FIFA uus reegel võib saada Aafrika jalgpallurite päästerõngaks

Aleks Lesk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nigeerias on olukord mängijatega veidike parem kui mujal Aafrikas, kuid palgaprobleeme tuleb ette ka seal.
Nigeerias on olukord mängijatega veidike parem kui mujal Aafrikas, kuid palgaprobleeme tuleb ette ka seal. Foto: TORU HANAI / REUTERS

FIFA võttis vastu uue reegli, mis puudutab klubi palkade välja maksmist mängijatele. Selline reegel võib saada Aafrika mängijate jaoks päästerõngaks.

Nimelt viidi Aafrikas professionaalsel tasemel mängivate jalgpallurite seas läbi küsitlus, tänu millele selgus, et üle 40% mängijatest ei saa oma palka õigeaegselt kätte. Näiteks Gaboni jalgpalluritest oli lausa 96% saanud palka viivitusega. Tihti ei saada palka ka üldse kättte.

Vaatamata sellele jätkavad paljud mängijad siiski mängimist, kuna unistavad pääsust Euroopa meeskondadesse. Ühtlasi teavad nad, et Euroopasse pääs tagab neile korraliku palga. Nii üritavad paljud mängijad lõpuni välja ilma korralikku palka saamata.

Nüüd võttis FIFA vastu otsuse, millega on õigus mängijatel ka ise meeskonnast lahkuda, kui nad ei saa ettenähtud palka. Varem ei olnud see võimalik, kuna meeskond omas jalgpalluri mängijaõiguseid, kuid nüüd saab mängija koos nendega lahkuda. Lisaks sellele määratakse klubile ülemineku keeld, mis tähendab, et meeskonda mängijaid juurde tuua ei saa.

Ainsaks probleemiks on hetkel see, et suurel osal Aafrika mängijatest ei ole endal olemas lepingut ega selle koopiat. Näiteks Kongos puudub leping lausa 89% mängijatest. Kui ka reaalne leping oli tehtud, siis suurel osal puudus sellest koopia.

Nii on hetkel Aafrika tippjalgpall keerulises seisus, kuid FIFA annab enda panuse, et aidata kaasa selle arengule ja muuta ka sealne jalgpallimaastik professionaalsemaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles