Kovaltšuk vahetas ühe rahahunniku teise vastu

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilja Kovaltšuk
Ilja Kovaltšuk Foto: AP / Scanpix

«Kahtlen, kas ta on täie mõistuse juures! See on šokeeriv, kuidas Kovaltšuk käitus klubi ja selle fännidega. Ilja, loodetavasti tunned sa end Venemaal mugavalt nende 23 miljoni dollariga, mis sa varastasid New Jersey Devilsilt!», «See on halb kogu liigale, parem kui sellist pretsedenti poleks olnud!». Just nii tormilised olid reaktsioonid venelasest jäähoki superstaari Ilja Kovaltšuki otsusele lõpetada karjäär maailma tugevaimaks hokiliigaks peetavas NHLis ja siirduda tagasi kodumaale.

Kovaltšuki uueks koduklubiks saab KHLi üks rikkamaid meeskondi, Peterburi SKA. Klubi, mida ta esindas ka möödunud sügisel NHLi tööseisaku ajal ning mille omanikud on panustanud tohutuid summasid, ent tiitlini pole seni jõudnud. Venemaa meedia andmetel võib Kovaltšuk teenida Peterburis koguni 15 miljonit dollarit aastas.

Mõistagi polnud 30-aastasel venelasel senigi põhjust madala palga üle kurta. 2010. aastal sõlmis ta New Jerseyga 15-aastase lepingu, mille väärtuseks oli 100 miljonit dollarit. Sellest rahast jõudis ta kätte saada pisut alla neljandiku. Juba toona vaagis Kovaltšuk tõsiselt võimalust naasta kodumaale, ent lõpuks otsustas siiski hiigellepingu kasuks.

Vastavalt lepingule ei jagatud 100 miljonit ühtlaselt, vaid esimestel hooaegadel sai ta kätte suurema summa.

Kovaltšuki kodumaale naasmises nähakse erinevaid põhjusi. Ühed räägivad sellest, et 11 hooaega ookeanitaguses liigas mänginud ja selle ajaga 816 kohtumisega sama arvu resultatiivsuspunkte kogunud mees soovis kolida oma perekonnale lähemale. Teiste hinnangul on Kovaltšuki karjääri tipp juba möödas ning teda tõsiselt häiriv õlavigastus võib peatselt karjääri lõpetada.

Leidub ka neid, kes imestavad, miks ta loobus lepinguga garanteeritud suurest rahahunnikust. Kuid võimalik, et Kovaltšuk ei kavatsenudki mängida veel kümmekond aastat ning seda arvestades saab ta Venemaal hoopis suuremat palka.

Kuigi ameeriklased ise peavad Kovaltšuki NHList lahkumist halvaks uudiseks, on see New Jersey klubi jaoks mõneti ka kergendus, sest Kovaltšuki lahkumine tähendab aga neile raha vabanemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles