Video: Pele meenutas emotsionaalses järelhüüdes sajandi tõrjet (1)

Siim Kaasik
, siim.kaasik@postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gordon Banks
Gordon Banks Foto: imago sportfotodienst / imago/Colorsport

Täna lahkus meie seast 81-aastasena Inglismaa koondisega 1966. aastal maailmameistriks tulnud väravavaht Gordon Banks. Oma järelhüüde kirjutas maailmameistrile ka Brasiilia jalgpallilegend Pele.

Kuigi Banksi peetakse Inglismaa läbi aegade parimaks väravavahiks, mäletatakse teda ilmselt veelgi paremini nn sajandi tõrje tõttu. 1970. aasta maailmameistrivõistlustel tõrjus ta osavalt Brasiilia ründetähe Pele pealöögi. Hiljem on see tõrje ristitud sajandi tõrjeks.

«Paljud inimesed meenutavad Gordon Banksi esmajoones tema 1970. aastal tehtud tõrjega. See oli üks paremaid tõrjeid, mida ma kunagi näinud olen,» ütles Pele.

«Jalgpallur saab kohe aru, kui hästi ta pallile pihta sai. Ma tabasin palli peaga täpselt nii nagu lootsin. Kõik oli perfektne ning olin valmis väravat tähistama,» meenutas Banks.

«Aga siis ilmus kuskilt välja Banks. Ta oli nagu sinine fantoom. Ta ilmus välja ei kuskilt ning tegi midagi, mis tundus võimatu. Ta tõrjus mu pealelöögi ja ma ei suutnud seda uskuda. Isegi praegu videot vaadates tundub see uskumatu. Ma ei suuda uskuda, kui kiiresti ja kui kaugele ta suutis liikuda,» kirjeldas Pele sajandi tõrjet oma vaatevinklist.

Pele jätkas oma järelhüüet, sõnades, et kuigi Banksi tõrje oli fenomenaalne, ei defineeri see tõrje tema mälestust väravavahist. «Seda defineerib hoopis meie sõprus. Ta oli lahke inimene, kes andis nii palju inimestele tagasi. Mul on hea meel, et ta mu pealelöögi tõrjus, sest sellest algas meie hindamatu sõprus. Iga kord, kui me taaskohtusime, tundus, nagu poleks me teineteise juurest kordagi lahkunudki. Puhka rahus, sõber. Jah, sa olid imeline väravavaht. Kuid sa olid ka palju enamat. Sa olid hea inimene,» lõpetas Pele emotsionaalse järelhüüde.

Gordon Banks ja Pele.
Gordon Banks ja Pele. Foto: SWNS.com / SWNS.com
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles