Eesti Spordimuuseumis avati haruldase eksponaadiga näitus Baruto karjäärist

Kadi Parts
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaido Höövelson.
Kaido Höövelson. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Eile avasid endine sumomaadleja Kaido Höövelson ja Jaapani suursaadik Tetsuro Kai Eesti Spordimuuseumi uue näituse «Baruto. 10 aastat Jaapanis».

Väljapanek võimaldab Eestis esmakordselt näha mitmeid unikaalseid esemeid alates Baruto sumopõllede ja kimonote kollektsioonist kuni väärikate auhindade ja meeneteni välja. Olemas on ka kõige haruldasema – sumoturniiri võitjale omistatava rändauhinna, Imperaatori karika – ametlik koopia, mis on tõenäoliselt ainus, mida saab näha väljaspool Aasiat. Lisaks saab külastaja näitusel teadmisi Eesti sumoloost ja sumomaadluse üldisematest põhimõtetest.

2004. aastal Jaapanisse sumomaadlejaks siirdunud Höövelson oskas sel ajal vaid unistada, et kümne aasta pärast tagasi kodumaale tulles on ta jätnud selja taha sportlaskarjääri, mida ehivad nii mitmete rekordite purustamised, sumo eliitturniiri võit kui ka sumohierarhias paremuselt teisele positsioonile tõusmine. Eesti Spordimuuseumi näitus «Baruto. 10 aastat Jaapanis» ongi pühendatud tagasivaatena Höövelsoni ainulaadsele teekonnale Lääne-Virumaalt sumomaailma absoluutsesse tippu.

Näitus jääb Tartus asuvas spordimuuseumis avatuks kuni septembri lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles