Ära jäänud koosolekust, pressikonverentsist ja kasvuhormoonist

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna toimuv pressikonverents peaks Andrus Veerpalu ümber puhkenud skandaalis pinged maha võtma.
Täna toimuv pressikonverents peaks Andrus Veerpalu ümber puhkenud skandaalis pinged maha võtma. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Suusaliidu peasekretäri Jüri Järve sõnul saabub Andrus Veerpalu väidetava dopingutarvitamisega seotud loos selgus täna või homme. Suusaliit teatas täna hommikul, et pressikonverents toimub täna.



Eile õhtul Postimehega vestelnud Järv hoidus siiski täpset aega nimetamast, kuid samas ei osanud ta öelda, millest pressikonverentsi toimumise aeg sõltub. «Jätsime otsustamise hommikuks,» sõnas ta. Samas ta kinnitas, et öösel pole sellel teemal mingeid uudiseid oodata.

Küll aga nõustus Järv nimetama inimesi, kes pressikonverentsil osalevad: «Andrus Veerpalu, Mati Alaver, Toomas Savi, mina.» Küsimuse peale, kas sinna kutsutakse ka dopinguagentuuri esindaja, jäi Järv aga kahtlevale seisukohale. «Praegu polnud seda vist plaanis. Aga eks me otsustame hiljem, kas on vajadust kedagi veel kutsuda,» lausus ta.  

Esialgu levis meediaväljaannetes info, et pressikonverents pidi toimuma juba eile, kohe pärast suusaliidu juhatuse koosolekut. Tegelikult ei kogunenud juhtus ja ei korraldatud ka pressikonverentsi. Terve päev pakkus aga hulgaliselt ootamatuid infokilde ja vastukäivaid arvamusi.

Hommikul kirjutas uudisteportaal Delfi oma allikale viidates, et Veerpalult võetud dopinguproovi A-proov osutus positiivseks, sportlane olevat aga proovi tulemuse vaidlustanud. Suusaliidu juhid ruttasid seepeale kinnitama, et midagi pole muutunud ja positiivset dopinguproovi pole.

Ennelõunal Õhtulehele antud intervjuus väitis Järv, et dopingujutud ei vasta tõele ja Delfis kirjutatu kuulub legendide valda, nagu ka kõik varasemad väited. Juba siis rääkis Järv suusaliidu soovist korraldada pressikonverents, et tekkinud meediamullile reageerida.  

Samal ajal jõudis Postimehesse informatsioon, et Veerpalu vereproovist leitud keelatud aine on kasvuhormoon hGH. Tegemist on raskesti avastatava ainega, mille manustamise jäljed kaovad organismist vähem kui 24 tunniga.

Esimest korda mõisteti sportlane hGH tarvitamises süüdi alles mullu veebruaris. Toona nimetasid dopinguvastase võitluse juhtivtegelased seda suureks läbimurdeks. Taastumise kiirendamiseks ja lihaste kasvatamiseks on hGH-d kasutatud tippspordis juba pikka aega. Testimisel on seda raske avastada, kuna inimese organism toodab samuti sarnast inimkasvuhormooni.

Eesti ühe tuntuma spordiarsti ja Eesti Antidopingu Agentuuri endise juhi Mihkel Mardna hinnangul pole praegugi tegemist 100-protsendilist vastust andva analüüsiga. «Proovi juures sõltub palju sellest, millises seisundis inimene parasjagu viibib – kas ta teeb rasket füüsilist tööd või on puhkeasendis,» selgitas ta. «Samas on hea, et dopingulaborid teevad tööd raskesti avastatavate keelatud ainete organismist leidmisega.»

Kuid miks jäi ära eilseks plaanitud suusaliidu juhatuse koosolek? Varem oli teada, et see pidi algama kell 13. Napilt mõni tund enne planeeritud algust teatati aga koosoleku ärajäämisest. Teade oli sedavõrd ootamatu ja hilinenud, et mõned kaugemal elavad juhatuse liikmed olid alustanud juba teekonda Tallinna.

Ametlikult põhjendati juhatuse koosoleku ärajäämist sellega, et alaliidu president Toomas Savi ja asepresident Indrek Neivelt ei saavat sellel osaleda. Tegelikult pidasid suusaliidu juhid siiski aru, kuid seda tehti kitsamas otsustajate ringis.

Pärast koosolekut paiskas Järv ajakirjandusse uuesti teate eelseisvast pressikonverentsist, ent enam ei soovinud ta avalikustada seal räägitavat. Pärast pressikonverentsi saavat aga panna kogu teemale punkti. 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles