Modernne jalgpall? Kohtunike eksimused, banaanid ja valetamine

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hapoeli mängija Toto Tamuz (punases) pidi taluma rassistlike solvanguid ning sai lisaks kõigele kohtunikult ebaausa punase kaardi
Hapoeli mängija Toto Tamuz (punases) pidi taluma rassistlike solvanguid ning sai lisaks kõigele kohtunikult ebaausa punase kaardi Foto: SCANPIX

Pealkiri võib tunduda küll mõnevõrra ülepaisutatud, kuid mida aeg edasi, seda enam toimub jalgpalliväljakul ja selle ümbruses üha rohkem mänguga mitte seonduvaid ja jalgpalli mainet kahjustavaid intsidente.

Väga hästi võtab olukorra kokku Israeli meistriliiga kohtumine, kus Jerusalemi Beitar alistas 3:2 Tel Avivi Hapoeli.

Beitari fännid on juba aastaid olnud tuntud oma ultra-natsionalistlike maailmavaadete poolest ning kõik tunnevad neid oma araablastevastaste hüüete kaudu, kirjutab 101greatgoals.com.

Esmaspäevases kohtumises viis Hapoelis mängiv ja Nigeerias sündinud immigrant Toto Tamuz (esindanud Israeli koondist 10 korda) oma meeskonna 2:1 juhtima ning otsustas seejärel vastasmeeskonna fännide ees oma väravat tähistada, asetades näpu suu ette. Selline tähistamisviis on maailma jalgpallis üldlevinud ning varem pole sellisest asjast probleemi tekkinud. Eriti veel olukorras, kus fännid on meest terve mängu jooksul mõnitanud.

Ootamatult võttis mängu kohtunik taskust välja aga kollase kaardi ning näitas seda väravat tähistanud Tamuzile. Kuna mehe jaoks oli see mängu teine kollane kaart, siis pidi ta platsilt lahkuma.

Mängu võitis lõpuks Beitar seisuga 3:2.

Hapoeli meeskond teatas ametlikult, et kaitseb oma mängijat. Klubi sõnul pidi Tamuz terve mängu vältel kuulama rassistlike hõikeid ning tema suunas visati banaane. Punase kaardi näitamine oli justkui auhind rassistidele.

Oma vastuse on öelnud ka Beitari meeskond, kelle sõnul on ei ole kohtuniku rapordis sõnagi mängu ajal toimunud rassistliku käitumise kohta ning seega pole seda ka olnud. Süüdistatakse hoopis Tamuzi, kes pidavalt provotseerib fänne ning on mängukeelu ja punase kaardi ära teeninud.

See juhtum võtab hästi kokku terve hulga maailma jalgpallis käimas olevaid skandaale ning tundub, et selline mänguväline üksteise kuritegudes süüdistamine kasvab üha rohkem selle pallimänguga kokku. Kas jalgpallifännid peavadki harjuma, et iga põneva heitlusega hakkab kaasas käima selline jama?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles