Müüt, mis ei vasta tõele: Juventus ei teeni Ronaldo üleminekusummat särke müües tagasi

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cristiano Ronaldo särgid lähevad praegu Torinos müügiks nagu soojad saiad.
Cristiano Ronaldo särgid lähevad praegu Torinos müügiks nagu soojad saiad. Foto: ISABELLA BONOTTO / AFP / Scanpix

Torino Juventuse jalgpalliklubi müügikanalitel on viimastel päevadel käed-jalad tööd täis, sest kõik fännid tahavad osta äsja meeskonnaga liitunud Cristiano Ronaldo mängusärki.

Ainuüksi esimese päevaga läks kaubaks 500 000 (!) portugallase nimega kehakatet. Arvestades, et üks särk maksab ametlikus veebipoes 105 eurot, on tegu võimsa rahavooga. Veel tänagi leiab Juventuse koduleheküljelt vabanduse, et seoses «ootamatult kasvanud nõudlusega» võivad tarneajad venida tavapärasest pikemaks.

Ent ehkki osa väljaandeid tõttas uljalt kuulutama, et tänu sellele teenis Juventus hoobilt poole Ronaldo 100 miljoni euro suurusest üleminekutasust tagasi, pole see siiski päris nii: särgimüügilt saadud tulu ei lähe otse klubile, vaid suurema osa sellest paneb enda taskusse särgitootja, antud juhul Adidas. Juventusel on Adidasega 2022. aastani kehtiv leping, mille järgi saab klubi igal aastal neilt kindla summa ning lisaks «vaid» 10-15 protsenti särkide müügilt.

Seega jääb Juventuse sissetulek Ronaldo särkidelt isegi poole miljoni müüdud eksemplari puhul vaid kuue-seitsme miljoni euro juurde. Väike raha pole muidugi seegi, ent arvestada tasub siinkohal veel ühte faktorit: enamik särgiostjatest fänne hangib endale hooajaks vaid ühe uue särgi, lihtsalt staari palkamise puhul valitakse selle seljale kõige suurema tõenäosusega just tema nimi ja number. Seega ei pruugigi hüpe müüdud särkide koguarvus pikas plaanis nii suur ollagi.

Alates 2009. aastast Madridi Realis mänginud 33-aastane Ronaldo esindas Hispaania tippklubi 438 ametlikus kohtumises, lõi 451 väravat ning aitas klubil võita kaks Hispaania meistritiitlit ja neli Meistrite liiga karikat. Tänavu suvel soovis mees aga ise liituda Juventusega ning 100 miljoni euro suuruse tasu eest ei hakanud ka Real talle selleks takitusi tegema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles