Kommentaar: Ilvesest ja Manchester Cityst

Andres Vaher, Pyeongchang
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Ilves langes läinud nädalalõpul pikali, Manchester City aga purjetab edutiivul aina edasi.
Kristjan Ilves langes läinud nädalalõpul pikali, Manchester City aga purjetab edutiivul aina edasi. Foto: Fotomontaaž (Tairo Lutter ja Anthony Devlin / Empics Sport / Scanpix)

Enesekindluse mõjust sportlase sooritusvõimele on kirjutatud palju ja põhjalikult, tehtud ka ammendavaid uurimustöid. Üldine järeldus on ühene. Ehkki detailid võivad erineda kas spordialati või muu järgi, üks on klaar: eneskindlus on üks olulisemaid tegureid, mis tulemust määrab.

Ilmestavaid näiteid võiks mõistagi leida igast spordipäevast nii siit- kui ka sealtpoolt piiri terve suure hulga. Peatun siinkohal kahel ühtpidi eriilmelisel lool, mis aga lõpuks jõuavad kokku samasse punkti: kes endasse (rohkem) usub, see võidab.

Kahevõistleja Kristjan Ilvese nädalavahetus MK-etapil Ramsaus läks aia taha. Ehkki oleks naiivne arvata, et 21-aastane noorsand hakkabki alati esikümmet ohustama – eriti veel haiguse tõttu lünklikeks jäänud treeningute järel –, valmistasid 31. ja 39. koht talle ja ka ta pöidlahoidjatele selge pettumuse. Neisse päevadesse mahtus ka rohkelt ebaõnne. Ent siit jõuame kogu arutluse tuumani ehk tõdemuseni: enesekindel sportlane (või võistkond) suudab vähemalt mingil määral oma õnnekoefitsienti enda kasuks kallutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles