Rassismisõda muutub farsiks

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Manchester Unitedi mängijad Wayne Rooney ja Rio Ferdinand. Ferdinand ei kanna protesti märgiks rassismivastase kampaania särki.
Manchester Unitedi mängijad Wayne Rooney ja Rio Ferdinand. Ferdinand ei kanna protesti märgiks rassismivastase kampaania särki. Foto: AFP/SCANPIX

Möödunud aastal alguse saanud rassismiskandaalid Inglismaa jalgpalli kõrgliigas ei taha kuidagi lõppeda. Eelmisel ja sel nädalal on teema taas päevakorral, sest samaaegselt «nõiajahiga» rassistidele toimub liigas mitu rassismivastast kampaaniat.

Et suvel kohtus õigeks mõistetud, ent Inglismaa Jalgpalliliidu poolt rassistlikes solvangutes süüdi mõistetud Londoni Chelsea kapten John Terry pidi Rahvusvahelise Jalgpalliliidu UEFA kampaania «Unite Against Racism» («ühinege rassismi vastu») toetuseks kandma viimases Meistrite liiga mängus vastavateemalist käepaela, tundub veidi pentsik.

Samamoodi kõlab kummalisena alaliidu avaldus, et seesama Terry, keda karistati 220 000 naela suuruse rahatrahvi ning neljamängulise keeluga, nende sõnul tegelikult rassist ei olegi.

Lisaks keeldus eelmisel nädalal 30 mängijat kaheksast klubist kandmast kampaania «Kick it Out» («lööge rassism välja») T-särki. Tegu on Inglise liiga iga-aastase rassismivastase kampaaniaga, mille toetuseks peaksid kõik jalgpallurid kandma temaatilise kujundusega T-särki. Teiste seas ei soostunud selles osalema Queens Park Rangersi kaitsja Anton Ferdinand, kelle rassistlikus solvamises Terry süüdi mõisteti.

Liiga ei pinguta piisavalt

Protestivad mängijad leiavad, et liiga ei pinguta piisavalt, et rassismi välja juurida, konkreetse kampaania vastu pole neil mõistagi midagi. Peale selle tuleb pidevalt uudiseid mängueelsetest tervitustseremooniatest, kus mitmed mängijad on keeldunud vastasele kätt andmast. Põhjuseks protest sellesama Terry-Ferdinandi juhtumi lahendi vastu.

Õli valas tulle ka Inglismaa ja Serbia U21 noortekoondiste kohtumine EMil, kus lõpuvile järel läks platsil rüseluseks. Inglaste kaitsja Danny Rose, keda Serbia poolehoidjad mõnitasid ahvihäälitsustega, sai palli publikusse löömise eest punase kaardi, mistõttu ta jääb järgmisest kohtumisest eemale. Mõlemad koondised süüdistavad juhtunus teineteist ja nõuavad vastasmeeskonna eemaldamist.

Mõni päev tagasi teatas üks juhtivatest inimõiguste eest võitlejatest, et Inglismaal on alustatud kõnelusi eraldi mustanahaliste jalgpallurite ühingu moodustamiseks, mis võitleks rassismi vastu radikaalsemaid ja jõulisemaid vahendeid kasutades, kui seda teeb alaliit.

Uus ühendus

Mustanahaliste juristide ühingu juhi Peter Herberti sõnul on läbirääkimised sellise liidu moodustamiseks algusjärgus. «Ajend sellise organisatsiooni moodustamiseks on tulnud viimase aasta jooksul asetleidnud juhtumitest, kus mitut jalgpallurit on nende nahavärvi tõttu solvatud,» sõnas Herbert BBC-le.

Herbertit ärritas, kuidas alaliit lahendas Terry juhtumi. «Terry mõisteti rassismis süüdi, ent samas kinnitati, et ta ei ole rassist. See on minu jaoks  äärmiselt kummaline ja vastuvõetamatu käitumine,» selgitas ta.

Praeguse mängijate ühenduse esimees Clarke Car­lisle usub, et sellisest organisatsioonist sünniks rohkem kahju kui kasu. «Rassismi vastu tuleks võidelda üheskoos. Eraldi mustanahalistele jalgpalluritele mõeldud liidu loomine tekitaks nii-öelda meie ja teie vastandumise.»

Samal arvamusel on ka jalgpalliliidu juht David Bernstein. «Ülejäänud mängijatest lahkulöömine ei lahenda probleemi. Loodan, et mõistuse hääl võidab ja suudetakse koos töötada,» kommenteeris ta.

Herbert aga leiab, et alaliit ei peaks neid kartma. «Kõik otsused, mida loodavas liidus tehakse, räägitakse mõistagi läbi ka alaliiduga,» lubas ta. Lisaks hakkaks uus ühing tegelema mustanahaliste treenerite probleemiga, kes tema sõnul kannatavad süstemaatilise diskrimineerimise all, viidates faktile, et klubide juures on mustanahalisi juhendajaid tunduvalt vähem kui valgeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles