Liberec muutis koondise seisu segasemaks

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liberecis oli eestlastest parim Kein Einaste, kes sai sprindi kvalifikatsioonis 35. koha.
Liberecis oli eestlastest parim Kein Einaste, kes sai sprindi kvalifikatsioonis 35. koha. Foto: Nordic Focus

«Uskusin küll, et kõik mehed on suutelised pääsema edasi 30 parema sekka, aga paraku läks üsna kehvasti, siin võib natuke murenooti tunda,» tunnistas Eesti Suusaliidu spordidirektor Raul Olle, kommenteerides Eesti sprinterite esitust Libereci MK-etapil.

Hooaja eel pandi paika, et veebruari teises pooles Val di Fiemmes peetavale MMile sõitev sprindikoondis selgub kolme võistluse – Kuusamo, Östersundi ja Libereci – tulemuste põhjal ning vajadusel arvestatakse ka jaanuaris toimuva juunioride MMi tulemusi.

Libereci etapp aga soovitud selgust ei toonud ning veerandfinaalidesse polnud asja ei meestel ega naistel.

«Väga hästi välja ei kukkunud.»

Meeste seas oli eelsõidus eestlastest parim Kein Einaste, kes oli 35., kohe tema järel oli Anti Saarepuu 36., Timo Simonlatser oli 45. ning kaks aastat tagasi maailmameistrivõistlustel 6. koha saanud Peeter Kümmel oli 46. kohal. Naistest sai Piret Pormeister 41. ja Kaija Vahtra 45. koha.

Suuskadega mindi alt

«Väga hästi välja ei kukkunud,» möönis Kümmel. «Minul endal on seis väga okei, aga lihtsalt juhtus see, mis vahepeal suusatamises juhtub – suusad on hästi olulised, ilm oli keeruline ja ei õnnestunud suuskade tegemine sellisel tasemel. Maailmas on konkurents tihe, natuke vääratad ja ongi võistlus läbi.»

Ka Olle sõnul mindi suuskade määrimisega natuke alt. «Keerulistes määrimisoludes saime naiste suusa väga hästi toimima, aga kõik meie neli meessprinterit, kes natuke rohkem, kes natuke vähem, kurtsid, et suusk oli pidamise poole pealt pisut hellaks jäänud,» rääkis Olle. «Iseenesest polnud meeste ja naiste kvalifikatsioonil suurt ajalist vahet, aga hooldemeeskond fikseeris ära, et ilm läks vahepeal kraadi-pooleteise võrra soojemaks, kahjuks polnud nii kiiresti võimalik reageerida, sest rajal enam testida ei saanud.»

«Võib-olla oli pisut süüd selles, et suusk polnud kõige parem, aga kindlasti pole see öeldud vabanduseks,» lisas ta.

Palju paremini ei läinud ka eilses sprinditeates, kus Saarepuu ja Kümmel olid oma poolfinaalis kümnendad, kaotades selle sõidu võitnud Norra esimesele meeskonnale 21,9 sekundiga, sealjuures mahtusid üheksa Eestit edastanud võistkonda vaid 3,1 sekundi sisse. Kokkuvõttes lõpetas Eesti võistluse 20. kohaga.

Naiste sprinditeates pidid Pormeister ja Vahtra leppima poolfinaalis 10. ehk eelviimase kohaga, kokkuvõttes olid nad 19ndad.

Treener teab hetkeseisu

«Seis muutus MMi sprindikoondise osas veel segasemaks,» nentis Olle. «Kindlasti ootame ära juunioride MMi, mõtleme ka sellele, et vaadata ära Eesti meistrivõistlused, kus 27. jaanuaril on kavas täiskasvanute klassikasprint.»

Koondis tuleb nimetada veebruari alguses, seega on aega veel kõvasti. Täna arutab Olle seisu ka sprinterite norralasest treeneri Bjørn Kristianseniga ning üheskoos otsustatakse, kas võtta koondise selgitamiseks valikusse veel mingeid võistlusi.

«Arvasin ise, et paar nime saame Libereciga juba väga kindlalt paika, aga kahjuks nii ei läinud,» lausus Olle. «Praegu on endiselt üsna segane seis. Kuna ka Sotši MK-etapil on kaks sprindivõistlust, vabatehnikasprint ja klassikalises tehnikas sprinditeade, siis isegi arvan, et peame ka nende võistluste tulemusi vaatama, et teha õigeid ja pädevaid otsuseid.»

Kümmel, kelle käimasoleva hooaja parim tulemus MK-sarjas on Kuusamo etapil sprindis saadud 28. koht, ei muretse, et koondisesse valitakse parimad sprinterid.

«Tulemused räägivad üht, aga eks treenerid teavad hästi, mis on meeste tegelik seis. Arvan, et MMile saadetakse ikka neli tugevamat meest,» arutles ta. «Küll treener teab, keda ta valib, treener on ikka asjadega kursis, sellepärast televaatajad pabistama ei pea.»

Sotši etapi järel selguvad ka MMile pääsevad distantsisõitjad.

Põhja suusaalade tulemused

Murdmaasuusatamise MK-etapp Liberecis

•    Mehed. Sprint: 1. Teodor Peterson (Rootsi), 2. Emil Jönsson (Rootsi), 3. Pål Golberg (Norra) … 35. Kein Einaste, 36. Anti Saarepuu, 45. Timo Simonlatser, 46. Peeter Kümmel. Sprinditeade: 1. Venemaa II (Mihhail Devjatjarov, Nikolai Morilov), 2. Norra I, 3. Venemaa I … 20. Eesti (Anti Saarepuu, Peeter Kümmel). Naised. Sprint: 1. Mona-

Lisa Malvalehto (Soome), 2. Justyna Kowalczyk (Poola), 3. Maiken Caspersen Falla (Norra) … 41. Piret Pormeister, 45. Kaija Vahtra. Sprinditeade: 1. Norra I (Ingvild Flugstad Østberg, Maiken Caspersen Falla), 2. Rootsi I, 3. Rootsi II … 19. Eesti (Piret Pormeister, Kaija Vahtra).

Kahevõistluse MK-etapp Chaux-Neuve’is

•    Individuaalvõistlus: 1. Tino Edelmann (Saksamaa) 23.42,6, 2. Bernhard Gruber (Austria) +1,6, 3. Akito Watabe (Jaapan) +8,0 … 40. Kail Piho +3.06,4, Karl-August Tiirmaa katkestas suusasõidu. Sprinditeade: 1. Saksamaa (Eric Frenzel – Tino Edelmann) 36.44,0, 2. Norra +1,4, 3. Prantsusmaa +1,4 … 17. Eesti (Kail Piho – Karl-August Tiirmaa) +3.40,8.

Suusahüpete MK-etapp Zakopanes

•    1. Anders Jacobsen (Norra) 273,3 punkti, 2. Anders Bardal (Norra) 271,6, 3. Kamil Stoch (Poola) 268,7 … 40. Kaarel Nurmsalu 114,1.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles