Suur ülevaade NBA konverentside finaalidest – üllatusvõimelised paarid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
San Antonio Spursi mängujuht Tony Parker (palliga) on mööda mänginud Zach Randolph'ist.
San Antonio Spursi mängujuht Tony Parker (palliga) on mööda mänginud Zach Randolph'ist. Foto: SCANPIX

NBA play-off'id on jõudnud oma kulminatsioonini ja käes on konverentside finaalid, mis selgitavad välja kaks parimat võistkonda, kelle duellis selgub suve hakul NBA meister. Kas finaalides on need, keda enim oodatakse või jõuab sinna ka üllatusvõistkond(i), näitavad lähinädalad.

Idakonverentsi finaal

Miami Heat – Indiana Pacers

Valitsev NBA meister Heat on sel hooajal olnud veelgi muljetavaldavam kui eelmisel ja nende võidu vääramiseks peaksid vastased kindlasti paljuski ennast ületama.

Tänavu neljandat korda põhihooaja parimaks mängijaks valitud LeBron James teeb üht oma elu parimatest hooaegadest ja näib olevat pidurdamatu.

Põhihooajal võitis Miami Heat 80,5% mängudest ja viimati suutis nii vapustava võidumarginaaliga  lõpetada üks võistkond hooajal 2008-2009. Toona suutis sellega hakkama saada Cleveland Cavaliers (samuti 80,5%), mille ühisnimetaja praeguse Miamiga Heatiga on LeBron James.

Tänavu neljandat korda põhihooaja parimaks mängijaks valitud James teeb üht oma elu parimatest hooaegadest ja näib olevat pidurdamatu. 26,8 punkti, 8,0 lauapalli, 7,3 söötu ja 1,7 vaheltlõiget olid mehe põhihooaja numbrid, mis näitavad seda, et tegu on vapustava mängumehega nii ründe- kui ka kaitsefaasis. Temale sekundeerivad veel teisedki superstaarid eesotsas Dwyane Wade’i, Chris Boshi ja Ray Alleniga.

Põhihooajal 27 mängu järjest võitnud Heat (sellest on läbi aegade enamat suutnud vaid Los Angeles Lakers hooajal 1971-1972, kui koguti järjest 33 võitu) on ka play-off’ides olnud muljetavaldav, kuid seda ühe väikese erandiga. Kui esimeses ringis pühiti Milwaukee Bucks 4:0 oma teelt, siis kerge häirekell lõi teises ringis, kus esimene kodumäng Chicago Bullsile kaotati 86:93.

See tundus olevat aga ainult iluviga, kuna järgnevad neli kohtumist võideti ja seeria neljandas mängus lubati «pullidel» visata vaid 65 punkti. Samas tegi see võistkonna peatreeneri Erik Spoelstra kindlasti ettevaatlikuks, sest põhihooajal  41st kodumängust 37 võitnud Heat nüüd enam American Airlines Arenal vääratusi lubada ei tohiks. Eriti kui vastas on Indiana Pacers, kes tänavu on olnud kodus play-off’ides eksimatu.

Indiana Pacersi trumpideks on eelkõige nende võistkonna ühtsus ja tihedus. Vastased ei saa kunagi keskenduda ühe-kahe liidri pidurdamisele, sest iga mees, kes Pacersi pingilt tõuseb, võib mängu ära otsustada. Ilma suurte tähtmängijateta Pacersi senises kaheksas võidumängus on koguni viis erinevat meest tõusnud parimaks skooritegijaks, mis tippvõistkondade puhul on pigem harv juhus. Samuti ei ole mitte ükski mees veel võidumängudes panustanud rohkem kui 30 punkti (parim Paul George 27 punkti).

Kuid nende trump on ka nende nõrkus, sest just selge liidri puudumine otsustavatel hetkedel võib kujuneda Indiana üheks kitsaskohaks. Siinkohal loodavad Pacersi fännid kindlasti Paul George’ile, kes valiti tänavuse hooaja NBA enim arenenud mängijaks. Samas sai vaatamata kõigele Indiana põhihooajal Miamiga kenasti hakkama, kuna kolmest omavahelisest mängust võideti kaks (mõlemad kodus).

Viimati kohtusid need kaks võistkonda play-off’ides läinud hooajal ja siis võitis Heat teel meistritiitlile Pacersit teises ringis 4:2. Kusjuures siis kaotati kodus seeria teine mäng, kuid tänu LeBron Jamesi ja Dwyane Wade’i imemängudele Indianas võeti ikkagi näiliselt kindel võit. Seeria neljandas mängus viskas James 40 punkti, võttis 18 lauapalli ja jagas 9 resultatiivset söötu (ilmselt üldse üks läbi aegade parimaid individuaalseid sooritusi play-off’ides) ning kuuendas mängus panustas Wade võidu heaks 41 punkti ja 10 lauapalli. Ilmselt saabki selles seerias otsustavaks Heati superstaaride mäng ja vaadates nende praeguseid sooritusi, siis Indianal väga palju võimalusi olla ei tohiks. Indiana õnneks on aga pall ümmargune...

Ennustus:

Miami kodus ennast üllatada ei lase ja nopib ka ühe võidu võõrsilt ning 4:1 tulemusega saadakse finaali.

Läänekonverentsi finaal

San Antonio Spurs – Memphis Grizzlies

Spurs võiks olla sel aastal kindlasti teine favoriit finaalikohale ja Grizzlies pigem positiivne üllataja. Peamiselt vanameistritele tuginev Spurs (37-aastane Tim Duncan, 35-aastane Manu Ginobili ja 31-aastane Tony Parker ) on ilmselt viimasel kümnendil kõige paremini koduväljakueelist kasutav võistkond ja neid nende enda hoovis võita on ülimalt keeruline. «Jookse-viska» mängu harrastavale Spursile on Grizzles samas suhteliselt ebamugav vastane, kuna nende kaitsest lähtuv mängujoonis võiks Spursi taktika lämmatada. Samas võib Spurs pikka rünnakut propageerivale Memphisele tormijooksuga niipalju kahju teha, et mängud otsustatakse väga varajases staadiumis.

Siiski on tõenäoline, et Memphise koduväljakul hakatakse mängima nende taktikepi all ja tempo saab olema küllalt aeglane. Memphise tugevus seisnebki peamiselt nende suurepärases kaitsemängus, sest koosseisu kuuluvad nii selle aasta paimaks kaitsemängijaks valitud Marc Gasol kui ka selles arvestuses viiendaks jäänud Tony Allen, kes on ilmselt parim mees-mehe vastu kaitsja liigas.

Ka ründejõudu on meeskonnal parasjagu, kuna liiga ühed alahinnatumad mängumehed Zach Randolph ja Mike Conley on rivis ja heas hoos. Oht on aga see, et kui kasvõi üks eelmainitud neljast peaks tegema nõrga mängu, siis on võistkond tõsises hädas, kuna võrdväärseid vahetusi on vähe ja ega peatreener Lionel Hollins väga katsetamishimuline ole ning rõhub põhitegijatele.

Memphisel on San Antonio vastu aga veel üks pealtnäha väheoluline eelis, mis võib osutuda seerias siiski märkimisväärseks. San Antonio on saanud eelnevates ringides hakkama kokku kümne mänguga, kui alistati 4:0 räsitud Lakers ja 4:2 selle hooaja üllatusmeeskond Golden State Warriors. Seevastu Memphis on pidanud mängima ühe mängu rohkem, kuid alistatud on endast kõrgemat paigutust (koduväljakueelist) omanud võistkonnad. Kui avaringis alistati 0:2 kaotusseisust 4:2 Los Angeles Clippers, siis teises ringis purustati 4:1 eelmise aasta finalist Oklahoma City Thunder.

San Antonio skalp oleks selles reas isegi mõneti loogiline, aga San Antoniol on ka oma raskerelv. Nimelt on neil kaardipakist välja võtta jokker just siis, kui mõlemad võistkonnad on oma ässad lauale löönud ja seda peatreener Gregg Popovichi näol. 17. hooaega Spursi juhendav 64-aastane maestro on neli korda Spursi NBA finaali viinud (kõik neli ka võitnud) ja on oma oponendi ees selges mentaalses eelisseisus, olles hetkel liialdamata NBA parim loots.

Põhihooajal jäi omavaheliste mängude seis 2:2, kusjuures neljast mängust kaks läksid lisaajale. Ühtegi võõrsil võitu kumbki ei saanud ja see võiks tähendada korvpallifännide rõõmuks pikka seeriat. San Antonio fännid aga ei saa ilmselt sõba silmale kahe aasta taguse play-off’i avaringi pärast, kui läänes esimesena asetatud Spurs kaotas kaheksandat paigutust omavale Grizzliesele 2:4 (kusjuures enne seda seeriat polnud Grizzlies play-off’ides võitnud ainsatki kohtumist).

Ennustus: Ilmselt sõltub seeria tulemus vaid ühest võõral väljakul võetud võidust, mida ei pruugigi juhtuda ja kõik võidud saadakse kodus. San Antonio Spurs liigub finaali tulemusega 4:3.

*San Antonio Spurs võitis läinud öösel kodus seeria avamängu 105:83

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles