Enduuro ehk autoralli tsiklitega

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sel nädalavahetusel näeb Tallinnas kihutamas tõelisi motoässasid, kuid eestlastele pigem tundmatul spordialal, enduuros. Ometi meenutab enduuro kangesti viimastel aastatel eestlaste meelisalaks kujunenud autorallit.

«Enduuro võib kokku võtta täpselt samamoodi nagu ralli, mis koosneb kiiruskatsetest, ülesõitudest ning tehnika korras hoidmisest terve päeva jooksul,» sõnas Aigar Leok, kes on enduuro MM-sarjas võitnud nii hõbe- kui pronksmedali ning tulnud ka Euroopa meistriks.

Enduuro MM-sarjas sõidetakse nelja tüüpi kiiruskatseid: publikukatsed, enduurokatsed, krossikatsed ja ekstreemkatsed.

Nagu ralliski, sõidavad enduuro publikukatsel motomehed mees mehe vastu. Publikukatsed on kavas vaid MM-etappidel, kohalikel Eesti võistlustel neid ei korraldata. Tallinnas sõidetakse publikukatsed Tallinna lauluväljakul ning kokku kolm korda: reede, laupäeva ja pühapäeva õhtul. Publikukatsetel teenivad viis kiiremat sõitjat ajalist boonust.

Enduurokatsed on katseliikidest kõige pikemad ning peavad kestma vähemalt kümme minutit. Reeglina sõidetakse need täielikult metsas. Tehniliselt on tegu küll lihtsamate katsetega, ent kuna neil on pikkust kõige rohkem, saavad need tihtipeale otsustavaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles