MM-koondisest välja lülitatud Kirpu: Eesti riskib väga kõvasti (9)

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erika Kirpu.
Erika Kirpu. Foto: Tairo Lutter

MMile sõitvast epeenaiskonnast välja jäänud Erika Kirpu on pettunud. Kurb ja pettunud, ent pole kaotanud lootust. «Ma olen tugev tüdruk, aga ma ei oodanud seda.»

Kirpu sai EMi individuaalvõistlusel 14. koha ning võitis naiskonnaga pronksmedali ja valmistus kuu aja pärast Hiinas peetavaks MMiks Itaalias. Kuni sai täna pärastlõunal telefonikõne oma isalt, treener Viktor Kirpult ning isa teatas tõsisel toonil: «Sa ei sõida MMile.»

Vehklemisliidu juhatuse otsusel sõidavad MMile EMi invididuaalne medalikolmik - Katrina Lehis (kuld), Kristina Kuusk (hõbe), Julia Beljajeva (pronks). Peatreener Kaido Kaaberma otsusel võistleb MMil ka ankrunaine Irina Embrich ning seega jääb Kirpu koondisest välja. 

«Ma tahaks leida ikkagi mingi võimaluse MMil osaleda. Ma ei tea, kuidas see on võimalik, kuigi mulle öeldi, et juriidiliselt oli juhatusel õigus see otsus teha. Vehklemisliit üldse ei hooli oma sportlastest. Olen omalt poolt alati kõike teinud ning maksimumi andnud. Olen kõikides laagrites osalenud, mida ei saa teiste kohta öelda. Olen peale «medalikolmiku» üks Eesti naisvehkleja, kes on hooaja jooksul finaalis olnud - ja nüüd ma järsku ei ole õigustatud MMil vehklema?» on ta pettunud. 

Enim on Kirpu pettunud aga alaliidu presidendis Margus Hansonis. Nimelt kinnitas Hanson talle e-kirja teel, et pärast maikuus toimunud Dubai MK-etappe enam võistluste punktid arvesse ei lähe.

«Mul on ta kiri olemas: Erika, võin sulle kinnitada, et mitte mingid punktid pärast Dubaid ei lähe arvesse. Selle loogika järgi peaksin ma olema koondises. Ja olema kolme hulgas, siis kuidas te saate mind välja visata seal? Vabandust, aga ei saa! Minu nimi oli kirjas ja nüüd vahetame seda. Ma ei saa aru. Ma lihtsalt ei saa. Nüüd käitutakse minuga nagu ma ei oskaks üldse vehelda.»

Foto: Erakogu

Kirpu nõustub, et ideaalset lahendust olukorrale polekski olnud. «Probleem on selles, et me elame reeglite järgi. Eile oli Ira (Irina Embrich-toim) probleem, täna mina. Homme on keegi teine. Muidugi on väga hea, kui on konkurents ja see on normaalne olukord, et kahjuks või õnneks on koondises vähem kohti kui on inimesi. Aga kui inimesi visatakse välja ja taganetakse lubadustest, on see probleem. See on reegliterikkumine ja see on anarhia.

Olen väga pettunud meie presidendis, juhatuses ja alaliidus. Peaks olema mingi võim mis peaks saama mind aidata. Õiglust aidata! Sest ma tean, et mul on õigus ning need otsused, mida juhatus on langetanud, on forsseerimine.»

Kui võimatu või võimalik oleks siinkohal koostöö Itaalia koondisega? Nimelt on eestlanna aastaid Milanos elanud ning praegugi on tema treener itaallane Angelo Mazzoni. Emotsionaalse inimesena ei välistaks ta ühtegi varianti. «Praegu on hilja, aga ma mõtleks selle peale. Eesti riskib väga kõvasti.» 

Ka Mazzoni on Kirpu sõnul šokis. «Plaanid olid ju paigas MMini. Selline olukord ei olnud ju võimalik!»

Mõõka Kirpu enda sõnul nurka ei viska. «Ma olen tugev tüdruk,» kordab ta.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles