Rehemaal jagus jalasirutuseks piisavalt särtsu

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Rehemaa (vasakul) suutis jala sirutamisega Kaspar Koka ees võidu napsata.
Aivar Rehemaa (vasakul) suutis jala sirutamisega Kaspar Koka ees võidu napsata. Foto: Sille Annuk

Looduse vastu pole võimalik saada – noor organism taastub vanast kiiremini. Ilmselt võib sellega seletada Aivar Rehemaa võitu ning Jaak Mae kõigest pronksi Eesti meistrivõistluste suusavahetusega sõidus.


Vaid nädal tagasi rassisid 26-aastane Rehemaa ja 36-aastane Mae Tour de Ski lõputõusul, eile heitlesid nad juba Eesti meistrivõistluste medalite eest ning kahest mehest nooremal oli jõudu rohkem. Tegelikult tunnistas temagi, et pole veel rängast pingutusest taastunud.

«Ma ei saa öelda, et võit tuli kergelt. Olin väsinud, ent pidin pingutama,» lausus ta vahetult pärast finišit. Rehemaa lisas, et sellises seisus on Eesti meistrivõistlused sobiv jõuproov, kus pole vaja MK-etapiga sarnaselt endast viimast võtta.

Seevastu Mae tunnistas, et temal polnudki enam kusagilt midagi juurde võtta. «Klassikaosas polnud veel viga, ent uisus ei suutnuks ma küll vedama minna,» nentis ta.

Pärast tuuri oli Mae kaks päeva täielikult puhanud, seejärel käis kergemal rajal suusatamas. Kogemused on muutnud ta ettevalmistuse ja taastumise ettevaatlikumaks. «Ma pole enam 28-aastane,» meenutas Mae, ent märkis, et hooaja tähtsaimaks võistluseks Liberecis on veel piisavalt aega.

«Täna lõi selgelt välja, et Mae on fokuseeritud MMile,» märkis ka Eesti suusakoondise peatreener Mati Alaver. «Tema motiveeritus oli 99 protsenti Rehemaa 100 vastu.»

Tänavu arengus pika hüppe teinud ning tuuril tõsise pingutusega omapärase kogemuse saanud Rehemaa usub, et jõuab hooaja tähtsamateks võistlusteks täielikult taastuda.

«Mingit hirmu ma küll ei tunne. Arvan, et kõik tuuril osalenud tippmehed on praegu sarnases seisus,» arutles ta. «Nüüd on esimene eesmärk sõita hästi Otepää MK-etapil. Peame veel treeneriga nõu, kas laupäeval Eesti meistrivõistluste 15 km klassikas osaleda. Kõik oleneb enesetundest.»  

Meeste võistlus pakkus korraliku vaatemängu. Klassikatehnika lõppedes olid viis meest konkurentidelt eest pääsenud, vabatehnika esimese ringi järel hakkasid sprinter Peeter Kümmel ja Priit Narusk medalikonkurentsist pudenema.

Esikolmikut vedas Kaspar Kokk, kes ergutas Maed ja Rehemaadki tõsisemalt töötama. «Kas tahate nende sprinteritega lõppu teha?» hõikas ta kaaslastele. Raske öelda, kas ergutusest oli kasu või polnud tagaajajatel piisavalt jõudu, vahe hakkas igatahes rebenema.

Viimase ringi alguses tekkisid Mael silmanähtavad raskused ning Rehemaa ja Kokk läksid oma teed. Finišisirgele jõudis esimesena Kokk, ent lõpumeetritel kerkis Rehemaa ta kõrvale ning lükkas lõpujoonel oma pika jala ette.

«Staadionile tulles olin kindel, et suudan võita, kuid Kaspar pingutas kõvasti ning finiš tuli kuidagi ootamatult ruttu. Hea, et sain jala ette lükata,» meenutas Rehemaa otsustavaid hetki. Kokk hoidis samuti pea püsti ning märkis: «Mõnes mõttes on hea, et ma ei võitnud, nüüd jääb miski kripeldama.»

Alaver pidas Koka sooritust eilse hommiku positiivseimaks üllatuseks. Tunamullu MMil teise kümnesse jõudnud, ent mullu sügavasse auku vajunud Kokk polnud tänavugi veel head minekut näidanud. Eesti meistrivõistlustegi eel vaevas teda kerge tõbi.

«Pärast mullust Otepää MK-etappi läks kõik halvasti, nüüd olen juba mõnda aega paremas vormis, ent selle realiseerimiseks pole olnud võimalust,» selgitas Kokk. «Tegelikult sättisingi vormi tippu Otepää võistluse ja MMi ajaks.»

Alaveri sõnul soovivad kõik eestlased kodusel tippvõistlusel võimalikult hästi esineda. Kogenud treeneri arvates on eestlastel konkurentide ees eelis, kuna nad jätavad vahele Vancouveri MK-etapi ning sellega kaasnevad õhulennud.

Paranemas on ka haiguse tõttu Eesti meistrivõistlustelt eemale jäänud Andrus Veerpalu. Alaveri sõnul pani olümpiavõitja eile esimest korda suusad alla ning käis nendega värskes õhus jalutamas.

Suusatamine
Eesti meistrivõistlused

Naised 5+5 km: 1. Kaija Udras 26.00,6, 2. Triin Ojaste +10,8, 3. Laura Rohtla +16,7, 4. Kaili Sirge +55,2, 5. Liis Kalda +2.06,7, 6. Kertu Saarepuu +2.12,7.
Mehed 10+10 km: 1. Aivar Rehemaa 45.51,2, 2. Kaspar Kokk +0,1, 3. Jaak Mae +15,2, 4. Peeter Kümmel +43,3, 5. Priit Narusk +44,9, 6. Eeri Vahtra +1.57,9.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles