Ralliguru ennustab Ott Tänakule kahekordset täistabamust

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Colin Clark (paremal üleval) usub Ott Tänakusse.
Colin Clark (paremal üleval) usub Ott Tänakusse. Foto: M-Sport

Ralliajakirjanik Colin Clark avaldas oma saates «Thoughts from the Kitchen Table» arvamust, et nädalavahetusel peetava Kataloonia ralli võidab tema arvates Ott Tänak. Veelgi enam, Clark ennustab Tänakule võitu ka hooaja viimasel rallil Austraalias.

«Ärme kanname Tänakut maha! Usun, et ta võidab kaks järgmist rallit Kataloonias ja Austraalias,» sõnas Clark veerandtunnise saate alguses otsekohe. «Salou kohal mägedes võib ilm olla nii imeilus kui ka kohutav. Eelmisel nädalavahetusel sadas sealkandis meeletult vihma ja tekkisid üleujutused, mis kahjustasid teid. Aga sestpeale on ilm olnud suurepärane ja teid kuivatanud.»

Ka reedeks ennustatakse ralli toimumispaika 24-25 soojakraadi. «Sellest piisab, et teed tolmaksid ja esimene startija Thierry Neuville peaks teed puhastama. Aga samas ennustatakse ka vihma. Kas see jõuab kohale piisavalt vara, et Neuville päästa? Pigem vist siiski mitte. Tolm ei ole nii suur probleem, sest starditakse kolmeminutiliste vahedega. Samas segab see ikkagi, sest ka päike paistab madalalt. Neuville'il muidugi tolmuga muret pole,» arutles Clark. Hommikul võib tema sõnul mägedes sõidetavatel katsetel mängu tulla ka kaste, mis teid niisutab.

Igal juhul saab ilmselt otsustavaks reedene päev. «Kui Neuville kaotab 20-30 sekundit, on pea võimatu seda hilisematel asfaldikatsetel tagasi võtta. Kruusal võib seda elu sõitu tehes ehk veel juhtuda, kuid asfladil mitte.»

Ogier ei pea Clarki arvates tegema muud kui Neuville'ist eespool lõpetama. «Aga nali on selles, et ta ei taha liiga kaugel eespool olla! Nende vahe on seitse punkti. Austraaliasse minnes oleks mugav edu kümmekond punkti, kuna sealsed teed on avapäeval kurikuulsad.

Kui Ogier lõpetab Neuville'ist paar kohta eespool, võib ta Austraaliasse minna isegi liidrina. Aga see pole hea! Tänakul pole samas mingeid pingeid, tema võib oma sõitu sõita. Usun, et ta võidab mõlemad rallid. Kui teised talle ukse lahti jätavad, ei tule sealt enam sellist lööki, mis nurgalippu ohustaks, nagu oleme varem näinud. Sealt tuleb värav! Kõmm! Ja pall on võrgus!» tõi Clark ilmeka võrdluse.

Esikoht võib osutuda Pyrrhose võiduks

«Kuid eriti Ogier ja ka Neuville on kavalad mehed. Eks näis, mis seis pühapäeva lõunaks on. Kes tahab Austraaliasse MM-sarja liidrina minna? Ogier on seal neli korda võitnud, sealhulgas esikohalt. Kuid mullu näis, et uue põlvkonna autod on lahtisel kruusal veel ebastabiilsemad, sest nad on eelkäijatest võimsamad. Võimsust on raskem pidamiseks muuta, nii et esikohalt startimine tundub olevat veel raskem,» arutles ta.

«Mullu oli Ogier avapäeva järel liidritest kolme katsega 28 sekundi ja avapäeva lõpuks 50 sekundi kaugusel. Mina ei tahaks küll liidrina rajale minna. Öeldakse küll, et võta punktid ja ole nendega rahul, sest iial ei tea, mis saada võib: keegi katkestab, kellelgi ütleb auto üles. Jah, see on õige, kui saad 10-12 punktilise edu. Aga kolme-neljapunktiline edu ei anna midagi, seal tuleb hallollust kasutada,» sõnas Clark.

«Ausõna, ma ei suuda ära oodata! Hooaja lõpp on ületanud kõik ootused. Mullune hooaeg oli vägev, aga tänavune on sellest üle. Jah, mullu oli meil kuus-seitse rallivõitjat, tänavu vaid kolm. Aga see näitab, mis tasemel Tänak, Ogier ja Neuville tegutsevad. Nad on kergitanud lati tasemele, mida me pole ammu näinud,» kiitis ta kolme tippsõitjat.

Kuidas aga suudavad kolme meest aidata nende tiimikaaslased? «Tänak ei vaja mingit tuge, ta vajab võitu. Neuville saab aga kindlasti Sordolt sel nädalavahetusel kõvasti abi. Ogieri peavad aitama nii Evans kui ka võib-olla Suninen. Evans armastab asfalti ja tal on reedel hea stardikoht. Kui ta suudab selle ära kasutada, võib ta end healt kohalt leida. Ta sõidab ju oma karjääri nimel. Ning äkki suudab Austraalias Neuville'i aidata ka Mikkelsen?»

Aga miks ei räägi Clark sõnagi Sebastien Loebist? «Kolm tippu on nii kõvad, et ta on nendega võrreldes veidi roostes. Ta näitas seda nii Mehhikos kui ka Korsikal. Nii et võidule ta ei konkureeri. Kaarte võivad segada pigem siiski Sordo ja Evans, nagu juba ütlesin.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles