USAsse minek on Eesti tennisistide parim võimalus?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tennisetreener Märten Tamla.
Tennisetreener Märten Tamla. Foto: Internet

USA ülikoolid on juba aastaid köitnud ka Eesti tennisiste ning neid siirdub suure lombi taha üha rohkem.


Praegu õpib Eesti Tennise Liidu andmetel USAs 11 Eesti tennisisti – Jaak Põldma, Mikk Irdoja, Sven Käsper, Siim Tuus, Fredi Vöörman, Uno Lapimaa, Merilin Tipp, Kersten Vanem, Anja Maskaljun, Julia Zubkova ja Katri Miller.

Rocca Al Mare tennisekeskuses treenerina töötav Märten Tamla läks USAsse kümme aastat tagasi. «Mõte tekkis sellest, et ka varem olid paljud Eesti tennisistid läinud,» meenutas 29-aastane Tamla. «Tahtsin minna seetõttu, et mul oli seal võimalus jätkata tennise mängimist ja samas käia ka ülikoolis.»

Tamla asus õppima Memphise ülikoolis, kus omandas nelja ja poole aastaga kaks bakalaureusekraadi – haldusjuhtimise ja spordijuhtimise erialal.

Kuidas ta aga endale kooli valis? «Sain TTÜst raamatu, kus väidetavalt olid sees kõik Ameerika ülikoolid, neid oli ikka üle tuhande. Hakkasin sisuliselt ükshaaval koolide kodulehekülgi vaatama, uurisin, kas neil on tennisemeeskond ja kui oli, otsisin treeneri kontakti,» selgitas Tamla pikka protsessi.

«Arvan, et saatsin üle saja e-kirja, aga lõpuks valisin esimese, kus öeldi, et nad annavad mulle täisstipendiumi,» lisas ta.

Kuigi Tamla läks USAsse eesmärgiga tennist mängida, möönis ta, et ajapikku prioriteedid mingil määral muutusid.

«Tol ajal oli minu jaoks esikohal ikka tennis, mitte õppimine. Ja tegelikult on siiani tennis oluline, olen ju treener,» mõtiskles ta. «Mulle lihtsalt jõudis ühel hetkel kohale, et tennises ma mängijana läbi ei löö, maailmas saja hulka ei jõua. Kuulusin küll Eestis tippu, aga maailmas keskmike hulka. Kuid olen nüüd mõistnud, et tänu sellele sain tasuta väga hea hariduse.»

Tamla arvates ongi USAsse minek ideaalne neile Eesti tennisistidele, kes tunnetavad, et päris tippu nad ilmselt ei jõua, aga samas ei tahaks tennisemängimisest loobuda.

«Kui vähegi tennisehuviline oled, aga proffidesse minna ei suuda või ei taha, näed, et seal ei saa hakkama, siis see on ainuke variant veel tennist edasi mängida,» tõdes Tamla. «Seal pannakse tennisele väga suurt rõhku, sest see ju põhimõtteliselt maksab sinu kooliskäimise kinni, aga samas on väga karmid reeglid ka õppimise osas. Pead küll tenniseplatsil hakkama saama, aga ka hinded tuleb korras hoida.»

Tagantjärele USAs veedetud ajast rääkides on Tamla veendunud, et sinna õppima minek oli õige tegu. «Ma ei kahetse absoluutselt mitte midagi, mulle see sobis ja meeldis,» kinnitas Tamla, kes on julgustanud teisigi seda sammu ette võtma.

Praegu USAs õppivatest eestlastest on tennise mõttes kõige edukam olnud Jaak Põldma, kes mais tuli Lõuna-California ülikooli koosseisus teist aastat järjest USA üliõpilasmeistrivõistluste meeskondlikuks võitjaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles