Teppan: ei olnud seda sära enam silmis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahur Teppan kinnitas, et tulevikus võib teda võistlemas näha vaid rahvaspordiüritustel.
Vahur Teppan kinnitas, et tulevikus võib teda võistlemas näha vaid rahvaspordiüritustel. Foto: Nordic Focus

Kevadel taas koondisesse pääsenud suusa­sprinter Vahur Teppan otsustas kehvade tulemuste tõttu keset ettevalmistusperioodi sportlaskarjääriga lõpparve teha.

Teppani tippspordist lahkumise põhjus oli lihtne: viimaste aegade tulemuste valguses oli raske motivatsiooni leida. «Ei olnud seda sära enam silmis,» tõdes Teppan.

Eelmisel aastal end A-koondisesse murdnud ja hooaja lõpus koos Peeter Kümmeliga sprinditeate Eesti meistriks tulnud Teppan tunnistas, et juuni keskpaiku tekkis tal kahtlus, kas samal tasemel on enam mõtet jätkata.

«Kevadel panime hooaja plaanid paika, kuid juunis tundsin, et midagi peab muutuma. Juuni esimese poole treenisin veel koos poistega, kuid siis võtsin endale mõtlemisaja ja juuli keskpaigani harjutasin iseseisvalt,» selgitas Teppan. «Võib öelda, et aja maha võtmisega teadvustasingi endale tippsuusatamisega lõpparve tegemise.»

Suusamees tunnistas, et treeningutel oli end raske suure eesmärgi nimel kokku võtta. «Kui aus olla, siis ma ei suutnud mind rahuldavaid tulemusi saavutada – kuskil oli areng toppama jäänud. Sedasi ei tekkinud enam motivatsiooni ega tahtmist maksimaalselt pingutada,» lausus 26-aastane suusataja.

Kuigi kevad näitas tulemuste osas paranemismärke, ei suutnud Teppan enda keskpärase tasemega rahulduda. «Eelmise hooaja lõpp oli juba üsna hea. Tunnetasin endas indu ja jaksu.

Suvel aga tundsin, et see kõik on kadunud. Kui sportlane ei suuda paari aastaga pärast ülikoolisporti korralikke tulemusi saavutada, ei motiveeri see enam sajaprotsendiliselt pingutama,» nentis neljakordne Eesti meister teatesõidus ja teatesprindis.

Probleeme raha või meeskonnakaaslastega suusatajal polnud. Teppan kinnitas, et tema sportlaskarjääri kulgemisele aitasid kaasa heatahtlikud sponsorid ning finantspoole pärast ta muretsema ei pidanud. «Toredaid toetajaid on mul alati olnud. Seda muret küll polnud, et raha kokku ei saaks,» sõnas ta. «Pigem oli tänavu seis parem kui mullu. Suusaliit toetas ja aitas mind väga. Treenerid ja meeskonnakaaslased olid toredad.»

Küsimusele, kas otsus tippsuusatamisega lõpparve teha tuli raskelt, vastas Teppan, et väga kergekäeliselt ta suurt elumuutust ette ei võtnud. «Mingil määral oli muidugi raske. Ka treenerid üritasid mind ümber veenda, öeldes, et küll motivatsioon ja tahtmine tagasi tuleb,» avaldas karjääri jooksul kolm korda MK-etapi sprindisõitudes 25 sekka jõudnud Teppan.

Teppan kinnitas, et tippsuusatamisse ta enam tagasi ei tule ja edaspidi võib teda kohata harrastusradadel, Eesti Suusaliidu koolitusprojektil «Suusa­buss» ja põhitööna Vilde tervisekohvikus, kus täidab arendusjuhi ametikohustusi. «Jah, see on lõplik otsus. Kui mind veel võistlemas näeb, siis rahvaüritustel,» lausus Teppan kindlameelselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles