Legendaarne vormel-1 rada pudeneb uuel aastal kalendrist (2)

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2015. aasta Itaalia vormel-1 etapi start Monza ringrajal.
2015. aasta Itaalia vormel-1 etapi start Monza ringrajal. Foto: SCANPIX

Itaalia Autospordiliit teatas halva uudise kõikidel vormel-1 fännidele – sarja üks legendaarsemaid ja armastatumaid radu ehk Monza ei kuulu uuest hooajast enam võistluskalendrisse. Itaalia etapp toimub mõistagi edasi, kuid mitte enam sel ringrajal.

Alaliidu esindaja Angelo Sticchi Damiani lausus väljaandele Fatto Quotidiano, et sarja kommertsõigustega tegelev Bernie Ecclestone lükkas tagasi Monza 19 miljoni euro suuruse pakkumise etapi korraldamiseks. Tõenäoliselt viiakse etapp uuel aastal üle Imola rajal, kuid võimalik on ka hiljuti FIA vastava homologatsioon saanud Mugello raja kandidatuur.

Tänavune Itaalia osavõistlus sõidetakse Monzas 4. septembril. Seal on kihutatud alates vormel-1 sarja loomisest 1950. aastal, vaid 1980. aastal jäi sel rajal etapp pidamata. Oma maalilisuse ja voolavusega on see kiire rada olnud aastaid nii publiku kui ka sõitjate suur lemmik. «Ma arvan, et me ei sõlmi uut lepingut. Vana oli rahalises mõttes meie jaoks täielik katastroof. Pärast 2016. aastat – hüvasti!» teatas Ecclestone sellegipoolest juba 2014. aasta suvel väljaandele Gazzetta dello Sport.

Ecclestone’i sõnad võivad tunduda kummalised, kui arvestada, et Monzas on enam kui 100 000 inimest mahutavad tribüünid alati rahvast täis, sellal kui paljudel uutel etappidel haigutab seal tühjus. Ent Monza ja teised ajaloolised Euroopa rajad ei jõua maksta Ecclestone’ile kümnetesse miljonitesse eurodesse ulatuvat korraldustasu, mis on jõukohane näiteks Singapurile, Abu Dhabile, Hiinale või tänavu esmakordselt kalendrisse pääsenud Aserbaidžaanile.

Ferrari sisenemas Monza ringraja viimasesse, Parabolica kurvi - sellist harjumuspärast pilti on nähtud juba kaugelt üle poole sajandi. FOTO: Scanpix
Ferrari sisenemas Monza ringraja viimasesse, Parabolica kurvi - sellist harjumuspärast pilti on nähtud juba kaugelt üle poole sajandi. FOTO: Scanpix Foto: SCANPIX
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles