Eesti jalgpallikoondis püüab Andorra vastu kümnendat võitu

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühapäeva õhtul Andorrasse jõudnud koondis tegi eile mängupaigas esimese trenni.
Pühapäeva õhtul Andorrasse jõudnud koondis tegi eile mängupaigas esimese trenni. Foto: Madis Kalvet

Eesti jalgpallikoondis asub täna punkti- ja väravajahile, kui MM-valiksarjas kohtutakse võõrsil Andorraga. Kääbusriigid on suutnud aasta-aastalt vastastele aina rohkem peavalu valmistada, ent siiski soosib ajalugu tänase matši eel eestlasi.

Seni on Eesti vaid kahe Euroopa riigi koondise vastu tunnistanud ainult võite ning üheks on just Andorra – omavahel on vastamisi mindud koguni üheksa korda ja alati on kohtumisest võitjana väljunud Eesti.

Siiski manitseb ajalugu ka ettevaatlikkusele. Kindlasti on mängijatel ja koondise poolehoidjatel meeles eelmisel aastal üllatuslikult saadud 0:2 kaotus Fääri saartelt ning näiteks Andorra vastu on mängu tagasi tuldud suisa viimasel minutil. 2007. aastal Tallinnas toimunud EM-valikmängus tõi Eestile 2:1 võidu alles Indrek Zelinski tabamus 91. minutil. Ka kohalike sõnul võib tänast kohtumist pidada käimasoleva valiksarja üheks tähtsamaks, kuna koduplatsil loodetakse Eesti vastu ikka midagi korda saata.

«Peame kõigeks valmis olema. Palju tuleb keskenduda sellele, kuidas vastasel mitte mängida lasta. Me ei ole klassilt mingi Holland, kes võib midagi ette eeldada. Pigem peame ennast hoidma maapinna lähedal,» leidis Eesti koondise juhendaja Tarmo Rüütli.

«Eelmisel aastal Fääri saartelt saadud kaotus pole meeskonna sees jutuks tulnud. Kõik mäletavad seda ega taha, et see korduks. Samas on eelnevad kohtumised näidanud, et sellist taset meil ei ole, et kellegi vastu saaks midagi eeldada,» lisas keskkaitsja Taavi Rähn.

Praegu on Eestil nagu Andorralgi tabelis null punkti ning ka väravaarve on veel avamata. «Peame igas vallas juurde panema. Me ei ole seni suutnud väravat lüüa ja ka oma väravat puhtana hoida,» märkis Rähn.

«Nende koduväljak on küllaltki väike ning see ei ole meile hea. Peame nagu eelmiselgi korral hästi ära kasutama standardolukordi ja nende jäetavaid tühje kohti. Kindlasti ei saa olema lihtne ja nad tulevad lahingut andma,» lisas ründaja Andres Oper.

Kuigi ka paljudel suurriikidel on olnud Andorra vastu raskusi, ei ole andorralastel viimasel ajal õnnestunud seda tulemuseks vormida ning koguni kolmes eelnevas valiktsüklis on tulnud neil leppida vaid kaotustega. Viimati suutsid nad valiksarjas punkti teenida 2005. aastal, kui koduväljakul viigistati 0:0 Soomega. Viimane võit valiksarjas pärineb aga 2004. aastast – toona alistati koduplatsil 1:0 Makedoonia.

Valikmängus löödi viimati kodustaadionil värav 9. septembril 2009. aastal, kui 1:3 kaotati Kasahstanile. «Kui me ei anna endast selles kohtumises 100 protsenti, siis võib meil tekkida raskusi,» manitseb Rüütli siiski ettevaatlikkusele.

Võrreldes reedese kohtumisega Ungari vastu on Eesti koondise homses algkoosseisus ka mõni muudatus. Ründeliinis alustab Andres Operi kõrval Tarmo Neemelo, kes asendab Henrik Ojamaad. Mängukeelust on vabanenud paremkaitsja Enar Jääger ja võimalik on ka meeskonna kapteni Ragnar Klavani kaasalöömine.

«Väikeseid muudatusi võib ette tulla, kuid võib öelda, et tuumik on sama. Võrreldes eelmise kohtumisega pole vigastusi juurde tulnud ja võib-olla lisandub algkoosseisu Ragnar Klavan,» sõnas Rüütli.

Viimati kohtusid Eesti ja Andorra 2007. aastal vastaste koduplatsil, siis said eestlased kirja 2:0 võidu. Toona tabamuseni jõudnud Oper ja Joel Lindpere kuuluvad ka täna meeskonna ridadesse. Kohtumine algab Eesti aja järgi kell 20.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles