Jalgpallikoondise uus peatreener Magnus Pehrsson: kõige olulisem on meeskonna areng

Kaarel Täll
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgpallikoondise uue peatreeneri Magnus Pehrssoni esitlus.
Jalgpallikoondise uue peatreeneri Magnus Pehrssoni esitlus. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti Jalgpalli Liidu kontoris andis täna pressikonverentsi Eesti jalgpallikoondise uus peatreener rootslane Magnus Pehrsson.

«Mul on hea meel siin olla ja olen selle võimaluse üle uhke. Ootan ka uues keskkonnas tööle hakkamist. Oleme siin kõik ühise huviga ja selleks on Eesti jalgpalli arendamine. Positiivsest atmosfäärist võidavad kõik,» sõnas Pehrsson esitlusel.

«Minu visioon on selge ja peame selle abipersonaliga koos paika panema. Peame arvestama mängijate omadustega ja sellest panema paika oma mänguplaanid. Olen olnud 10 aastat profimängija ja seejärel kümme aastat treener. Olen olnud ka spordidirektor ja olen proovinud ka teisi asju. Tean, et olen ainult 37-aastane, kuid arvan, et mul on praeguseks juba kogemusi. Olen selleks katsumuseks valmis ja loodan sda ka tõestada. Kõige olulisem on õppida koondise abipersonali tundma.»

Uuel juhendajal on koondise mängujoonise osas kindel nägemus. «Kui midagi teha, siis on distsipliin oluline. Võin olla karm, kuid saan aru, et mängijatega suhtlemine on kõige alus. Tahan, et palju mängijad oleks keskväljal, kuna nii on võimalik mängu kontrollida. Tahan, et meeskond hoiaks palli ja oleks suunatud rünnakule. Meeskonnas peab olema alati tasakaal, meeskonnas peab olema keskväljal paar meest, kes suudaksid asju ohjes hoida,» kirjeldas ta.

37-aastase mehe jaoks pole vanus probleemiks. «Minu jaoks ei ole see probleem, et Eesti koondises on mehi, kes on minuga samaealised. Olen olnud treener juba aastaid. Kõiki inimesi tuleb võrselt kõhelda, mul ei ole probleemi suhelda erinevas vanusegrupis inimestega,» sõnas ta.

Hetkel teeb Pehrsson tööd 2 aastat. «Aivar rääkis kohe alguses sellest, et minus nähakse sildtreenerit, kes suudab olemasolevat paar astat edasi viia, et siis see kellelegi üle anda. See on väga hea, et kõik on avalikult ja selgelt ära räägitud. See on väga hea, et saame alustada sõprsumängudega. Saan kevadel mängijatega tutvuda ja meil on kaheksa kuud alates jaanaurist aega, et valmistuda valikmängudeks. See on piisav aeg,» rääkis rootslasest juhendaja.

Pressikonverentsil uurisid ajakirjanukud Pehrssonilt, kas tal oleks Rootsi jalgpalli suurima tähe ohjamiseks mõni idee, kui Eesti ja Rootsid peaksid kohtuma. «Kui peaksime järgmises valiksarjas Rootsiga kokku saama, siis me vajame Zlatan Ibrahimovici jaoks väga head plaani,» vastas ta.

«Kõige tähtsam on mängida head jalgpalli ja on olemas mängijad, keda on hea vaadata, siis on võimalik ka publikunumbreid tõsta. Minu tööks on positiivne mängupilt. Kõige tähtsam on olla Eestis ja õppida tundma abipersonali, et meil oleks tulevikuks ühtne nägemus. Kui on võimalik lisaks videotele vaadata mängijaid ka koha peal, siis see on hea. Kõik tahavad, et Eesti jõuaks 2016. aasta EMile. Olen ka ise sellest unistanud. Minu jaoks on kõige olulisem meeskonna areng. Kui õnnestub teha arengus samm edasi, siis on ju kõik võimalik. Minu tööks on see, et meeskonna mäng paraneks ja siis ma olen oma tööga rahul,» lisas Pehrsson.

Pressikonverentsi käik:

Pressikonverentsi alguseni on jäänud 15 minutit!

Pressikonverentsi algus viibib umbes 7-8 minutit.

Jalgpalliliit väljastas just pressiteate, kus avaldatakse,e t koondise uueks peatreeneriks saab rootslane Magnus Pehrsson!!

Eesti Jalgpalli Liidu pressiteade:

Eesti koondise peatreeneri kohal alustab uuest aastast tööd rootslane Magnus Pehrsson, kes oma mängijakarjääri jooksul teenis Rootsi meistritiitli, ligi 30 mängu Rootsi noortekoondistes ja kuulus Rootsi meeste koondise vaatevälja. Treenerina on Pehrsson olnud ametis nii Rootsi kui ka Taani kõrgliigas.

Pehrsson (sündinud 25.05.1976) on peatreenerina viinud Rootsi karikafinaali nii Atvidabergi kui ka Djurgardensi ning Taani karikafinaali Aalborgi. UEFA karikasarjas jõudis Aalborg tema käe all 16 parema hulka, alistades teel sinna Hispaania klubi Deportivo La Coruna kahe mängu kokkuvõttes 6:1. 16 parema seas võitles Aalborg Manchester City vastu välja 2:2 viigi, kuid penaltiseerias oli Inglismaa suurklubi parem tulemusega 4:3.

Magnus Pehrsson oli professionaalne jalgpallur kuni aastani 2003, mil pidi vigastuse tõttu mängijakarjääri lõpetama. Aastatel 1991–2001 esindas ta Rootsi erinevaid järelkasvukoondisi ligi 30 mängus, mille seas on ka 6 matši U-21 koondises ja üks kohtumine B-koondises. Aastal 2001 sai ta kutse ka A-koondisse, kuid vigastuse tõttu platsile ei pääsenud.

Rootsi kõrgliigas esindas Pehrsson Djurgardensi ja IFK Göteborgi ridu, lühikesel laenuperioodil viibis ta Inglismaal Bradford Citys. Aastatel 2000–2003 oli Pehrsson Djurgardensi kapten, viies klubi 2002. aastal Rootsi meistritiitlini. Göteborgi ridades saavutas ta Rootsi meistrivõistluste hõbeda.

Pärast mängijakarjääri lõppu alustas Pehrsson treeneritööga. Aastal 2005 viis ta peatreenerina Atvidabergi Rootsi karikafinaali, kuigi võistkond pallis sel ajal tugevuselt teises liigas. Aastal 2006 tõusis IK Sirius Pehrssoni juhtimisel Rootsi esiliigasse. Hooajal 2008 juhendas Pehrsson Rootsi meistrisarja klubi GAIS.

Aastatel 2009–2010 töötas rootslane Taani kõrgliigaklubi Aalborg peatreenerina, viies meeskonna karikafinaali. UEFA karikasarjas õnnestus Aalborgil tema käe all jõuda 16 parema hulka, kusjuures teel sinna alistati Deportivo La Coruna. Seejärel mängiti Manchester City vastu välja 2:2 viik – võõrsil jäädi alla 0:2, kuid kodus võideti sama tulemusega –, penaltiseerias oli seisuga 4:3 parem Manchesteri klubi.

Viimati töötas Pehrsson Djurgardensi peatreeneri ja spordidirektorina. Selles ametis alustas ta 2011. aastal, mil klubi tõi oma endise kapteni peatreeneriks, et pärast ajaloo kõige kehvemat hooaja algust võistkond päästa. See Pehrssonil ka õnnestus – Djurgardens jäi püsima, lõpetas aastal 2012 viimase viie aasta kõrgeimal, 9. kohal ning jõudis Rootsi karikafinaali.

Lühiajaliselt on Pehrsson ametis olnud ka Rootsi jalgpalliakadeemia tegevjuhina ning Canal+ ja Viasati telemängudel ekspertkommentaatorina.

Magnus Pehrsson on abielus ja tema peres kasvab kaks last. Tal on kõrgharidus ning aastast 2010 UEFA Pro treenerilitsents. Pehrsson on end täiendanud tuntud hollandlase Raymond Verheijeni käe all.

Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak ja koondise uus peatreener Magnus Pehrsson on saabunud saali.

Pohlak kingib Pehrssonile Eesti koondise särgi, et uus mees ikka teaks, millist koondist ta edaspidi esindab.

Pohlak: oleme nii kaugel, et meil on võimalik tutvustada Eesti ühiskonnale uut peatreenerit, kes astub ametisse järgmiseks kaheks aastaks. Põhimõttelisele kokkuleppele treeneriga jõudsime Aserbaidžaaniga peetud kohtumise päeval. Edasist aega vajasime nüansside täpsustamiseks. Lisaks ka ühe ajastu lõpetamiseks ja teise alustamiseks.

Pehrsson: mul on hea meel siin olla. Olen võimaluse üle uhke. Olen valmis taas tööle asuma. Ootan ka uues keskkonnas tööle hakkamist. Oleme siin kõik ühise huviga ja selleks on Eesti jalgpalli arendamine. Positiivsest atmosfäärist võidavad kõik.

Pehrsson: olen olnud 10 aastat profimängija ja seejärel kümme aastat treener. Olen olnud ka spordidirektor ja olen proovinud ka teisi asju. Tean, et olen ainult 37-aastane, kuid arvan, et mul on praeguseks juba kogemusi. Olen selleks katsumuseks valmis ja loodan, et eda ka tõestada. Kõige olulisem on õppida koondise abipersonali tundma.

Pehrsson: minu visioon on selge ja peame selle abipersonaliga koos paika panema. Peame arvestama mängijate omadustega ja sellest panema paika oma mänguplaanid.

Pohlak: valik põhineb analüüsil ja loogikal, oleme teinud selgeks koondise tugevused ja nõrkused. Oleme teinud selle selgeks laial tasandil nii juhatuse kui ka sportliku juhtkonna tasandil. Sellest lähtuvalt otsisime ka treeneri tüüpi, kes suudaks kinnistada meie tugevused ja kelle tugevad küljed oleksid ka meie nõrkused. Garantiisid anda ei saa, kuid meie kogemus ja teadmised ütlevad seda ja sellelt pinnalt sai otsus tehtud. Lepingu pikkus on kaks aastat ja on olemas tingimused lepingu pikendamiseks.

Pehrsson: kahtlusi ei olnud, kuna tegemist on hea võimalusega. Saan töötada koos koondisega ja see on minu jaoks hea samm. Otsuse tegemine ei olnud minu jaoks raske. Tegemist on tähtsa töökohaga ja tean, et terve riik jälgib koondist ja peame koos võtma vastutuse, et saada ka tulemus.

Pehrsson: teen natuke tööd teles, kui olen Rootsis. See võib olla kaks või kolm korda kuus. See puudutab Meistrite liigat. See on enese arendamiseks hea. Minu jaoks on olnud telekommentaatori töö heaks kogemuseks. Olen keskendunud 100 protsenti Eesti koondisele.

Pehrsson:ma ei taha hakata koondise nõrkuseid kirjeldama, kuid arvan, et koondisena on viimastel aastatel palju arenetud. Tööeetika on hea ja mängijad tahavad koondise eest mängida. Peab tegema tööd selleks, et teha igas olukorras koos maksimaalset tööd. Seda tööd tehes peab olema väga täpne ja konkreetne.

Pehrsson: ükski Rootsi ajakirjanik ei ole väga põhjalikult minu tööd jälginud. Kui midagi teha, siis on distsipliin oluline. Võin olla karm, kuid saan aru, et mängijatega suhtlemine on kõige alus. Tahan, et palju mängijad oleks keskväljal, kuna nii on võimalik mängu kontrollida. Tahan, et meeskond hoiaks palli ja oleks suunatud rünnakule. Meeskonnas peab olema alati tasakaal, meeskonnas peab olema keskväljal paar meest, kes suudaksid asju ohjes hoida.  

Pehrsson: standardolukorrad on väiksemate jalgpalliriikide jaoks väga olulised ja seal on võimalik vastaseid karistada. Seda ei ole väga arendatud.

Pehrsson: olen võimaluse üle õnnelik ja mulle meeldib asju õppida. Muidugi on kahju, et eelmine töö lõppes halvasti, kuid see oli juba pool aastat tagasi. Minu jaoks ei olnud oluline, et pidin Rootsist välja saama.

Pehrsson: minu jaoks ei ole see probleem, et Eesti koondises on mehi, kes on minuga samaealised. Olen olnud treener juba aastaid. Kõiki inimesi tuleb võrselt kõhelda, mul ei ole probleemi suhelda erinevas vanusegrupis inimestega.

Pehrsson: olen näinud kuut või seitset mängu ja selle põhjal on raske öelda, et tegemist oleks vana koondisega. Minu meelest on vanuseline koosseis väga hästi tasakaalus.

Pohlak: minu eesmärgiks oli saavutada peatreeneri valmisel maksimaalne tugi olukorrale nii liidus sporliku poole pealt vastutavatelt inimestelt ja mängijate esindajatelt. Saime sealt rohelise tule, täpsemalt ei hakka sel teemal rääkima. Viimasel nädalal olen mõne mängijaga lõunat söönud ja loomulikult oleme selle protsessi läbi rääkinud. Arvan, et see protsess õnnestus mul hästi läbi viia, et saada selget ja positiivset tagasisidet.

Pohlak: Eesti koondise treeneriks ei ole kunagi tulnud mehed, kes on olnud kusagil mujal varem koondise treener. Koondise treener peab suutma hästi motiveerida ja on kiirete organisatsioonidega inimene. Püüdsime leida sellist tüüpi.

Pohlak: kui me tahame edasi minna ja aru saada, kus me oleme, siis meil oli vaja teha muudatusi.

Pehrsson: kui peaksime järgmises valiksarjas Rootsiga kokku saama, siis me vajame Zlatan Ibrahimovici jaoks väga head plaani.

Pohlak: võimalik on palgata treenereid, kes on ebaõnnestunud. Teame igasuguste treenerite ajalugu ja kulgemisi. Tarkus on see, et leida õige treener õiges ajas ja õiges kohas.

Pehrsson: Aivar rääkis kohe alguses sellest, et minus nähakse sildtreenerit, kes suudab olemasolevat paar astat edasi viia, et siis see kellelegi üle anda. See on väga hea, et kõik on avalikult ja selgelt ära räägitud. See on väga hea, et saame alustada sõprsumängudega. Saan kevadel mängijatega tutvuda ja meil on kaheksa kuud alates jaanaurist aega, et valmistuda valikmängudeks. See on piisav aeg.

Pehrsson: see on väga oluline, et minna välismaale Eesti jalgpallureid vaatama. Alati saab ka interneti teel mängijate tegemisi jälgida.

Pehrsson: kõik tahavad, et Eesti jõuaks 2016. aasta EMile. Olen ka ise sellest unistanud. Minu jaoks on kõige olulisem meeskonna areng. Kui õnnestub teha arengus samm edasi, siis on ju kõik võimalik. Minu tööks on see, et meeskonna mäng paraneks ja siis ma olen oma tööga rahul.

Pehrsson: kõige tähtsam on mängida head jalgpalli ja on olemas mängijad, keda on hea vaadata, siis on võimalik ka publikunumbreid tõsta. Minu tööks on positiivne mängupilt. Kõige tähtsam on olla Eestis ja õppida tundma abipersonali, et meil oleks tulevikuks ühtne nägemus. Kui on võimalik lisaks videotele vaadata mängijaid ka koha peal, siis see on hea.

Pohlaku sõnul peab koondis enne septembris algavaid valikmänge umbes kuus kuni seitse maavõistlusmängu. Sinna sisse võib kuuluda ka reis Lõuna-Ameerikasse.

Pressikonverents on lõppenud!

Kaks nädalat tagasi teatas jalgpalliliit, et kuus aastat edukalt peatreenerina töötanud Tarmo Rüütliga lepingut ei pikendata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles