«Doktor Surm» võitleb USA profiliigadega, et tõestada ajutraumade tõsidust

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Derek Boogaard oli NHL-is tuntud kui üks suuremaid kaklejaid.
Derek Boogaard oli NHL-is tuntud kui üks suuremaid kaklejaid. Foto: ERIC MILLER/REUTERS

Ann McKee töötab Bostoni ülikoolis neuroloogina ning on keskendunud surnud inimeste ajude uurimisele. Laiemat tuntust on McKee kogunud Alzheimeri tõve ja traumajärgsete ajuvigastuste spetsialistina. 

Spordimeedias kannab McKee hüüdnime «Doktor Surm», sest just tema on paljastanud ameerika jalgpallis ja jäähokis tihti aset leidvate kokkupõrgete ja kakluste tegeliku mõju ajule.

McKee on muuhulgas uurinud kõigest 28-aastasena ravimite ja alkoholi liigtarvitamise tagajärjel surnud NHL-i mängija Derek Boogaardi aju.

Karjääri jooksul lugematu arv kordi kaklustesse sattunud Boogaardil oli krooniline traumaatiline enkefalopatia (CTE), mis kahandab ajukoe mahtu.

«Avastasime, et Boogaardil oleks 40-aastasena olnud täielik dementsus. Ta aju oli nii palju viga saanud,» sõnas McKee Expressenile. Sarnaseid näiteid on McKee'l tippatleetidega olnud palju.

«See haigus (CTE) saab alguse rasketest löökidest pähe. Sealt hakkab ta levima. Nii mõnigi soovib leida tema surmas muid põhjuseid - näiteks tablettide väärkasutus -, aga me kõik nägime, kui palju kahju tema ajule oli tehtud.»

«On selge, et tema valikuteni viisid mitmed pähe saadud löögid, mis võivad juba edasi juhtida inimese ravimite liigkasutamiseni. Ma ei suuda mõista, kuidas keegi võib seada ajutraumade tõsiduse kahtluse alla.»

Ent just seda NHL-i komissar Gary Bettman tegi. Tema arvates polnud Boogaardi kohta esitatud tõendid piisavalt veenvad.

McKee võttis Bettmaniga isegi ühendust, ent viimane olevat vastanud talle: aitäh ja nägemiseni, me pole teie jutust huvitatud. «NHL eitab kõike,» kurvastab McKee.

McKee sõnul taandub kõik rahale. Liigade juhid on võimelised kõik kinni maksma, et ala saaks edasi õitseda. McKee, kes oli enda sõnul lapsena suur ameerika jalgpalli fänn, ei suuda aga pärast ajutraumade uurimisse süvenemist absoluutselt ala vaadata.

Derek Boogaard
Derek Boogaard Foto: Matt Slocum/AP
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles