Eesti korvpall murdus nelja minutiga

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Korvpallimäng kestab 40 minutit ning kasu, kui sa suudad vastasega 35 minutit võrdselt rabada ning seisu tasakaalus hoida – viimaste minutitega võib kaotada piltlikult öeldes terve kuningriigi. Just nii juhtus Eesti koondisega eile õhtul, kui nad jäid Ungari väikelinnas Szolnokis 64:75 alla Ungarile.


«Viimase nelja minutiga kaotasime selle mängu ära!» põrutas Tanel Tein pärast kohtumist. «Paar meie rumalat  viset ning vastaste kaks pluss üks vasturünnakud ja oligi kõik.»



Ränkraske tabeliseis

Tõepoolest, murdehetkel muutus eestlaste rünnak ümmarguseks ning pallipatsutamised lõppesid ebatäpsete visetega. Kodusaalis publiku vaimustunud kaasaelamisest jõudu juurde saanud ungarlased vastasid aga korvidega ega andnud enam eestlastele vastuhakuks mingit võimalust. Juba teist mängu järjest murdus Eesti koondis viimasel veerandajal, midagi sarnast juhtus ka laupäeval Kiievis.



Tein ei osanud murdehetkele seletust leida. Ta viitas võimalusele, et punkt-punkti mängus muututi liiga rahulikuks. «Mõtlesime, et ei hakka üle pingutama, iga punkt on tähtis, kuid läks vastupidi… võib-olla jäime liiga rahulikuks,» mõtiskles ta. «Ja kaitses tekkis peata olek, eksimused karistati ära.»



Eesti koondise peatreener Üllar Kerde nentis, et viimastel minutitel ei juhtunud tegelikult midagi, lihtsalt pallid visati mööda. «Vastased vahetasid kaitses kõik kõigiga ning näiteks Gregor Arbetit hoiti justkui hammastega kinni,» märkis treener. «Meie ei suutnud aga palli korvi alla toimetada.»



Eesti viimane helge hetk pärines ajast, kui kohtumise lõpuni jäi seitse ja pool minutit ning tabloo näitas nende eduseisu 59:56. Järgmised viis minutit möödusid eestlastele punktita, vastased viskasid aga sama ajaga 15 silma ning olidki püüdmatult eest kadunud.



Kaotus muutis eestlaste tabeliseisu ränkraskeks – EMi kõrgeima divisjoni üleminekuturniiril on neil esimese ringi järel võit ja kaks kaotust. Olukorras, kus lõpuks võivad lugeda visatud ja endale visata lastud punktid, võib 11-silmaline allajäämine saada saatuslikuks.



«Kaotanuks me paari punktiga, poleks asi nii hull, 11-punktiline kaotus tähendab aga seda, et meil läheb kodus väga raskeks. Tänane ärakukkumine võib saada määravaks.»



Koondis alles otsib mängu

Teini arvates otsib Eesti koondis oma mängu liiga kaua, praeguseks peaks juba rollid olema jaotunud ja kogu tegevus mitmekesisem. Kogenud mängumees tõdes, et vastased tunnevad eestlaste liikumisi ning nende abil on korvini jõudmine raske.



Edu võiks tuua üks-üks läbimurretega teravuste loomine ja uuesti välja söötmine ning uue teravuse tekitamine. «Praeguses olukorras on aga vastaste pikkadel meie vastu väga lihtne mängida,» võttis Tein oma mõttekäigu kokku.



17 punkti visanud ning üheksa lauda hankinud Tein ei hakanud oma rolli üle tähtsustama. «Kui kaotame 11 punktiga, pole kellegi isiklik panus kuigi tähtis,» arvas ta. «Kaitses olin ise ka nagu s**ahäda.»



Milline oleks lahendus, kuidas eestlased suudaksid vastastele vastu astuda? Tein möönis, et vastaste segadusse ajamiseks oleks abi töö käigus väljatöötatud uutest liikumistest. «Iga mees peaks olema valmis minutilisel vaheajal pakutud variandi järgi tegutsema,» leidis Tein.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles