Ägenenud seljavalu viis Treieri lõikuslauale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grete Treier
Grete Treier Foto: Giro d’Italia

Eesti parima naisratturi Grete Treieri hooaja algus on untsus – Itaalia tiimi Michela Fanini liider käis eile seljaoperatsioonil ja enne aprilli keskpaika tal rattasadulasse asja pole.



Selg on detsembris 33-aastaseks saanud Treierile häda teinud viimased hooajad. Uus, senisest suurem valu tabas Treierit jaanuaris, kui väljas paukuv pakane ei lubanud rattaga maanteel sõita ning end tuli vormis hoida ujumise, jõusaali, pukisõidu, pilatese, jooksmise ja matkamisega.

«Valu muutis jalad tuimaks,» täpsustas Treieri abikaasa ja treener Edgari Treier. Tartu Ülikooli kliinikumis operatsiooni teinud neurokirurgi Toomas Asseri sõnul kimbutas Treierit radikulopaatia, mida rahvakeeli radikuliidiks kutsutakse.

«Millistel asjaoludel seljavalu suurenes, ei oska keegi öelda. See võis olla tingitud ka kodus väikese lapse tõstmisest (Treierite peres kasvab vanema tütre Anete kõrval vähem kui pooleteiseaastane Lisete – toim),» lisas Edgari Treier.

Terviseportaal inimene.ee kirjutab vigastuse kohta järgmist: «Nimmevalu on väga sageli esinev healoomulise kuluga haigus, mis enamikul juhtudel paraneb ise, aga võib põhjustada ka ajutist töövõimetust.

Nimmevalu iseloomulikuks tunnuseks on valu nimmeristluupiirkonnas, kusjuures valul võivad puududa spetsiifilised põhjused – trauma, külmetus või muu. Nimmeradikulopaatia puhul esineb valu nimmenärvijuurte närvivarustuse alal, millele sageli kaasnevad tunde- ja liigutamishäired. Nimmevalud tabavad peamiselt keskeas inimesi: kõige sagedamini haigestutakse 30. ja 45. eluaasta vahel.»

Edgari Treieri sõnul kavatses Grete Treier laupäeval Itaaliasse lennata, et koos teiste Michela Fanini ratturitega treenima hakata. Heasse vormi oli plaan jõuda märtsi lõpuks, kui kuu aja jooksul toimub neli MK-etappi.

Edgari Treier ütles, et nüüd võetakse sihikule juunis Saaremaal toimuvad Eesti meistrivõistlused ja sellele järgnev naiste aasta tähtsaim velotuur, 1. juulil algav Giro d’Italia. Londoni olümpia punktide kogumine algab 1. juunil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles