Kommentaar: WRC-sarja uus megaprojekt algas fiaskoga (5)

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
WRC-sarja All Live teenus reklaamiti välja täistopitud saatekavaga. Tegelikult oli vaatamisväärset palju vähem.
WRC-sarja All Live teenus reklaamiti välja täistopitud saatekavaga. Tegelikult oli vaatamisväärset palju vähem. Foto: Red Bull Content Pool

Vahetevahel õnnestuvad uued asjad suurepäraselt – Ott Tänakul oli piisavalt klassi, et kerkida kohe oma esimesel rallil Toyota meeskonna ridades poodiumile ja alistada kõik konkurendid peale kodurajal kihutanud Sebastien Ogier’. Kahjuks ei osutunud sama edukaks WRC-sarja ülekanneteprojekt, millega sooviti pakkuda arvutiekraanide taga istuvatele fännidele enneolematut rallielamust. Motost seitse korda mõõda, üks kord lõika, pole sarja korraldajad ilmselt kunagi kuulnud.

Autoralli MM-sarjas tuldi tänavu välja uhiuue fännitootega – 89 euro eest aastas (või 8,99 kuus) saavad rallihuvilised interneti vahendusel otsepildis kaasa elada kõikidele kiiruskatsetele kõikidelt rallidelt. Varasemalt oli ülekandeid näidatud paarilt katselt ralli peale. Edasiminek pidi olema meeletu.

Kui suure asjaga sarja korraldajate jaoks tegu on, näitab kasvõi see, et iga ralliauto esiklaasil ilutses uue «All Live» nime kandva teenuse reklaam. Et inimesi õnge otsa saada, toodi Monte Carlo ralli koju kätte lausa tasuta!

Niipea kui Ogier oli võitjana finišijoone ületanud, otsustasin oma aastase tellimuse lõpetada.

Probleem on selles, et fännidele presenteeriti valmistoodet, samas kui tegelikult oli valmis vaid prototüüp. Tehnilised viperused algasid juba neljapäeval, kui lubatud sadade rakursside asemel näidati otsepilti vaid autode pardakaamerast. See oli veel arusaadav – helikopterid ei saanud kehva ilma tõttu lennata ja mägedes-pimedas ongi pildiedastusega tihti probleeme.

Aga vead ei kadunud kuhugi järgmisel ega ülejärgmiselgi päeval. Kaamerad-mikrofonid ei töötanud, ülekoormatud veebileht viskas kasutajad suvalistel hetkedel välja ja sisu jäi väljareklaamitust hoopis lahjemaks. Jah, esimene vasikas läheb ikka aia taha, aga kangesti jäi mulje, et All Live nime kandva teenuse loojate jaoks oli tegu alles esimese katsetusega ja varem ei oldud tehtud ühtegi peaproovigi.

Kõige valusama löögi andsid uuele teenusele «õiged» otseülekanded ehk need, mida on WRC-sarjas tehtud mitu aastat. Need töötasid laitmatult. Kui pilt hakkis, leiti kohe asendusplaan, kordus või midagi kolmandat. Ainult veebiteenusesse mõeldud ülekande puhul näidati sellisel juhul aga mitu minutit digitaalset maakaarti. Kontrast oli tohutu ja valus: korralik ülekanne tõestas, et ka rasketes oludes on võimalik seda hästi teha, mis tähendab, et «eksklusiivsest» veebimaterjalist jäi parimal juhul säästu-TV, halvimal põlve otsas tehtud ülekande tunne.

Tegelikult oli uues projektis ka positiivset. Kui Ogier tegi esimesel kiiruskatsel pirueti ja sõitis laupäeval kraavi, ahhetasin ma imestusest – rallimaailm oli tõesti rohkem peo peal kui kunagi varem. Aga kas ma tahan sellise asja eest välja käia 89 eurot? Ei!

Pigem maksan ma üheksa eurot, et vaadata Rootsi rallit. Kui see läheb paremini, siis üheksa Mehhiko eest ja nõnda edasi. Kui aga All Live ei parane, jätan raha edaspidi tengelpunga ja kuulan edasi ralliraadiot – õnneks said korraldajad kärmelt aru, et armastatud raadiokommentaator Becs Williams, kes kupatati teleülekannet kommenteerima, on seal raisatud ja tema leidis poole ralli peal taas tee oma õigele kohale. Kui ralliraadio kehvad videopildi nimel ära rikutakse, siis seda rallifännid ei andestaks!

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles