Cretu, Keel ja arvud: kehv vastuvõtt nurjas suure võimaluse

Mariel Gregor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rait Rikberg tegi, mis suutis, ent Venemaa servid jäid tihti püüdmatuks.
Rait Rikberg tegi, mis suutis, ent Venemaa servid jäid tihti püüdmatuks. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Kalevi spordihallis viimast MM-valikturniiri mängu vaadanud enam kui 2000 võrkpallifänni olid tunnistajaks, kuidas väike Eesti tegi suure Venemaa mängijate elu väga raskeks. Meie koondise lootused kustutati eelkõige tasavägises teises geimis, kui eestlaste 21:18 eduseisul asus servijoone taha Maksim Žõgalov, kes lõhkus Eesti mängu täielikult ja geimivõit läks Venemaale 25:21.

Meeletut servisurvet said eestlased tunda terve mängu vältel, Eesti vastuvõtt oli vaid 29 protsenti, rünnati 45-protsendiliselt. Just kehva vastuvõtu tõid suurima murekohana välja mitmed mängijad ja ka peatreener.

28 korda tuli servil hakkama saada liberol Rait Rikbergil, neist seitsmel tegi kogenud mees vea ja tema protsent oli vaid 18. Nurgaründaja Robert Täht võttis vastu 27 pallingut ja tema protsent oli 44. Teine nurgamees Andrus Raadik 22 palli ja protsendiks 27.

Täht mängis teatavasti kaks viimast hooaega tugevas Poola liigas. Raadik tegi esimese välishooaja Soomes ja Rikberg on kogu karjääri pallinud kodumaal.

Just siit tuleb välja üks suur vahe tipptiimidega, leiab peatreener Gheorghe Cretu. «Peame harjuma, et kõrgel tasemel ongi serv hoopis kõvem kui ollakse harjunud. Peame selleks valmis olema. Venemaa vastu oli hetki, kus jäime serviga suurde hätta. Libero Rait Rikberg on terve klubikarjääri mänginud Eesti liigas ja ühisliigas, kus vastaseks on lätlased. Ta ei saa sellist servisurvet kunagi tunda. Teised mängivad tugevates välisliigades ja saavad sarnast taset tunda igapäevaselt, siit see vahe tulebki,» sõnas juhendaja, kel polnud Rikbergile ühtegi etteheidet. Lihtsalt tasemevahe on selline.

«Rait üritas ja andis kõik, mis tal anda oli, mul pole talle ühtegi etteheidet. See oli tohutu surve, mis servil tema peale langes, aga ta püüdis mängus sees olla. See on väga raske, kui mängid Eesti - Läti liigas ja siis pead järsku vastu võtma olümpiavõitjate serve,» jätkas Cretu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles