Solvunud Kaaberma loobub MMi meeskondlikust turniirist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaido Kaaberma
Kaido Kaaberma Foto: Toomas Huik

Maarjamaa kauase esivehkleja Kaido Kaaberma ja alaliidu juhtkonna vahelised lahkhelid on muutunud sedavõrd teravaks, et oktoobrikuistel maailmameistrivõistlustel loobub Kaaberma Eesti esindamisest meeskondlikul turniiril.

Must kass oli saalis Kaaberma ja vehklemisliidu juhtide vahel juba varem – epeemehe hinnangul olid ala eestvedajad oma töö unarusse jätnud. Viimaseks tilgaks kannatuste karikasse osutus Kaabermale koondise uue peatreeneri Margus Pärna otsus jätta ta juunikuisel EMil meeskonnast välja.

«Olin Eesti reitingutabelis teine, kuid peatreener ütles: sind me ei võta, proovime noori,» meenutas nädalavahetusel Eesti meistrivõistluste kaheksandikfinaalis rootslasele Joar Sundmanile 7:8 kaotanud Kaaberma. «Kui mind EMil vaja polnud, siis miks peaks MMil vaja olema?»

Noored võidelgu ise

Kõrvalejätmise otsusest kuulis Kaaberma peatreenerile helistades. Koondist kinnitava alaliidu juhatuse koosolekuni jäi siis päev, EMini kaks nädalat.

«Mõistagi solvusin,» tunnistas epeemees. «Nii asju ei aeta, jutud tulnuks kõigepealt omavahel selgeks rääkida.»

Ta leiab, et tiitlivõistlused pole noorte proovilepanekuks õige koht. «Katsetada võib MK-etappidel,» raius 37-aastane vehkleja. «Spordis määravad sentimeetrid ja sekundid, kuskil pole kirja pandud vanusepiiranguid. Kui noored areenile tulla tahavad, peavad nad vanad ausas konkurentsis alistama.»

Vehklemisliidu reeglite kohaselt pääsevad reitingutabeli kolm paremat automaatselt tiitlivõistluse individuaalturniirile, meeskonna koosseisu määrab aga peatreener.

EMil osaleski Kaaberma individuaalvõistlusel ja oli seal 14. kohaga Eesti vehklejatest paremuselt teine. Meeskondlik turniir lõppes Nikolai Novosjolovile, Marno Allikale, Sergei Vahtile ja Sven Järvele 9. kohaga.

Konfliktid tugevdavad

Kevadel peatreeneriks tõusnud Pärna hinnangul polnud Kaabermal pahandamiseks põhjust.

«Jalgpallis määrab treener koondise enne igat kohtumist,» tõmbas juhendaja värvika paralleeli. «Kui kõik esindusest väljajäänud solvuksid, ei tuleks mängust midagi välja.»

Pärna sõnul ei heidetud Kaabermad mingil juhul üle parda. «Minu ametisse astudes koondist polnudki – kõik mehed harjutasid erinevates saalides,» selgitas Pärna. «Pidin saama pildi, kellega edaspidi arvestada võin. Kuna Kaido võimed olid nagunii teada, otsustasin meeskonnas proovida Allikat.»

Pärna väitel on Kaaberma oktoobrikuisel MMil üks viiest meeskonna kandidaadist, võistkonna nimeline koosseis tuleb esitada 14. septembriks. «Olen Kaidole oma EMi valikut selgitanud, usun, et leiame lahenduse,» sõnas ta.

Kaaberma kinnitas, et osaleb MMil vaid individuaalturniiril. «Armastan vehklemist ja konfliktid muudavad mind hoopis tugevamaks,» sõnas Kaaberma. «Kindlasti pole ma enam nii kõva nagu paar-kolm aastat tagasi, mil MK-etappe võitsin. Kuid ehk tuleb veel hea päev, mil mõne turniiri kinni panen.»

Tabloo

Eesti lahtised vehklemismeistrivõistlused. Meeste epee. 1. Nikolai Novosjolov, 2. Sergei Vaht, 3. Robert Dingl (Rootsi) ja Andreas Koroknay-Pal (Soome).

Naiste epee. 1. Irina Embrich, 2. Borbala Fabian (Soome), 3. Anastassia Jelenevitš ja Kristiina Kuusk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles