Suri Montreali mängude olümpiahõbe ja Vireni kõva konkurent

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Montreali mängude 5000 meetri jooksu lõpuhetked: Lasse Viren lõpetab võitjana, teisena ületab finišijoone Dick Quax (nr 691) ja pronksile viskub läänesakslane Klaus Hildenbrand.
Montreali mängude 5000 meetri jooksu lõpuhetked: Lasse Viren lõpetab võitjana, teisena ületab finišijoone Dick Quax (nr 691) ja pronksile viskub läänesakslane Klaus Hildenbrand. Foto: AP / Scanpix

Montreali olümpiamängudel soomlaste jooksukangelase Lasse Vireni järel 5000 meetri jooksus hõbemedali saanud uusmeremaalane Dick Quax suri kodumaal 70-aastaselt vähki.

Aasta pärast Montreali olümpiamänge püstitas Quax Stockholmis samal distantsil maailmarekordi 13.12,9. Selle aja jooksis keenialane Henry Rono küll vähem kui aasta pärast üle, ent Uus-Meremaa rekordina püsis Quaxi aeg enam kui 31 aastat.

Veel kauem oli uusmeremaalase nimel samuti 1977. aastal 10 000 meetris joostud rahvusrekord 27.41,95. Sellest ajast sai alles 2016. aastal jagu Zane Robertson. Karjääri viimastel aastatel osales Quax peamiselt maratonidel ning asus siis tegutsema spordimänedžerina. 1990ndate aastate lõpus siirdus ta poliitikasse ning valiti 2011. aastal ka Aucklandi linnavolikokku, kuhu ta kuulus kuni surmani.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles