Miks F1-sari testib kapriisse ilmaga Barcelonas? (1)

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nädal tagasi, kui F1-tiimid pidanuks kilomeetreid mõõtma, vaatas Barcelonas vastu hoopis selline vaatepilt.
Nädal tagasi, kui F1-tiimid pidanuks kilomeetreid mõõtma, vaatas Barcelonas vastu hoopis selline vaatepilt. Foto: Hasan Bratic/SIPA/Scanpix

F1-sarja hooajaeelseks koduks on Barcelona ringrada Hispaanias, kus peetakse kõik testid enne Austraalia GPle siirdumist. Eelmisel nädalal ilmnesid sellega seoses probleemid, sest ootamatult sadas üle Euroopa maha lumi ja sõita ei saanud.

Sel nädalal on kavas teine ja viimane testiperiood ja ilm on soodsam – seitse kraadi sooja – aga mugavustundest on asi kaugel. Kui hooajaeelseid teste võõrustaks hea meelega ka näiteks mõnusalt soe Bahreini ringrada, siis miks eelistavad tiimid siiski sõita Barcelonas? Vastus, nagu maailmas pahatihti ikka, on kinni ajas ja rahas.

Tegu on testiga, mis tähendab, et meeskonnad tahavad järgi proovida võimalikult palju detaile ja samas peab olema ka võimalus kohapeal tekkinud ideed välkkiirelt käiku lasta. See tähendab, et info edastatakse kiirelt meeskonna tehasesse ja sealt saadetakse uued jupid teele

«Te ei usuks, kui palju juppe edasi-tagasi käib,» vahendab BBC Haasi tiimibossi Guenther Steineri sõnumit. Näiteks Ferrari Maranello baasist on Barcelona ringrada kaheksa-, enamike tiimide koduks olevast Suurbritanniast 14tunnise autosõidu kaugusel. Väiksemad detailid võtavad tehase vahet aasivad meeskonnaliikmed aga lihtsalt lennukis pagasina kaasa.

Mõistagi oleks ka Bahreini võimalik värskeid juppe transportida, aga on hirm, et see seaks väiksemad tiimid kehvemasse seisu – meeskonnad, kel on rahakott puuga seljas, kasutaks muudkui tšarterlende, aga väiketiimid peaksid lootma aeglasematele transpordiviisidele. Lisaks ei ole Bahrein osa Euroopa liidust, mis võiks tähendada tolliküsimustele kuluvat aega, mida testides niigi napib.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles