Ahneks läinud Aafrika jalgpallijuht sai eluaegse tegutsemiskeelu

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kwesi Nyantakyi lootis kõvasti teenida, ent jäi hoopis kõigest ilma.
Kwesi Nyantakyi lootis kõvasti teenida, ent jäi hoopis kõigest ilma. Foto: Carl de Souza / AFP / Scanpix

Aafrika jalgpalli üks mõjuvõimsamaid ametnikke, ghanalane Kwesi Nyantakyi sai FIFA-lt eluaegse tegutsemiskeelu. Nyantakyile maksis kätte liigne ahnus, sest ta võttis suurtes summade ulatuses pistist.

Ghana jalgpalliliidu ekspresident ning Aafrika alaliidu asepresident ja FIFA nõukogu liige sattus uurimise alla, kui ajakirjanik Anas Aremeyaw Anas andis talle eksperimendi käigus 65 000 dollari suuruse altkäemaksu. FIFA trahvis ametnikku 500 000 Šveitsi frangiga, juunis taandus Nyantakyi Ghana alaliidu presidendiametist.

Aremeyaw Anas ja BBC Aafrika uuriv toimetus said filmilindile hetke, mil ta altkäemaksu vastu võttis. Ehkki Nyantakyi väitel oli tegemist võltsinguga, mida oli tema mustamiseks töödeldud, usaldas FIFA eetikakomitee ajakirjanikke. Ajakirjanikud kehastasid ärimehi, kes soovisid väidetavalt toetada Ghana jalgpalliliitu.

Kuna Nyantakyi läks vastuollu ka reegliga, mis sätestab, et ametnikul ei tohi esineda huvide konflikti, teatas FIFA, et määrab talle eluaegse keelu, mis tähendab, et Nyantakyi ei tohi enam tegutseda jalgpalliga seonduvalt ei kodusel ega ammugi rahvusvahelisel tasandil. Endiselt kestab aga uurimine kokkuleppemängude osas, mis puhkes samuti sel suvel. Pärast uudiseid, et mitu Ghana tippkohtunikku on võtnud mängutulemuste otsustamise eest altkäemaksu, peatati sealne kõrgliigahooaeg ning see pole tänaseni jätkunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles