Pikk paus lõpuks läbi: Rasmus Mägi sai vägevas jooksus viienda koha

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasmus Mägi naasis pika pausi järel võistlusrajale Roomas.
Rasmus Mägi naasis pika pausi järel võistlusrajale Roomas. Foto: Tairo Lutter

400 meetri tõkkejooksja Rasmus Mägi avas täna hooaja, saades Roomas tänavusel neljandal Teemantliiga etapil 5. koha ajaga 49,19. Ühtlasi täitis Mägi sellega EM-normi. Võitis Katari sportlane Abderrahman Samba ajaga 47,48.

Mauretaanias sündinud, kuid alates 2016. aastast Katari esindav Samba püstitas selle ajaga ühtlasi Aasia rekordi, parandades senist tippmarki viie sajandiku võrra. Teise koha sai norralane Karsten Warholm uue isikliku ja rahvusrekordiga 47,82 ning kolmas oli Türgit esindav Yasmani Copello ajaga 48,63. Mägi ette mahtus veel ka ameeriklane T. J. Holmes ajaga 49,00. Mägi selja taha kuuendaks jäi ajaga 49,48 Rio olümpiavõitja Kerron Clement.

Kettaheites sai esikoha jamaicalane Fredrick Dacres, kes saatis ketta parimal katsel 68.51 peale. Teine oli tulemusega 68.17 leedulane Andrius Gudzius ja kolmas 65.93 heitnud Ehsan Hadadi. Neile järgnesid Daniel Stahl (64.84) ja Robert Harting (64.64).

Naiste kõrgushüppes ületas jätkuvalt neutraalse sportlasena võistlema pidav venelanna Maria Lasitskene esmalt ainsana kõrguse 1.97 ja seejärel ka maailma hooaja tipptulemust märkiva 2.02. Teise koha sai bulgaarlanna Mirela Demireva ja kolmanda itaallanna Elena Vallortigara, mõlemad said üle kõrgusest 1.94.

Meeste 100 meetri jooksu võitis hooaja tipptulemuse 9,93 püstitanud ameeriklane Ronnie Baker, talle järgnesid prantslane Jimmy Vicaut (10,02) ja itaallane Filippo Tortu (10,04). Bakeri koondisekaaslane Christian Coleman oli ajaga 10,06 neljas.

Meeste kaugushüppes pidasid tasavägise duelli lõuna-aafriklane Luvo Manyonga ja kuubalane Juan Miguel Echevarria. Manyonga võitis hooaja tipptulemusega 8.58, Echevarria kaotas talle vaid viie sentimeetriga. Kolmas oli 8.34 hüpanud lõuna-aafriklane Ruswahl Samaai.

Meeste 1500 meetri jooksus parandas keenialane Timothy Cheruiyot enda nimel olnud edetabelis parimat aega, võites tulemusega 3.31,22. Teisena lõpetanud kaasmaalane Elijah Motonei Manangoi kaotas talle 2,57 ja kolmanda koha saanud etiooplane Samuel Tefera 3,62 sekundiga.

Enne võistlust:

26-aastase Mägi viimasest stardist on tänaseks möödas juba üle kümne kuu, sest mullu pidi tartlane jalavigastuse tõttu hooaja teise poole, muuhulgas ka Londoni MMi, vahele jätma. 

Rooma etapil on Mägi võistlenud varasemalt korra, 2015. aastal, kui sai 49,14ga kuuenda koha. Eelmisel hooajal oli ta enne vigastust mitmeid nädalaid isegi Teemantliiga üldliider.

Eeloleval võistlusel (algus kell 19.13) tuleb rajale täielik maailma tipp, mida kinnitab juba üksnes fakt, et Mägi Eesti rekord 48,40 on üheksa startija seas paremuselt alles kuues. Seejuures kaks nõrgema tippmargiga meest on kohalikud võistlejad, kes kaotavad parematele mitme sekundiga.

Stardis on muuhulgas ka valitsev maailmameister, norralane Karsten Warholm, kes teeb sarnaselt Mägile hooaja avavõistluse oma põhialal. Jooksu favoriidiks võib aga pidada Katari jooksjat Abderrahaman Sambat, kes võitis hooaja esimese ja seni ainsa Teemantliiga etapi võimsa maailma hooaja tippmargi 47,57ga.

400 meetri tõkkejooksu stardinimekiri.
400 meetri tõkkejooksu stardinimekiri. Foto: Teemantliig

Meeste kettaheites (kell 18.20) tulevad ringi kõik hetke paremad eesotsas maailma hooaja edetabelijuhi Fedrick Dacresi ning mulluse MMi medalikolmiku Andrius Gudžiuse, Daniel Stahli ja Mason Finley'ga. Pekingi olümpiavõitja Gerd Kanter ja Rio olümpia neljas mees Martin Kupper enam teenete eest võistlema ei pääse, vaid peavad end esmalt väiksematel jõuproovidel tõestama.

Seda Kanter tegigi kui Poolas Radomis peetud võistlusel heitis vigastusega võitlev olümpiavõitja kõigest 59.67 ja leppis neljanda kohaga. Võistluse võitis poolakas Robert Urbanek 65.15-ga. Samal võistlusel osalema pidanud Kupper jäi eemale trauma tõttu. 

400 meetri tõkkejooks on tänavu kavas seitsmel ja kettaheide viiel Teemantliiga etapil. 

Kettaheitevõistluse stardinimekiri.
Kettaheitevõistluse stardinimekiri. Foto: TEEMANTLIIGA
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles