Seitse võrkpallurit sihivad välismaal medalit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti koondise temporündaja Janis Sirelpuu vahetas Torhouti Oost­­houti teise Belgia klubi Averbode Patteeti vastu.
Eesti koondise temporündaja Janis Sirelpuu vahetas Torhouti Oost­­houti teise Belgia klubi Averbode Patteeti vastu. Foto: Raigo Pajula

Kui eelmisel hooajal krooniti välisriigi meistriks kaks Eesti võrkpallurit – Raimo Pajusalu Austrias ja Tene Talv Soomes –, siis tuleval kevadel võib see arv kahekordistuda. Kõik mängijad kuuluvad põhitegijate sekka ning Eesti on esindatud ala mekas Itaalias ja Euroopa Meistrite liigas

ITAALIA

Eerik Jago, Padova Antonveneta

Antonveneta on alustanud maailma tugevaimat liigat kahe kaotusega. Esimese mängu jättis Jago kerge kõhulihase venituse tõttu vahele, üleeile oli ta aga Modena Cimone vastu rivis. Avageimi keskel vahetusest sekkunud eestlasest nurgaründaja tõi 10 punkti.

«Enda mängu kohta pole ühtegi halba sõna öelda, kuid kahjuks ei piisanud selleks võiduks,» lausus Jago. «Kohtume alguses järjest väga tugevate klubidega ja peame iga punkti üle rõõmsad olema. Klubi trumbiks peab saama meeskondlik mäng, sest suuri staare meil pole.»

Eelmisel hooajal 11. koha teeninud klubi eesmärk on jõuda play-off’i. Antonveneta sidemängijaks on Eesti publikulegi tuttav soomlane Mikko Esko, diagonaal- ja nurgaründajateks on Saksamaa koondislased Christian Pampel, Bjorn Andrae ja Robert Kromm. Kahe viimasega võitleb Jago koha eest põhikoosseisus.

«Kindlasti saan võimaluse end näidata. Pean ise mees olema ja selle ära kasutama. Tegu on kõige professionaalsema klubiga, kus mänginud olen,» lausus Soomes, Belgias ja Hollandis leiba teeninud Jago.

PRANTSUSMAA

Jaanus Nõmmsalu, Avignon

Eelmise hooaja teises pooles Viini hotVolleysist vallandatud ja seejärel Avignoni siirdunud Nõmmsalu aitas meeskonnal kõrgliigasse püsima jääda. Tundub, et klubi on võrreldes mullusega tugevnenud.

Lisandusid kaks Soome koondislast – eestlastele EM-valikturniiril palju pahandust teinud põhipommitaja Matti Hietanen ja nurgaründaja Tuomas Tihinen – ning ameeriklasest temporündaja.

«Ei taha võimaliku koha üle spekuleerida, kuid klubi juhtkond on rääkinud viie sekka jõudmisest ja eurosarja koha teenimisest. Ise tahan võimalikult hästi mängida,» ütles põhikoosseisu kuuluv kahemeetrine nurgaründaja.

Sten Esna, Rennes’i Etudiants

Kahel viimasel hooajal jõudsalt arenenud ja sel suvel Euroopa liiga kohtumistes enesekindlust kogunud libero sõnul on Rennes’il siht jõuda hiljemalt kolme aasta pärast eurosarja. Eesmärki aitab täita järgmisel aastal valmiv uus, ainult võrkpalli mängimiseks mõeldud saal.

«Serv on vaja kätte saada, pallid kaitsest üles tuua ja ennast võimalikult heast küljest näidata,» ütles esimest hooaega välisklubis leiba teeniv Esna. «Meeskond loodab jõuda play-off’i.»

BELGIA

Raimo Pajusalu, Roeselare Knack

Valitseva Belgia meistri ridadesse kuuluv temporündaja on sel hooajal ainus eestlane, kes võtab osa klubivõrkpalli tugevaimast jõuproovist, Euroopa Meistrite liigast. Alagrupikaaslasteks on Macerata Lube, Belchatowi BOT, Pireuse Olympiacos, Viini hotVolleys ja Sofia Levski ning võimalus jõuda järgmisse ringi ehk tosina parema sekka täiesti jõukohane. Samas pole kindel, millal põlve raviv Pajusalu täisjõuga treenima saab hakata.

«Belgias tahame võita meistri- ja karikavõistlused ning superkarika. Meie kavatsusi võivad nurjata vaid Maaseiki Noliko ja Lenniki Pepe Jeans. Roeselare koduhall mahutab kolm tuhat pealtvaatajat ja seetõttu on meil võõrsil raskem mängida, sest enamik saalidest on väikesed,» märkis Pajusalu, kes konkureerib koha eest platsil Venezuela koondislase Ivan Marquezi ja belglase Wouter Verhelstiga.

Pajusalu sõnul on Roeselare professionaalsem klubi kui tema eelmine tööandja Innsbrucki Hypo Tirol. «Saan ainult võrkpallile mõelda ega pea olmeprobleemidega pead vaevama,» tõi kesklinna kolmetoalises korteris elav pallur näiteid.

Janis Sirelpuu, Averbode Patteet

Eelmisel hooajal viienda koha pälvinud Patteeti miinimumsiht on positsiooni säilitamine ja eurosarja koha teenimine. Kolm esimest meeskonda, Roeselare Knack, Maaseiki Noliko ja Lenniki Pepe Jeans on Sirelpuu sõnul klass omaette. «Eelmisel hooajal ei õnnestunud ühtegi neist võita, nüüd tahaks neid näpistada,» ütles 29-aastane temporündaja, kelle eelmine tööandja Torhouti Oosthout pankrotti läks. «Kuna olen klubis vanim mängija, ütlesid meeskonnakaaslased, et tulevad vajadusel minule muresid kurtma.»

CEV Cupi alagrupiturniiril võõrustab Patteet, kelle teiseks leegionäriks on makedoonlasest diagonaalründaja Jovica Simovski, Varazdini OKd ja Wegieli Jastrzebskit, neljas klubi tuleb Top Teams Cupilt.

SAKSAMAA

Kristjan Õuekallas, SC Moerser

«Klubi tahab jõuda poolfinaali ja järgmisel aastal eurosarjas osaleda,» teatas kaks eelmist hooaega Soomes Napapiiri Palloketutis leiba teeninud Õuekallas. Ülesanne näib olevat jõukohane, sest meistrivõistluste avavoorus löödi mullu pronksi teeninud Berliini SCCd 3:2.

Tagasihoidlikud kuus punkti toonud Õuekallase sõnul ei oota Ungarist pärit peatreener Georg Grozer, kelle poeg tegutseb diagonaalründajana, temalt rünnakul suurt panust. «Keskendun rohkem servi vastuvõtule,» täpsustas algkoosseisu kuuluv Õuekallas. Leegionäridest on Moerseri ridades veel kolm serblast ja üks soomlane.

SOOME

Kert Toobal, Salo Piivolley

Eelmisel hooaja keskel Prantsusmaa kõrgliiga klubist Ajaccio Gazelec omal soovil lahkunud Toobal aitas Salo Piivolley põhjanaabrite liiga finaali. Saavutuse kordamine võrduks kordaminekuga, sest meeskonna põhikoosseisust on lahkunud kaks mängijat. Toobali kõrval jätkab teise leegionärina Ungari nurgaründaja Gabor Janosi.

Ako Salur, Korso Veto

Meeskonnast lahkus Eesti hõbedasse klubisse Selver parim mängija Toni Kankaanpää ja suure tõenäosusega hakkab KoVe võitlema meistriliigasse püsimajäämise eest. 40-aastane eestlane on aga siiski temporündaja kohal asendamatu ja blokeerijate edetabelis võib teda leida kõrgelt kohalt. «Ei näe lõpetamisel mõtet, kui suudan sellel tasemel mängida ja meeskonnale kasulik olla. Loodan, et vigastused mind kimbutama ei hakka ja saan hooaja otsast lõpuni kaasa teha,» ütles Soome liiga vanim pallur.

KÜPROS

Pavel Kružajev, Paphose Pafiakos

Mullu tugevas Kreeka liigas Saloniki PAOKi eest mänginud Kružajev pidi leppima vahetusmehe rolliga ja vahetult enne play-off’i saadeti ta otsustavate mängude eel soetatud leegionäride tõttu koju.

Küprosele siirdumist võib pidada tagasilöögiks, kuid vähemalt on seal Kružajevile kindlustatud suur koormus ja koht põhikoosseisus. Tiitlit kaitsva Pafiakose ridadesse kuuluvad leegionäridest lisaks Kružajevile kaks tšehhi, sakslane ja brasiillane. Narvast sirgunud nurgaründajat saab detsembri keskel mängimas näha Tartus, kus toimub Top Teams Cupi alagrupiturniir.

Eivo Žuravljov, Limassoli Karavan

Eelmisel hooajal Paphose Dionysuse ridades Küprosel finaali jõudnud Žuravljov kaalus tõsiselt Aeroc Rakverre naasmist, kuid viimasel hetkel tulnud soodne pakkumine sundis teda meelt muutma.

Eestlasest diagonaalründaja kõrval on Karavan palganud sidemängijaks Venezuela koondislase, temporündajateks Serbia ja Bulgaaria pallurid. Üheks nurgaründajaks on bulgaarlane ja õige pea peaks lisanduma teinegi Venezuela rahvusmeeskonda kuuluv mängija.

Karavan peab kodumänge Küprose moodsaimas, kevadel valminud ja 6500 pealtvaatajat mahutavas saalis. Pole võimatu, et meistrivõistluste finaali jõuavad just Pafiakos ja Karavan.

Mängijate autod

• Eerik Jago – Mazda3

• Raimo Pajusalu – Volvo V50 (pildil)

• Sten Esna – Volkswagen Polo

• Jaanus Nõmmsalu – Honda Accord (isiklik)

• Janis Sirelpuu – Fiat Cordoba

• Kristjan Õuekallas – Ford Fiesta

• Kert Toobal – kõnnib jala

• Ako Salur – Chrysler Voyager (isiklik)

• Eivo Žuravljov – Opel Corsa

• Pavel Kružajev – Nissan Micra

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles