Skandaali keskmesse sattunud ründaja: ajakirjandus õhutab ise rassismi

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raheem Sterling.
Raheem Sterling. Foto: NIGEL RODDIS / EPA / Scanpix

Inglismaa meedias lööb laineid Londoni Chelsea ja Manchester City laupäevaõhtune mäng, kus hooaja esimese kaotuse saanud City ründaja Raheem Sterling pidi väidetavalt taluma pealtvaatajate rassistlikke mõnitusi. Sterling  avaldas seepeale arvamust, et rassismi taga on ajakirjandus ise.

«Mõelge pisut ausa kajastuse peale ja andke kõigile mängijatele võrdne võimalus,» kirjutas Sterling Instagramis. «Sõltumata sellest, mida Chelsea mängul öeldi, nägite mu reaktsioonist ise, et ma  vaid naersin, sest midagi paremat ma ei oodanudki.» Sterling tõi oma seisukoha näiteks viisi, kuidas Inglismaa lehed on kajastanud tema meeskonnakaaslasi Tosin Adarabioyot ja Phil Fodenit puudutavaid uudiseid.

Praegu West Bromis laenul oleva 21-aastase kaitsja Adarabioyo kohta avaldati artikkel, mis arutleb selle üle, kuidas noormees kulutas eluaseme ostmisele 2,25 miljonit naela, «ehkki pole meistriliigas veel kordagi algkoosseisu kuulunud». Seevastu 18-aastase poolkaitsja Fodeni kohta kirjutati, kuidas ta «ostis emale 2 miljoni naela eest kodu» ja lisati mõttekäik, et noormees «kindlustab tulevikku».

Sterling märkis, et see on ebaaus. «Kaks noort mängijat, mõlemad samas meeskonnas, mõlemad on teinud õige teo ehk ostnud uue maja oma emale, kes on nende heaks palju aega ohverdanud ja nad sinna aidanud, kus nad praegu on. Aga vaadake, kuidas kirjeldatakse olukorda noore mustanahalise ja kuidas noore valgenahalise mängija puhul,» kirjutas Sterling. «Minu silmis on see vastuvõetamatu. Kumbki pole midagi valesti teinud, aga ühte näidatakse halvas valguses. See vaid võimendab rassistlikku ja ründavat käitumist.»

24-aastane Sterling on hoolimata noorusest korduvalt tähelepanu keskpunkti sattunud. Viimati kritiseeriti teda suvel, kui ta tegi oma jalale automaati kujutava suure tätoveeringu. Sterling selgitas, et kehakaunistusel on sügavam tähendus, viidates oma kadunud isale, kes Jamaical Kingstonis tapeti. Järgnes kriitika muuhulgas selle aadressil, kuidas Sterling kosis elukaaslase, hankis kallist Primarki kauplusest riideid ja ostis emale maja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles