Jalgpallisõda Egiptuses: tuhanded fännid süütasid jalgpalliliidu peakontori

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgpallifännid süütasid Egiptuse jalgpalliliidu peakontori
Jalgpallifännid süütasid Egiptuse jalgpalliliidu peakontori Foto: SCANPIX

Egiptuses süütasid vihased jalgpallifännid kohaliku alaliidu peakontori. Tuhanded al-Ahly poolehoidjad vihastasid kohtuotsuse peale, mis määras surmanuhtluse 21 jalgpallifännile. Kohtuotsus puudutas möödunud aastal toimunud massirahutusi, kus hukkus 74 inimest ja vigastada sai umbes tuhat.

Egiptuse kõigi aegade suurim jalgpallikatastroof toimus Port Saidi staadionil aset leidnud kõrgliigakohtumise avaminutitel. Mõni minut pärast mängu algust tungisid kohaliku meeskonna al-Masry fännid väljakule, asudes külalismeeskonna al-Ahly poolehoidjad kivide ja pürotehnikaga loopima. Kairo klubi fännide sõnul ei teinud kohalik politsei nende kaitsmiseks suuri jõupingutusi.

Märatsemise käigus sai surma 74 inimest ning vägivald kandus ka staadionilt välja, põhjustades rahutusi Kairos, kus hukkus veel 16 inimest. Kõrgliiga hooaeg katkestati.

Fännide viha suurendas see, et üheksast kohtu all olnud politseinikust mõisteti seitse tükki õigeks. Kahele korravalvajale määrati 15 aasta pikkune valnglakaristus.

21 surmamõistetud jalgpallifänni ootab nüüd poomine.

Esialgne kohtuotsus teatati juba 26. jaanuaril ja pärast seda on hukkunud veel 40 fänni, kes on enamasti tapetud politsei poolt rahutuste käigus.

Need fännid, kes surmanuhtlust ei saanud, mõisteti kuni 15 aastaks vangi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles