Hokipoiste MM-reis – tühi kõht ja pikad ööd bussiistmel

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uisud on igal hokimehel olemas, keppide ümber kerkis aga tüli.
Uisud on igal hokimehel olemas, keppide ümber kerkis aga tüli. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eesti kuni 18-aastaste jäähokikoondise reis MMile Rumeeniasse kujunes katsumuseks, millesarnast ei oskaks ­oodata ka põhjakäinud reisibüroolt.   
 



«Ei tea, kellest või millest see sõltub, kuid Eesti jäähokis ei osata ega suudeta midagi korralikult organiseerida,» rääkis üks Eesti U18 koondisse kuulunud hokipoiss. «Raske uskuda, et riigil pole nii palju raha, et kindlustada MMile sõitvate laste jaoks kõik vajalik. Pärast sellist reisi on raske leida endas soovi koondise eest mängida – liiga palju kulutasime energiat ja närve.»

Postimees jätab märtsi teises pooles toimunud «imelist» reisi kirjeldanud hokipoiste nimed enda teada. Seda soovisid mängijate vanemad, kes pelgavad, et pärast oma nime all loo avalikustamist on tulevikus poistele tee koondisse suletud.    

Probleemid algasid juba kodusest Eestist lahkudes. Hokikoondise sõidutamiseks tellitud buss oli liiga väike – hokimeeste varustusest pungil suured kotid ei mahtunud pagasiruumi ära, seepärast laoti osa kotte istmetele, see aga tähendas, et mitme tuhande kilomeetri pikkusel reisil pidid spordipoisid istuma kõrvuti istmetel. Eriti ebamugavaks muutis selle see, et pika reisi jooksul tuli üks öö veeta bussis.

Enne Brasovi jäähalli jõudmist jõudis sõiduvahend veel linna vahel katki minna. Kaks tundi kestnud seisaku järel tõmmati buss puksiiri abil jäähalli juurde ja tühja kõhtu kaevanud hokipoisid siirdusid otse treeningule. Vaevarikka reisi jooksul mitu noort hokimängijat haigestus ja nad jäid turniiri esimest mängust kõrvale.

Eesti Jäähokiliit ei suutnud MM-turniiril kindlustada mängijaid isegi kõige vajalikuga. Kuna koondise vorm eeldab musta kaitsekiivri kasutamist, pidid mõned poisid isiklikud valged kiivrid musta värviga üle võõpama. Probleeme oli ka hokikeppide ja muu vajalikuga. Tulemuski polnud kiita – ­
2. divisjoni turniiril saadi kaks võitu ja kolm kaotust ning lõpetati Serbia ja Uus-Meremaa ees 4. kohaga.  

Kuid kõik see oli vaid eelmäng – tõelised vintsutused ootasid poisse tagasiteel. Esialgu oli lubatud, et ööbitakse hotellis. Kui buss jõudis ööbimispaika, olevat Eesti koondise mänedžer Ahti-Kullervo Jõgi poistele teatanud, et teie magate bussis, ja kadunud ise hotelli.

Postimehega suhelnud hokipoiste sõnul oli hotelli kõrval kämping ja pärast raha klapitamist võeti seal mõned toad. Kokkuhoiu mõttes ööbis ühes toas rohkem inimesi, kui seal oli voodeid.

«Meie toas oli kolme kitsa voodi kohta viis poissi, kõrvaltoas oli aga koguni seitse inimest. Kuna kolmel poisil polnud võimalik raha kulutada, ööbisid nad bussis,» rääkis üks koondisse kuulunud hokimängija. «Süüa ostsime samuti oma raha eest. Päeval anti meile kõigile üks kanakoib…»

Jõgi mäletas asju teisiti. «Olin tagasiteel kõrges palavikus ja läksin kohe tuppa. ­Ööbimise korraldamisega tegeles meeskonna peatreener Aleksei Bogdanov, kes võttis poistele kämpingusse toad. Kolm mängijat jäeti bussi magama kasvatuslikel eesmärkidel,» selgitas ta.

«Meil polnud võimalik nende peale kulutada. Kui hakkasime MMil elupaigaks olnud hotellist lahkuma, selgus, et poisid olid joonud tühjaks minibaarid ja vaadanud tasulisi pornokanaleid. Pidime selle kõik kinni maksma.»

Järgmisel hommikul sõitis buss sisuliselt ühe hooga Tartusse, söögipause ei tehtud ja noored spordimehed olid pärale jõudes näljast nõrkemas. Jõgi sõnul oli kiirustamine osa mängijate ja abitreener Oleg Puzanovi soov.

«Õhtul mängiti Tartus Eesti meistriliiga finaalkohtumine ja paaril poisil oli võimalus Tartu meeskonna särgis selles osaleda,» selgitas ta. «Seepärast utsitasime bussijuhte tagant ja sõitsime nii kiiresti kui võimalik. Tegelikult ei vasta tõele ka see, et poistel polnud bussis sööki. Oli, aga kuna buss lagastati ära, käskis treener neil poolel teel seda koristada. Koos prügiga visati välja ka toit.»

Kuid isegi Eestisse jõudmisega polnud probleemid lahenenud. Kuna buss oli renditud Ida-Virumaal asuvast firmast, otsustati, et esmalt sõidetakse Jõhvi ja seal istutakse ringi teise bussi, mis viib tallinlased koju. Poisid polnud aga kodumaa avarustega tutvumisest huvitatud ja sõitsid Tallinna omal käel. Enne täitsid nad aga McDonald’sis tühja kõhtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles