Taliban lubas Lionel Messi kuulsaima pisifänni tükkideks raiuda (1)

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakul pilt, mis tegi Murtaza Ahmadi kuulsaks ja paremal noormees oma iidoliga kohtumas.
Vasakul pilt, mis tegi Murtaza Ahmadi kuulsaks ja paremal noormees oma iidoliga kohtumas. Foto: AFP/SCANPIX

Väike afgaanist vutifänn Murtaza Ahmadi sai paar aastat tagasi maailmakuulsaks, kui jäi pildile kilekotist tehtud Lionel Messi fännisärgiga. Järgnenud meediatorm on nüüdseks vaibunud ja kahjuks ka ilus unelm asendunud õudusunenäoga.

Pärast isetehtud särgiga maailma tähelepanu köitmist oli Ahmadi mõne aja üks kuulsamaid vutifänne. Ta sai isegi oma iidoliga kohtuda ja Messi kinkis noorele poisile päris ehtsa särgi ja jalgpalli. Mis on neist meenetest nüüdseks saanud, pole teada, sest Ahmadi perekond pidi novembris oma Ghazni provintsist asuvast kodust pagema ja kõik nende inimlik vara, kaasa arvatud jalgpallitähe kingitused, jäid maha.

AFP kohtus Ahmadi perekonnaga Kabulis, kus nad saavad ulualust ühe teise pagulaspere kodus. Põhjus, miks oma kodupaik maha jäeti, on nagu Lähis-Idas tihti, usklik: perekond on šiiidid, piirkonnas ringi liikunud Talibani võitlejad sunnid. Kokku pages piirkonnast 4000 perekonda, aga ema Shafiqua sõnul olid terroristid Murtaza tabamisest eriti huvitatud.

«Nad ütlesid, et kui nad ta kätte saavad, raiuvad nad ta tükkideks,» rääkis Shafiqua, milline saatus oleks tema poega Talibani käes oodanud. Kodust põgenedes kattis ema Murtaza näo salliga, et keegi teda mingil juhul ära ei tunneks. See tähendab, et maha pidid jääma ka poisi tuntuks teinud meened: pall ja Messi särk. Neid jäi kodukanti valvama vaid isa, kes jätkas tööd farmerina ja ülejäänud perega kaasa ei reisinud.

Murtaza Ahmadi oma ema Shafiquaga.
Murtaza Ahmadi oma ema Shafiquaga. Foto: Noorullah Shirzada/AFP/Scanpix

Kuigi Afganistani võimud on piirkonnast praeguseks Talibani välja löönud, kardavad Ahmadid piirkonda naasta, sest nad on oma väikeses kogukonnas saanud liialt tuntuks. «Kohalikud kapid helistavad meile ja ütlevad, et te olete nüüd rikkad, makske meile Messilt saadud raha või me võtame teie poja ära,» rääkis ema Shafiqua. «Öösiti panime tähele, kuidas tundmatud mehed meie maja jälgisid ja siis tulid need kõned. Päeviti ei julgenud me teda teiste lastega õue mängima lasta.»

Praegune elu Kabulis on Ahmadide teine kord koduprovintsist pageda. 2016 jõuti välja Pakistani, kuid sealt tuli rahapuudusel tagasi Afganistani naasta.

Mida arvab sellest kõigest Murtaza? Tema igatseb lihtsalt oma palli ja särki. «Tahan neid tagasi, et saaksin mängida,» ütles ta AFP-le. «Igatsen Messit.»

Pisike superfänn lisas: «Kui ma teda näen, siis ütlen «Salaam» (tervist – toim) ja «Kuidas läheb?» Siis ta vastab, et aitäh ja püsi tervena. Ma lähen temaga koos väljakule, kus tema mängib ja mina teda vaatan.»

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles