Kas Saue naaseb vaheaasta järel tippsporti?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eveli Saue kinnitas eilsel pressikonverentsil kuluaarides levinud infot, et järgmisel hooajal teda võistlemas ei näe.
Eveli Saue kinnitas eilsel pressikonverentsil kuluaarides levinud infot, et järgmisel hooajal teda võistlemas ei näe. Foto: Mihkel Maripuu

«Olen piisavalt noor, et tagasi tulla, aga ka piisavalt vana, et mitte enam oodata ja samas vaimus jätkata,» sõnas Eesti viimaste aastate parim laskesuusataja Eveli Saue, kes eile kinnitas, et jätab järgmise võistlusaasta vahele.



Lõppenud hooajal oli Saue Eesti üks edukamaid talisportlasi, lõpetades MK-sarja üldarvestuses 28. kohaga. Kahel korral jõudis ta MK-etapil esikümnesse, Hantõ-Mansiiskis peetud MMil aga sõitis välja karjääri parima tulemuse tiitlivõistlustel, saades 12. koha.

«Minu sihid on aga seatud nendest tulemustest märksa kõrgemale, seega, vaadates oma vanust, viimaste aastate tulemusi ja Eesti laskesuusatamise hetkeseisu, otsustasin, et järgmisel aastal ma võistlusspordiga ei tegele,» avaldas 27-aastane Saue eilsel pressikonverentsil. «Viimased viis aastat on näidanud, et samamoodi jätkates saan ka samasuguseid tulemusi, aga need mind enam ei rahulda.»

Kivi alaliidu kapsaaeda

Saue tõdes, et praeguste võimaluste juures edasiminekut ei tulnud, ega salanud, et näeb selles oma osa ka Eesti Laskesuusatamise Föderatsioonil. «Ma olen sportlane, mitte alaliidu eestvedaja. Teatud protsessid küll toimivad, aga kohati on põlve otsas nikerdamine,» mõtiskles ta. «Pean piisavalt palju tegelema ise taustategevustega, mis pole otseselt sportlase ülesanded.»

«Olen ikka aeg-ajalt alaliidus ka maininud, mis võiks olla ja kuidas võiks teha, mõned asjad on ka paremaks läinud, aga mitte oluliselt,» lisas Saue. «Mina teen oma asja professionaalsemalt kui alaliit. Nii pole küll ilus öelda ja ma ei taha otseselt kedagi süüdistada, eks nemad teevad nii hästi kui oskavad või arvavad, et on vajalik, aga mina leian, et sellest ei piisa.»

Samas lükkas ta ümber, et vaheaasta tegemine on protest alaliidu vastu. «Protestiaktsioon oleks see, kui võtaksin näiteks Sloveenia kodakondsuse,» muheles Saue.

2002. aastal laskesuusatamise MK-sarjas debüüdi teinud Saue sõnul on pausi tegemise peamine põhjus väsimus. «Eelmine hooaeg oli tänavusest veel raskem, nii füüsiliselt kui ka vaimselt,» meenutas Saue murtud jalaluu tõttu poolikuks jäänud aastat. «Eelmine hooaeg kurnas, tänavune kurnas, järgmine kurnaks – mis siis minust alles jääks? Lõpuks ma lihtsalt käiks võistlustel ja käiks trennis, aga pilk on tühi.»

Küsimusele, kas aasta vahelejätmise taga võib olla hoopis pere juurdekasv, vastas Saue pärast mõningast mõttepausi: «Üldiselt ei tahaks ma seda teemat avalikult arutada, kuid see ei ole põhjus.»

Kuigi paljude laskesuusatamisega kursis olevate inimeste hinnangul teeb Saue vea, et parimas sportlaseeas areenilt taandub, on ta ise veendunud, et otsus on õige. «Mul on seda vaja, et ma korraks ei tegeleks spordiga, vaid puhkaks vaimu välja,» selgitas Saue, kes lähematele inimestele rääkis sellest juba märtsi alguses Hantõ-Mansiiski MMi ajal. «Olen piisavalt noor, et tagasi tulla, aga ka piisavalt vana, et mitte enam oodata ja samas vaimus jätkata.»

Tuleviku osas kindlust pole

Kuigi esialgu rääkis Saue aastaks aja maha võtmisest, kõlas tulevikku mainides tema hääles kõhklusenoot. «Kristallkuuli mul pole, et tulevikku ette näha, aga tahaksin küll aasta pärast uuesti alustada,» nentis ta, kinnitades, et kavatseb enda vormis hoidmise nimel edasi treenida. «Kui ma midagi luban, siis ma seda ka teen, aga see pole selline asi, mida saan otseselt lubada.»

«Tegelikult mulle jätkuvalt väga meeldib suusatada ja lasta, väga meeldib võistelda. Mõnikord ei meeldi protokolli vaadata,» lisas Saue muiates. «Tulemuste pärast tippspordi tegemine on raske, tahaksin mõnda aega niisama sportimist proovida.»

Mida aga selleks vaja oleks, et ta võistluskarussellile naaseks? «See eeldab, et mul oleks piisavalt tahtmist ja sära silmis ning tegus meeskond,» lausus Saue. «Kindlasti saab ka alaliit kaasa aidata, mulle asja lihtsamaks teha. Aga kui sealtpoolt jätkub kõik samamoodi, pean oma tiimi käimalükkamisele mõtlema.»

Oja: koondis kaotab liidri

Eesti Laskesuusatamise Föderatsiooni tegevjuht Kristjan Oja tõdes, et Eveli Saue aastaks tippspordist taandumine tähendab, et Eesti koondis kaotab liidri.

«Ega see meie jaoks midagi head ei ole, kuna meie koondis pole nii suur, et kui liider eest ära kaob, on kohe järgmine võtta,» tunnistas Oja. «Kindlasti pole me seetõttu ka sportlaste tulemuslikkuses niivõrd rikkad.»

Oja kuulas ära ka Saue märkused alaliidu tegevuse kohta ning nentis, et sportlasele vastu vaielda on raske. «Evelil on õigus. Kui ta ütleb, et pole saanud piisavalt tähelepanu või abi, siis seal on tõetera sees,» möönis Oja. «Paraku taandub väga palju ikkagi raha peale, meil oli väga raske aasta.»

Oja märkis, et probleemide üheks põhjuseks on ka see, et seni on püütud läbi saada ühe treeneriga. «Meil on ju meeste ja naiste koondis ja see on kombineeritud ala – üks inimene ei jõua igale poole,» sõnas ta. «Lahendus on see, et koondisel peaks ikka olema kaks treenerit, siis jõutaks ka probleemidega tegeleda ja katsuda neid lahendada.»

Oja sõnul on alaliit valmis omalt poolt abikäe ulatama, et Saue aasta pärast karjääri ikka jätkaks. «Kõigepealt on vaja Eveli ära kuulata ja siis edasi vaadata,» lausus Oja. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles