Gunnar Klettenberg vabaneb tasapisi Palladiumi hukkumisega kaasnenud valust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gunnar Klettenberg oli hobushow eel mitu päeva palavikus ega tea, kuidas ärajäänud treeningud hobusele mõjusid.
Gunnar Klettenberg oli hobushow eel mitu päeva palavikus ega tea, kuidas ärajäänud treeningud hobusele mõjusid. Foto: Raigo Pajula

Täna algav Tallinna hobushow pidanuks Eesti kuulsaimale hobusele Palladiumile kujunema pensionile saatmise peoks, ent austusavalduste asemel saab Gunnar Klettenberg kauast truud ratsut üksnes hea etteastega mälestada.

«Aega võttis, aga arvan, et olen Palladiumi kaotusest lõpuks üle saanud,» meenutas Klettenberg Eesti ratsaspordi visiitkaardiks nimetatud hobust, kes juulikuus kodutalli boksis jalaluu murdis ja seejärel magama pandi.

Nüüd puhkab kuulus ratsu Klettenbergi talu õuel Viljandimaal ja tallitüdruk Kaja Kunimägi sõnul annavad teised hobused talle kalmust möödudes peapöördega au.

«Ainult Terror (üks Klettenbergi hobustest – toim) rõõmustab – «vanamees» ei lähe enam tema talliaknast mööda,» vihjas Kunimägi kauaste rivaalide vihavaenule.

Vaevles palaviku küüsis

Kuidas täpselt Palladium jala lõhkus, pole siiani teada. Küll nimetab Klettenberg võhikuteks neid internetikommentaatoreid, kes hobuse omanikku Oliver Kruudat süüdistasid: magusavabrikant polevat raatsinud Palladiumit ravida.

«Hobune pole koer või kass, kel jala lahasesse paned,» selgitas viimastel hooaegadel nooremale ratsule – Novestale – panustanud Klettenberg. Tänavuses MK-finaalis sai ta Novestal tubli 12. koha, samal hobusel üritab ka pühapäevases põhisõidus ilma teha.

«Novesta on tiitlivõistluste hobune, Palladiumile käinuks MK-finaal üle jõu,» vedas Klettenberg paralleele. «Tõenäoliselt oleksin Tallinnas siiski Palladiumil võistelnud, ilmselt kujunenuks see tema pensionile saatmise sõiduks.»

Klettenbergi ja Novesta võimalust kaitsta hobushow’l mullust tiitlit kärbib pealesunnitud treeningupaus – kuni kolmapäevani vaevles Klettenberg kõrge palaviku küüsis.

«Ratsutaja jaoks pole haigus katastroof, kuid hobuse ettevalmistus jäi lünklikuks,» selgitas Klettenberg. «Täna õhtul teeme siiski juba tõsisema trenni ja usun, et pühapäevaseks MK-sõiduks saab kõik korda.»

Pill hädas hobusega

Klettenbergiga mõneti sarnases seisus on Rein Pill, kes nädalapäevad tagasi Moskva võistlusel kukkudes põlve vigastas. Veel eilegi lonkas ta märgatavalt, samas kinnitasid proovisõidud, et vahepeal lahases olnud jalg lubab starti minna.

«Trauma sõitmist eriti ei sega, küll pole viimasel ajal Ritualiga klapp piisavalt hea olnud,» kurtis Pill hobuse kuulmatust. Ja pakkus, et eestlastest on enim võidušansse Klettenbergil, Hanno Ellermannil ja Tiit Kivisillal.

Kivisild kerkis esile tänavustel Eesti meistrivõistlustel ja on seejärel endast ka rahvusvahelisel jõuproovidel märku andnud.

«Sain Lara enda valdusse alles kevadel, esialgu koostöö ei sujunud,» rääkis Kivisild hobusest. «Meistrivõistlustel toimus üllatav murrang ja edaspidi on kõik ladusalt läinud.»

Kokku peaksid ligi nelja miljoni krooni suuruse eelarvega hobushow’l osalema kümne riigi sportlased. Klettenbergi hinnangul tuleb tõsisemateks vastasteks pidada Poola ratsutajaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles