sügisel kokku pandud ning Londoni olümpiamängudel neljanda koha saavutanud ja septembri keskpaigas Euroopa meistriks kroonitud paarisaerulise neljapaadi liikmed on viimasel nädalal arutanud, kuidas järgnevatel hooaegadel jätkata.

OMi järel avaldasid paatkonna liikmed Kaspar Taimsoo, Tõnu Endrekson, Allar Raja ja Andrei Jämsä lootust, et üheskoos võisteldakse 2016. aasta Rio de Janeiro olümpiani. Ka Eesti Sõudeliidu president Rein Kilk on seda meelt, et Eesti Olümpiakomitee A-stipendiumi välja teeninud neliku puhul on tegemist meie oludes parima võimaliku meeskonnaga.

«Arvan, et pole mõtet rääkida erinevate koosluste kombineerimise vajadusest, kuna hetkeseisuga tundub ainuvõimalik variant jätkata neljapaadis olemasolevate meestega ja sama treeneriga,» sõnas Kilk, kes märkis, et EOK määratud stipendium iseenesest ei kohusta samas koosseisus jätkama.

Taimsoo, Endrekson, Raja ja Jämsä alustasid neljakesi Mati Killingu käe all koostööd mullu pärast MMi ning võrreldes Londonis rajale tulnud konkurentidega oli ühiseid treeningtunde tunduvalt vähem.

«Olümpial tegid tegusid ja võitsid medaleid enamasti sellised tiimid, kes olid eelnevad neli aastat pidevalt koostööd lihvinud. Meie neljane suutis selles valguses teha umbes kümne kuuga väga hea töö. Näen seal seda reservi, kus annab paremaks minna. Nüüd oleks vaja seda paatkonda lihvida erinevates oludes. Arvan, et neljapaati tuleks kindlasti neli aastat koos hoida,» märkis Kilk. «Pigem sellist ühemõttelist koosolekut tuleviku osas ei tule, aga tuleb mitmeid nõupidamisi.»

Samas poleks pärast Igor Kuzmini tippspordist loobumist praeguse neljapaadi liikmetele päris võrdväärset vahetust ka kohe võtta. Siiski ei tähenda see, et nelja aastaga ei võiks mõnest nooremast sõudjast sellisel tasemel tegijat kasvada.

Nii usub Kilk, et paatkonnas, kus noorim liige on 25-aastane Taimsoo ja kogenuim 33-aastane Endrekson, on parimad ajad veel ees.

«Näiteks Taimsoo ei ole veel jõudnud sõudjate parimasse ikka. Samas, sõudjate jaoks parimas eas olev Endrekson võiks vanuse poolest kaasa teha veel kaks olümpiatsüklit,» arvas Kilk. «Paatkonnas on kogenud mehed, kuid ka neil on kindlasti veel õppida. Usun, et see kooslus ei ole ennast veel maksimaalselt realiseerinud. Võiks öelda, et tegemist on veel areneva organismiga.»

Enne 2016. aasta OMi on esmaseks suuremaks sihiks järgmisel aastal Lõuna-Koreas Tangeumi järvel peetav MM. «Usun, et tehtud tööd oleks võimalik realiseerida juba järgmisel aastal MMil ning seal võiks eesmärgiks olla kuldmedali võitmine,» uskus Kilk. «EMil kuldmedali toonud sõit oli juba veelgi parem kui OMi finaalsõit. Selle paadi tugevad sõidud on veel ees.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles